Катя Паскалева във филм и изложба

Отбелязваме 70 години от рождението й
17 ное 2015 14:44, Петя Славова
3
Катя Паскалева във филм и изложба
Снимка: НДК

"Великите жени винаги имат тайни и техните тайни са повече от тайните на великите мъже”, каза Георги Тошев, автор на проекта, с който отбелязваме 70-годишнината от рождението на голямата актриса. Филмът за актрисата е част от тазгодишната програма на Киномания.

Директорът на НДК Мирослав Боршош използва и възможността да изкаже скръбта и съпричастността към жертвите от атентата в Париж. “Ние разполагаме с оръжие, което е много по-силно от тяхното, и неговият арсенал няма да се изчерпи никога, защото този арсенал е изкуството", отбеляза той.

В рамките на две седмици зрителите ще видят изложбата „Аз, Катя!”, която се открива на 26 ноември от 18:00 часа в НДК, филмът „Катя Паскалева. Последната роля” с премиера същия ден от 19:00 часа в кино Люмиер, и представянето на документалната книга-албум за актрисата на 5 декември от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото”.

В изложбата „Аз, Катя!” ще видим непоказвани досега картини. 22 от тях са рисувани от актрисата, която дълго време е криела дори от близките си, че изобразителното изкуство е другият й голям талант. Освен тях, ще бъде показана картината „Любов” на Георги Божилов-Слона, който е неин първи съпруг, както и нейн портрет, рисуван от Златю Бояджиев и част от колекцията на Боян Радев. 

В изложбата ще видим още 12 портретни фотографии на актрисата, някои от които се показват за първи път, благодарение на Българската национална филмотека и Държавния архив.

Филмът „Катя Паскалева. Последната роля”, е режисиран от Ема Константинова и е част от програмата на Киномания 2015. В 60-минутната лента се разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прекрасна е
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красива жена.