Антарктика в Народното събрание

Фотоси показват работата на учените ни на Ледения континент
1 окт 2015 12:35, Петя Славова
2
Антарктика в Народното събрание
Снимка: Пресцентър на НС

Впечатляващи са кадрите, разкриващи Антарктика – свят, който носи своя неповторим чар и емоции, отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на фотоизложба, посветена на българското участие в изучаването на Ледения континент. Днес сме свидетели на дейността и живота на българските учени и техните чуждестранни колеги, каза Цачева и допълни, че винаги със затаено вълнение и любопитство се възприема участието на нашите полярни експедиции.

Фотоси, разкриващи красотата на Антарктика и дейността на българските полярни изследователи, както и актовете на Народното събрание, с които България става част от Договора за Антарктика, са представени в изложбата. Експозицията е по повод заминаването на поредната българска полярна експедиция

Председателят на Народното събрание пожела на участниците успех и припомни, че сме ратифицирали договора за Антарктика през 1978 г., а от 1999 г. сме пълноправен член със своя научна база на остров Ливигстън. Основната цел на страните по Договора е развитие на научните изследвания в Антарктида, за просперитет на нашия глобален свят, каза Цецка Цачева.

Професор Христо Пимпирев обяви участието и на народен представител – заместник-председателя на Комисията по външна политика Борис Станимиров в 24-ата полярна експедиция. Идеята за изложбата е да накара депутатите да се почувстват част от българския антарктически екип, отбеляза Борис Станимиров.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев посочи, че са отпуснати 500 000 лв. за дейността на антарктическата база. Той призова депутатите да приемат като първостепенна научна задача българската база на Антарктика и препоръча спонсорството за експедициите да бъде увеличено.

На откриването на експозицията присъстваха депутати, дипломати, учени, автори на фотографиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Антарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Антарктика в НС, чужди самолети в България...