Творби на Микеланджело за първи път у нас

Изложбата се открива днес в Националната художествена галерия
Обновена: 18 сеп 2014 09:33 | 18 сеп 2014 09:33, Александър Попов
4
Творби на Микеланджело за първи път у нас
Снимка: Wikipedia

За първи път в България пристигат творби на големия италиански ренесансов майстор Микеланджело Буонароти, по случай отбелязването на 450 години от смъртта му.

Изложбата "Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция" ще бъде открита днес, 18 септември, от 18.30 часа в Националната художествена галерия, съобщиха от Италианския културен институт в София.

Експозицията е с куратор д-р Пина Раджониери, директор на "Каза Буонароти", а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей. Изложбата ще бъде отворена до 15 декември 2014 г., придружена e от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на "Каза Буонароти".

"Каза Буонароти" - домът на семейство Буонароти, днес е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания.

Събитието е плод на сътрудничество между Италианския културен институт в София и Националния музей на българското изобразително изкуство и под на патронажа на Посолството на Италия.

На 19 септември ще се състои конференция, на която д-р Пина Раджониери ще говори по темата "Лицето на Микеланджело", кратка история на портретите на Микеланджело, илюстрирана от прекрасни диапозитиви, заедно с д-р Кирил Василев, главен уредник в Националния музей на българското изобразително изкуство, който ще говори по темата "Страшният съд на Микеланджело и естетиката на възвишеното", както и Любен Домозетски, който ще се включи с доклад за "Изкуството на Микеланджело през погледа на Вазари".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Микеланджело
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
33
 
! Отговори
ДО ГАЛАКТИКА преди 9 години
Проблема не е в различните ви характери а в лириката на Буанароти, която е насочена към мъжете и най-вече юношите, тъй като скулптура Буанароти е с хомосексуална психика.
2
8
 
41
 
! Отговори
Eto tazi novina преди 9 години
Pokazva kolko struvate, po skoro komentarite pod neq. Tazi novina ne e za lyubovnici, za hora napadnali kucheta, za prostrelqni po pazarishtata, tazi novina e za vas, za vashite deca, da vidqt geniq, da se dokosnat do nego, znae li se, moje da zahrani vaobrajenieto im... No ne, tova ne vi interesuva, tova ne se obsujda, tova ne se vuzpriema ot vas. Vie veche ste tova, koeto e sravnimo s jivotnoto, samo che razlikata e v tova, che Nito Edno Jivotno ne pie.
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги съм харесвал Микеланджело Боунароти.