Знаменити българи от миналия век на плажа

Вижте Багряна, Дора Габе и княгиня Мария Луиза
27 авг 2014 15:37, Александър Попов
11

Елисавета Багряна, вляво, със своя приятелка на морския бряг през 1930 г. Снимка: Национален исторически музей

Ретро снимки от българското Черноморие или посветени на него могат да бъдат намерени във фотографската сбирка на фондация НАБИС по проекта Europeana Photography.

Те представляват само малка част от почти 16-те хиляди фотографии, с които участва нашата страна.

Сред най-старите снимки е направеният във Варна през 1874 г.портрет на Иван Драсов, съратник на Христо Ботев и Васил Левски. Шейсет и три години по късно – през 1937 г., обективът е запечатал четиригодишната княгиня Мария Луиза на морския бряг.

Интересна е и може би първата снимка, документирала една от светските дами на 20-те години на миналия век по бански  – актрисата Зорка Йорданова с приятелки на варненския плаж през 1924 г. В книгата си „Ненужните скептици“  Стефан Гечев пише за нея: „Беше невероятно нежна, въздушна, дошла сякаш от някакъв друг свят, в който обитават същества, които можеш само да съзерцаваш със спрян дъх от тих възторг.”

В морската колекция могат да се видят фотографии от Созопол, Несебър, Поморие и Каварна. Най-много са снимките от Варна и Бургас.

Сред снимките има и такива на поети и писатели, запечатали моменти от своята морска почивка със семействата или приятелите си. Любопитни са фотографиите на детската писателка и преводачка Калина Малина заедно с учители от Втора софийска прогимназия; на екскурзия във Варна през 1923 г., на Панчо и Любен Владигерови заедно с майка им Елиза на плажа във Варна (1926 г.), където компания им правят Григор Василев и съпругата му Мария; на Елисавета Багряна и Дора Габе, правени на морския бряг и др.

Фотографският обектив е уловил  и един от първите родни конкурси за красота във Варна през 1932 г. За ценителите на женската хубост ще бъде любопитно да проследят как се е променял идеалът за красота през годините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
До Дидо преди 9 години
За много неща си прав. Но все пак има не малко жени, които си имат естествена хубост, осъзнават това и го ценят, не прекаляват с грима и не си развалят хубостта със силикон.Има и много стабилни мъже и момчета.Но всички тези хора като че ли не ги забелязваме, защото кифлите и мъжеподобията са по-атрактивни в очите на много от съвременниците ни.Или казано с други думи, ако се обръщаше повече внимание на жените и мъжете с естествен чар, кифлите няма да дават пари за изкуствени неща.
8
1
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Хората са били толкова по-естествени. А сега жена висока 1.60, тежеща 45 килограма се счита за дебела.Мъжете си бръснат краката, а първата работа на жената за деня, е да си сложи сто кила грим. А едно време е било толкова естествено... За съжаление това естествен о в момента не съществува...
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска ми се тази сбирка да обиколи България, за да може повече хора да я видят, та барем това редуцира малко пошлите снимки и клипове, на които се нагледахме напоследък - цици, силикони, кичури, с гънки и най-вече без гънки.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напоследък гледам само селфита на тунинговани кифли и напомпани бекове с татуси на какао бийч. А тези са си класика!
5
0
 
7
 
! Отговори
Snorky преди 9 години
Трета снимка е изключително секси.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
poklon predmaikata na fotografiata-4erno/bialata fotografiaibastat a na fotografiata - 35mm fotoaparat!POKLON
3
0
 
25
 
! Отговори
екология преди 9 години
Колко по-чисто е било всичко тогава....
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимките са чудесни.Защо някой издател не направи тематични албуми на базата на тези 16 000 фотографии, за които става дума. Интересни, но неизвестни на широката публика стари снимки сигурно има в много семейни албуми, които частни лица пазят у дома си. При една добре проведена и професионално организирана кампания, те биха могли да бъдат издирени и копия от тях да се архивизират. В крайна сметка, битовите особености, отразени в тези фотографии, са част от нашата културна история.
1
18
 
4
 
! Отговори
Дете на демокрацията преди 9 години
Я, черно-бели селфита!