Киното ни, събрано в плакати

Може да го видим до 29 ноември в НДК
Обновена: 19 ное 2015 13:01 | 19 ное 2015 11:57, Петя Славова
0
Киното ни, събрано в плакати
Снимка: НДК

Изложбата "Автори и плакати", посветена на 100-годишнината на българското кино, може да се види в НДК до 29 ноември. Куратор е проф. Божидар Йонов.

Експозицията събира близо 100 произведения на родната приложна графика, вдъхновени от популярни филми от близкото минало. Тя съживява една позабравена страна на визуалната ни култура - българския филмов плакат.

Бурните промени в структурата на филмовото производство и разпространение от последните две десетилетия превърнаха създаването на оригинални плакати от художествена практика в изключение. Същевременно различни национални и частни архиви са съхранили голям брои забележителни образци - безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния български графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката.

"Автори и плакати" е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава забележителните фигури на българския киноплакат, защото отвъд условностите на времето и модите (технически, полиграфически, концептуални, политически) са конкретните автори - с техните артистични възгледи, търсения и постижения.

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Автори и плакати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари