Бокова: Успешни са тези, които уважават наследството!

Ген. директор на ЮНЕСКО откри Националния ни събор в Копривщица
7 авг 2015 13:46, Петя Славова
2
Бокова: Успешни са тези, които уважават наследството!
Снимка: Булфото

Успешни са тези народи, които познават своята история и уважават своята култура и наследство. Това каза на откриването на Десетия национален събор на българското народно творчество в Копривщица Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

За мен е огромна чест да бъда тук сред вас на този юбилеен събор на народното творчество и заедно с вас да празнуваме българския дух, отбеляза Бокова, цитирана от БТА. По думите й няма по-велика магия, от магията на народното творчество, от тези великолепни гласове и мелодии, от това, което са създали ръцете на българките през десетилетията.

Като генерален директор на ЮНЕСКО и като българка смятам, че народното творчество не просто трябва да бъде запазвано, но и трябва да бъде предавано на поколенията, посочи Бокова. Тя отбеляза, че всеки народ трябва да знае откъде идва, за да знае накъде отива. Традицията на събора е на вече 50 години и е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив и борбен, каза Бокова. Тя изтъкна приноса на българското народно творчество в европейската и световна култура.

Приятно ми е да видя тук моите приятелки - Бистришките баби, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Чипровските килими също вписахме неотдавна, както и нестинарството, надявам се и кукерите скоро да бъдат в списъка, защото страната ни има какво да даде на света, каза още генералният директор на Ороганизацията.

На откриването на фестивала присъстваха още министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Копривщица Генчо Герданов, депутати и дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Uspeschna si ti kojato prodavasche vina Rasvede rumana mutreva. Diplomatka komuniska kato tebe neja ja pratihte poslanik ti otide v Parij i se isdigna visoko uspeschna Ste vie komunagite na jivkov Sega Ste s boiko i plevneliev. Vse Ste uspeschni ama ne jiveete v bG saschto dezata vi uspeschni v 4ujbina ne v bG irinke kato besche Minister kakvo napravi
1
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоа *** е още жив ... ?!