Витоша през погледа на италианци

Студенти я пресъздават в инсталации и графики
2 фев 2016 13:55, Петя Славова
5
Витоша през погледа на италианци
Снимка: Червена точка

София е може би единствената европейска столица, в близост до която се намира планина като Витоша, а софиянци са свикнали с нея до степен, че почти не я забелязват.

Как обаче я виждат гостите на София? Четирима студенти от Италия разкриват Витоша през техните очи в  общ проект, вдъхновен от близостта на планината, нейната връзка с „тялото“ на българската столица и с хората, чиито очи тя привлича ежедневно.

И четиримата студенти опознават София по време на обменна програма в Националната художествена академия и остават впечатлени от планинския профил, който те виждат от всеки ъгъл в града.
 
Изложбата им обединява творби, създадени специално за проекта, и включва светлинни и видео инсталации, графики, снимки, изследващи профила на планината и дори живописна импресия върху захвърлена на улицата врата.
 
Различните техники представят специфичния стил на всеки от авторите, а хомогенността на изложбата е постигната от общата тема. И четиримата споделят, че „движещата сила при създаването на всяка една от творбите в тази изложба е анализът на един и същи обект“ - Витоша и нейния профил, сенки, растителност, нейната светлина. 
 
Адриано Понте, Луиза де Донато, Виола Чанг и Валентина Скиара идват от различни градове в Италия, където изучават изобразително изкуство и култура.
 
След  Рим, Венеция и Флоренция, София е градът, който ги среща и обединява около идеята за общ проект  с името „“Витоша“.  Изложбата им е поставена в новата зала на галерия Червената точка, която се намира на ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ 24 и може да бъде видяна всеки ден от 4-ти до 26 февруари.  
 
Февруари е и последният месец, в който и четиримата студенти ще са заедно в София. След края на изложбата авторите на „Витоша“ се връщат в Италия за нови арт предизвикателства. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уникални сте ей. Витоша е страхотна а ако прекосиш планината на Югоизток се открива Плана... И е такава красота. Река че няма, няма.... и какво от това. За няколко часа по магистралата и сте в Бургас.
3
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Ако на изложбата присъства Цеко - унищожителят на Витоша, бих отишъл да я видя. Инак по-добре далече от мръсния град на високо в планината!
2
0
 
1
 
! Отговори
? преди 8 години
К'ви комплексирани *** коментират тука!?!?!? Планината ражда хора, полето тикви.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София е може би единствената европейска столица, в близост до която НЕ се намира голяма плавателна река или море. Т.е. както и да го въртиш - дълбока провинция, която дърпа ялата държава надолу.