"Класици" в галерия "Лоранъ"

Творбите може да видим до 4 март
20 яну 2016 14:22, Петя Славова
0
"Класици" в галерия "Лоранъ"
Снимка: Галерия "Лоранъ"
Най-доброто от своя фонд предлага галерия "Лоранъ" до 4 март. Експозицията събира творби на известните и високо ценени класици в българската живопис - пленителното очарование и богатото разнообразие от жанрове, стилове и сюжети в родното ни изкуство от миналия век. 
 
Сред множеството акценти в експозицията е картината „Филипополис”, рисувана през 1932 г. от големия живописец Никола Танев. Освен с високата си художествена стойност, творбата предизвиква голям интерес поради наскоро продаденото с изключителен успех на аукцион в Холандия платно на Танев с аналогичен сюжет.
 
При оживено наддаване, то  е достигнало продажната цена от 26 000 евро. Колекционерите у нас имат уникалната възможност да придобият вариант на този емблематичен сюжет на цена в пъти по-ниска от достигнатата на аукциона. 
 
Известният майстор на шаржа, Александър Божинов, е представен в експозицията с изключително ценният и рядък за творчеството на художника „Дамски портрет”, 1911 г., изпълнен изящно и с особен мистицизъм, характерен за европейския модерен стил от началото на века.
 
Любопитен факт за тази творба е, че тя е била в колекцията на един от най-големите меценати на българското изкуство преди 9 септември 1944 г.
 
Изложбата представя още две произведения от тази знакова сбирка – ексклузивната за пазара маслена творба от Константин Щъркелов „Зима”, 1914 г., и лиричният, ранен за творчеството на Атанас Михов „Есенен пейзаж”, 1917 г. Друг интересен произход има творбата на обичания български художник Владимир Димитров – Майстора, „Макове”, която пък е била собственост на член на ЦК на БКП. 
 
Ценителите на класическата българска живопис ще могат да се насладят, а също да закупят, и други произведения с богата история от художници като Райко Алексиев, („Край София”, 20-те г. на ХХ в.), Борис Митов („Дамски портрет”, 20-те г. на ХХ в.), Данаил Дечев, („Къща сред дръвчета”, 40-те г. на ХХ в.), Петър Морозов, („Стари къщи”, 1918 г.) и други. 
 
Експозицията "Класици" може да бъде разгледана  до 4 март 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: класициЛоранъ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари