Хората, които не искате да срещате

Маргиналният човек и войната във Фотофабрика
Обновена: 2 сеп 2015 15:19 | 2 сеп 2015 14:47, Петя Славова
5
Хората, които не искате да срещате
Снимка: Фотофабрика

"Маргиналният човек и войната" е темата на тазгодишното издание на Фотофабрика. Второто издание на събитието започва на 9 септември в 20.00 часа в One More Кино. В продължение на близо 50 дни ке има изложби, лекции, творчески работилници, дискусии и кинопрожекции с най-високите образци на репортажната и художествена фотография от света. Програмата на фестивала тази година включва и авторски проекти, изпълнени у нас.

След като в първото си издание Фотофабрика показа Протестиращият човек фокусът на фестивала през 2015-та е върху различието — в начина на живот и мислене, в ежедневните проблеми, дори във виждането за външен вид.

Всяка изложба от програмата на фестивала предлага среща очи в очи с хора, които често не искаме да видим — хора, които по собствено желание или по стечение на обстоятелствата — водят живот, какъвто обществото отхвърля.

Основната тема на фестивала дава името и на първата изложба от програмата на Фотофабрика. Маргиналният човек е селекция от 58 снимки из световните фотографски банки Getty Images и Reuters. Документалните кадри разказват истории от целия свят.

Авторското продължение на темата за Маргиналния човек е Непознатият друг. Проектът включва изложба, видео инсталации и прожекции. В продължение на 19 дни „Непознатият друг” ще ни срещa с хората, които войната в арабския свят прогони от родните им места и с жителите на Розово, Телиш и Калище, станали печално известни покрай конфликтите с настанените в селата им бежанци.

Мултимедийният проект е задочен диалог между българи и бежанци — хора против волята си изправени срещу хора. Въпросите, които остават след различните човешки истории, често се явяват въпроси към българските институции. Стремежът на Непознатият друг е да преосмисли бездушието.

След края на изложбата проектът продължава: на 20 октомври Фотофабрика ще покани медийни професионалисти, които ще видят документалния филмов разказ — част от проекта — и ще дискутират по темата „Езикът на омразата — степени на толерантност”. В началото на ноември Непознатият друг ще гостува на трите села, чиито жители участват в проекта, за да могат те да се запознаят и сами със себе си, и помежду си.

В кулминацията си Фотофабрика представя още две чуждестранни изложби, лекцията Феноменология на портрета и фотографски уъркшоп.

В София пристига френският фотограф Пиер Гонор, койтo oт 1988 г. живее и работи в Мадрид. Изложбата му Различните Аз представя портрети на работници, бездомници, имигранти, ромски фамилии и обикновени самотници в стила на бароковото изобразително изкуство.

Заедно с Пиер Гонор пристига и един от основните участници в първото издание на Фотофабрика Хосе Мариа Диас-Марото - селекционер на една от най-богатите фотографски колекции в Испания. Тази година той ще разкаже за създаването на колекцията в Алкобендас като въведение към лекцията на Пиер Гонор озаглавена Феноменология на портрета. Срещата с публиката ще се състои на 16 септември, от 18:00 ч. в зала 19 на Националната Галерия (вход от площад Ал. Невски).

В последните дни на септември за световната си премиера пристига и чешкият фотограф Индржих Щрайт. Неговата изложба Къде е моят дом отново ни среща с хора, които живеят извън установените стандарти. Тя ще бъде отворена за посетители между 29 септември и 28 октомври, в Чешкия културен институт на ул. Г. С. Раковски 100. На същото място, ден преди откриването ѝ - на 28 септември, проф. Щрайт ще направи еднодневен уъркшоп - Фотографията като социален документ.

Мария Милкова, победителка в миналогодишния фестивален конкурс за репортажна фотография, представя самостоятелната си изложба Изчезващи видове. Кадрите ѝ разказват истории за силата на духа, за хора загубили нещо от себе си, но не и желанието си живот.

Тази година, част от фестивала е и проекта Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден. В продължение на 3 дни Кинофабрика ще направи 8 безплатни прожекции на документални български филми, някои от които забранени в годините преди 1989-та. Поканихме журналист, психолог, киновед и авторите на 8-те полемични продукции, за да дискутираме филмите, преживяванията и уроците от миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Фотофабрика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Снимката и заглавието ви може да създадат погрешно впечатление, т.е хора, които не искате да срещате и сте сложили ***. Иначе съм твърдо против цялата *** на Африка и Азия да се тътри тука. Депортация за всички тях, а инженерите им и кадърните им специалисти да кандидатстват по интернет както си му е редът. Пак ако са толкова кадърни и конкурентни пак ще си говорим. иначче не!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
neiskam da sreshtam loshi hora
1
1
 
7
 
! Отговори
Бен Ган преди 8 години
,,КЕ ИМА'' ???