Сбогом, "Мона Лиза"! Портрет на някой друг

Кой всъщност се крие зад "Джокондата" обяснява експерт
8 дек 2015 14:30, Петя Славова
8
Сбогом, "Мона Лиза"! Портрет на някой друг
Снимка: архив, Reuters

Столетия прочутата картина на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" провокира учени да разкриват нови теории за създаването на творбата.

Френският учен Паскал Конте твърди, че "Мона Лиза" има няколко слоя и под общоизвестния портрет на Лиза Герадини има друго изображение, съобщава за BBC News.

От Лувъра, където се намира картината, все още не е коментирано официално изследването на Конте, който повече от 10 години се занимава да изучава прочутата творба.

"Специална технология ми позволява да видя, че под слоевете цветове е ключът за възстановяване на хронологията на създаването на картината", обяснява експертът.

Според него портретът на "Мона Лиза" изобразява друга жена, която не притежава знаменитата усмивка на Джокондата. Има по-голяма глава и ръце.

Професорът по история на изкуствата в Оксфордския университет Мартин Кемп оспорва твърдението на Конте, че скрит портрет има под Мона Лиза.

Друг британски историк, обаче - Андрю Грехъм – Диксън поддържа казаното от френския изследовател.

"Несъмнено, това е едно от големите открития на века. Разбира се, много ще възразяват, но вече може да кажем "Сбогом, Мона Лиза", този портрет е на някой друг", заявил историкът.

Картината "Мона Лиза" или "Джокондата" - "Портрет на госпожа Лиза Джоконда" е създадена от Леонардо да Винчи в периода на 1503 – 1505 г. Счита се, че е изобразена съпругата на флорентински търговец Франческо дел Джокондо. Този портрет е един от най-известните творби на италианския живописец и учен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"На Бойко Борисов е загадъчният портрет."---Ами, да. Има по-голяма глава и ръце. Но Леонардо да Винчи все пак е запазил усмивката. (справка: снимката, на която папата гали Бойко по главата, публикувана в д.н.е.с.б.г. преди два дни)
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джокондата е една ***, коеято Леонардо ес рещна на каруца по пътя за града. И я е рисувал по памет.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ,хич не ме интересува-хубаво е и точка,кви са тез щуротии какво има отдолу ? под вола теле сигурно
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА ВЕРСИЯ ЧЕ ЛЕОНАРДО Е РИСУВАЛ СЕБЕСИ. АКО ИМА ОТДОЛУ КАКТО КАЗВАТ ДРУГ ПОРТРЕТ С ПО-ГОЛЕМИ РЪЦЕ И ГЛАВА ТО ВЕРОЯТНО ЛЕОНАРДО ПОСЛЕ Е "ОБЛЯУЪЛ" СЕБЕ СИ КАТО ЖЕНА...ЗНАЕ ЛИ СЕ...
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Бойко Борисов е загадъчният портрет.