Рисунка с камерно звучене

Изложба на Анастасия Панайотова в СБХ
2 апр 2015 09:45, Петя Славова
0
Рисунка с камерно звучене
Снимка: СБХ

"Рисунката или композицията, изграждани със средствата на изобразителното изкуство, не подлежат на преразказ."

Това споделя за своята предстояща изложба художничката Анастасия Панайотова. Нейната експозиция може да видим в Съюза на българските художници.

Авторката споделя, че в сегашната й изложба рисунката е с камерно звучене: "Вярвам, че е добре да се рисува според личната чувствителност, според собствения вкус. Така се съставя свой свят! Аз обичам поезията и през годините, заедно с други тематики, съм работила и по стихове на Димчо Дебелянов, на Марина Цветаева, очарована от дарбата им, от света, който са изградили."

Анастасия Панайотова е убедена, че истинското изкуство носи поглед към вечността.

Настоящата експозиция може да видим от 3 април на ул. Шипка 6, ет. 4. Откриването е от 18.00 часа.

Анастасия Панайотова е участвала в много международни биеналета като в Лугано, Париж, Любляна, Сао Паоло, Лиеж, Фредрикщат, Фрехен, Хайделберг и др.

Отличавана е с многобройни награди от национални изложби и конкурси, сред които: годишната награда на СБХ „Илия Бешков“ за рисунка през 1974 г. и 1978 г.; първа награда от биеналето във Варна със сребърен плакет през 1981 г.; първа награда на конкурса за св. Кирил Философ  - 1982 г.; награда за рисунка – 1997 г.

Носителка е на наши и чужди отличия, сред които  са ордените „Кирил и Методий I степен”и  „1300 години България“.

Творби на Анастасия Панайотова се намират в Националната художествена галерия (по настоящем – Национален музей за българска история и изкуство), в Софийската градска художествена галерия и в четиринадесет градски художествени галерии у нас.

Притежатели на нейни графики са Ермитажът (Санкт Петербург), Пушкинският музей (Москва), Националната библиотека (Париж), Националната библиотека (Вашингтон), колекцията на Петер Лудвиг (Кьолн), Ернесто и Люба Волф (Бразилия) и редица частни колекционери в различни страни по света.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари