Когато цигуларят хване четката...

Ще видим какво става в "Концерт за 20 струни и художник"
14 май 2015 10:47, Петя Славова
0
Когато цигуларят хване четката...
Снимка: Камерна сцена Пловдив

Какво става, когато един именит цигулар реши да хване четката? Отвъд музиката ни отвежда заключителният концерт от пролетния цикъл на "Камерна сцена Пловдив" на 20 май от 19.00 часа в Радио Пловдив.

В „Концерт за 20 струни и художник“ виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка,Татяна Филипова – виола, Антонина Юрганджиева – чело, и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени във фоайето на Радиото, където маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рожденния си ден, който е на същата дата.

"Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера - Пловдив , стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория", обяснява Мичо Димитров.

Освен цигулар, Мичо изявява артистични заложби и като художник. От 2012 г. насам е реализирал множество самостоятелни изложби и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

"Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват", казва маестрото. На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове.

За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти. "Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси", открехва завесата маестрото.

„Концерт за 20 струни и художник“ е заключителният от пролетния, четвърти сезон на „Камерна сцена Пловдив“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари