От автора до корицата

Сборната експозиция може да видим в Склада
28 апр 2015 09:47, Петя Славова
0
От автора до корицата
Снимка: Софийски международен литературен фестивал

Сборна експозиция „От автора до корицата“ се открива на 28 април. Може да я видим в Склада.

Пространството е сред постоянните адреси на актуалния съвременен дизайн в София, но и ценен партньор на Софийския международен литературен фестивал в досегашните му издания. Всяко от тях е съпроводено с поне една изложба, посветена на книгите.

Експозицията „От автора до корицата“ събира работата на фотографа Владислав Христов, посветена на писателите, и селекцията от корици на книги, направена специално за миналогодишното издание на литературния фестивал от художничката Рада Якова. Изложбата е фокусирана върху образа на книгата, отвъд нейното съдържание.

В продължение на три години фотографът Владислав Христов прави портрети на световноизвестни писатели, посетили България. Първата колекция от 22 фотографии беше представена през 2013 г. под заглавието „Да откриеш остров“, а през 2014 г. „Усмивката“ събра още 25 снимки, сред които и гостите на литературния фестивал.

Фокусът на последното издание на Софийския международен литературен фестивал беше „Литература от Скандинавския север“. Художничката Рада Якова направи селекция на корици-образци на скандинавския дизайн на книгата. Експозиционното оформление е дело на архитекта Петър Захаринов.

„От автора до корицата“ е и повод да повдигнем тема, която ще подлагаме на дискусия във всяко издание на Софийския международен литературен фестивал - важността и спецификите на всички аспекти при създаването на книгата: от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора, до подходящото оформление (корица, хартия, шрифт).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари