Непоказвани творби на Вадим Лазаркевич, вдъхновени от Гьоте

Изложбата се открива на 18 март
18 мар 2014 15:54, Петя Славова
0
Непоказвани творби на Вадим Лазаркевич, вдъхновени от Гьоте
Снимка: Галерия-книжарница София Прес

Непоказвани творби на Вадим Лазаркевич ще бъдат подредени от 18 март в галерия-книжарница София Прес.
Експозицията представя непознати на широката публика творби, на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление.

В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика. Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от ,,Фауст'' на Гьоте.

Вечната тема за търсещия, неудовлетворения човек, която въвежда Гьоте чрез легендарния образ на д-р Фауст от XVI век, провокира и големия български илюстратор Вадим Лазаркевич, да направи множество рисунки и монотипии, които не успява да публикува приживе.
Творбите са създадени около 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника. Изложбата се организира с любезното съдействие на СБХ.

Вадим Лазаркевич е роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков - Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход и традиционна кариера на артилеристи. Вадим Лазаркевич завършва през 1913 г. Втори кадетски корпус в Петербург, но се откъсва от военната кариера на рода. Постъпва в клас по художествена архитектура в Петербургската академия.

През 1915 г. е мобилизиран като запасен артилерийски офицер - поручик и командир на батарея. Воюва до 1920 г. Между атаките рисува епизоди от войната и военния бит. По време на гражданската война В. Лазаркевич е в състава на Донската армия. С тази армия той попада през 1920 г. в Крим, където след ожесточени сражения тя е изтласкана в морето. Части от армията се евакуират с кораб и отплават към Цариград и Галиполи.

Там отказват да ги приемат. Лазаркевич се прехвърля на руски търговски кораб, който го закарва до Варна. Там също отказват да приемат бежанци и ги изпращат в Бургас. Предават оръжието си и под натиска на френските военни сили, най-после се установяват в Поморие.

Блестящото начало на творческата кариера в България на Вадим Лазаркевич стартира със спечелване на конкурс за илюстрации на издателство “Паскалев”.

Оттогава поколения българи растат с творбите на художника, върху страниците на родната и световната литература. Илюстрирането на литературни произведения заема ключово място в негово творчество. Издадени са над 500 илюстрирани от Лазаркевич книги за деца и възрастни. Умира в София през 1963 година.

Творчеството на художника с литовско потекло - Вадим Лазаркевич е познато и обичано от цяла България, и независимо, че е роден в Украйна и учил в Русия, името му е така здраво свързано с българската културна традиция и “звучи” така български, че на човек му е твърде трудно да повярва във факта, че всъщност Лазаркевич не е българин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари