Прочута картина на Рафаело е изложена в България

"Св. Екатерина Александрийска" е за първи път у нас
16 сеп 2013 23:29,
3
Прочута картина на Рафаело е изложена в България
Картината е изложена в Националната художествена галерия. Снимка: архив Булфото

Прочутата картина на Рафаело "Св. Екатерина Александрийска" е показана за първи път в България. На откриването на експозицията в Националната художествена галерия кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ценната творба се представя в навечерието на празника на София и през целия утрешен ден ще може да бъде разгледана от посетителите безплатно.

"Св. Екатерина Александрийска" /1500-1503 г./ е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария-Магдалена. Вероятно по средата се е намирало неизвестно с местонахождението си днес изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство, за което говори позоваващият се на Девата латински надпис на гърба на произведението: "Benedi /cat virg/ o Maria".

Творбата е върната на италианската държава едва през 1990 г. след появяването й на пазара на антики през 1955 г. при разпродажбата на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси, разказва БТА.

Освен известното от младите години на твореца произведение, съхранявано в Националната галерия на област Марке в Урбино, са показани и десет гравюри от 17-и, 18-и и 19-и век по негови творби, предоставени от Академията "Рафаело" в Урбино.

Делегация от региона Марке и град Урбино пристигна на посещение за Празника на столицата /17 септември/. Изложбата е първата проява, която италианските партньори организират в чест на празника и във връзка с кандидатурите за "Европейска столица на културата" през 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Е що не дадохте снимка на картината, а на галерията?