Платно на Густав Климт продадено за $40 млн.

Произведението на Климт е от 1902 година
25 юни 2015 16:45, Петя Славова
1
Платно на Густав Климт продадено за $40 млн.
Творба на Климт. Снимка: архив, Reuters

Вечерният търг на "Сотбис" с произведения на импресионисти и съвременно изкуство завърши повече от успешно, след като на аукциона бяха продадени всичките топ лотове. На първо място сред тях трябва да бъде поставено произведението на Густав Климт "Портрет на Гертруда Лав", което смени собственика си срещу сумата от 25 милиона британски лири или около 39,2 милиона щатски долара, съобщиха световните информационни агенции.

Произведението на Климт е от 1902 година, пише БТА. Въпреки че смени собственика си, то ще може да бъде видяно като част от експозицията "Густав Климт и жените от виенската златна епоха" в Ню Йорк през 2016-2017 година.

Една от най-характерните творби на френския импресионизъм - знаковата картина "Бар във "Фоли Бержер" от Едуар Мане, бе продадена на търга на аукционна къща "Сотбис" за 17 милиона лири или около 23,5 милиона долара. Предварителната оценка на картината бе между 15 милиона и 20 милиона британски лири (между 23 милиона и 30,7 милиона долара).

Творбата с маслени бои, рисувана от Мане през 1881 г. и изобразяваща сервитьорка в прочутото парижко кабаре, е показвана на многобройни изложби, сред които на скорошна експозиция, посветена на импресионизма, в Британската национална галерия. Картината от 1881 г. е по-ранната от двете интерпретации на Мане на една и съща сцена. По-късната и по-голяма версия се намира в лондонската галерия "Курто".

Друг топ лот на този търг бе "Суперматизъм. 18-а конструкция" на Казимир Малевич /1879-1935 г./. Платното, нарисувано точно преди 100 години, се появи за пръв път на търг. Предварителната оценка на картината бе 20-30 милиона лири или 30-46 милиона долара. Творбата бе купена за 21,429 милиона британски лири или около 33,6 милиона долара.

На търга на "Сотбис" за пръв път беше предложено произведението "Конници на плажа" от колекцията на Корнелиус Гурлит, което миналия месец бе върнато на наследниците на собственика му Давид Фридман, притежател на фабрика за тухли. Той е бил принуден от нацистите да прехвърли състоянието си преди Втората световна война.

Платното "Конници на плажа" на Макс Либерман беше откупено за 1,865 милиона лири или 3 милиона долара, съобщиха Франс прес и ДПА. Предварителната оценка на творбата бе 550 000 лири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Густав Климт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Tin преди 8 години
У нас децата като ходя по галериите, плщнчат пръста и барат платната и ги размазват. Аз ако съм платил 40 милиона няма да я дам на галерия.