За култовата "Мона Лиза" позирали мъж и жена

Нови версии за прочутата картина на Леонардо да Винчи
26 апр 2016 08:23, Петя Славова
6
За култовата "Мона Лиза" позирали мъж и жена
Снимка: архив, Reuters
Италиански арт детектив твърди, че и мъж, и жена са позирали на Леонардо да Винчи, докато е рисувал шедьовъра си "Мона Лиза", съобщи Ройтерс.
 
Коя е жената на картината, не е сигурно. Специалистите мислят, че това е Лиза Герардини, съпруга на търговеца на коприна Франческо дел Джокондо от Флоренция.
 
Силвано Винчети, който е начело на италианския Национален комитет за промоция на историческото и културно наследство, твърди, че е изследвал картината с инфрачервена технология и е направил ключово откритие в първия слой.
 
"В този слой тя не е усмихната и щастлива, а меланхолична и тъжна" - каза той, цитиран от БТА. Според Винчети вторият модел е Джан Джакомо Капроти, чирак на Леонардо, известен като Салай.
 
Винченти сравнява лицето от "Мона Лиза" с други творби на Леонардо, за които е позирал Салай, като "Свети Йоан Кръстител". Някои детайли съвпадат идеално.
 
За "Мона Лиза" художникът е използвал два модела и е добавил творчески детайли, продукт на въображението му, твърди Винчети. Той е убеден, че за Леонардо, идеалният човек е бил комбинация от мъжки и женски черти. Салай и преди е свързван с "Мона Лиза", но изкуствоведи отхвърлиха това твърдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Онуфри преди 7 години
Абе, някой от захласнатите може ли да ми обясни какво толкова има в тази картина, че аз не разбирам. Хайде, признайте си че и вие не разбирате - не е срамно. Осъзнайте се малко - това е поредната италианска пропаганда - като храната им. Само жабарите могат да нарежат едно тесто по 10 начина и да го пробутат за различно, да му викат в рекламите "Ммммм...", а вие да им го лапате...
3
7
 
2
 
! Отговори
Mumios преди 7 години
До АнонименТова, че ти си *** и ограничен и не искаш да знаеш повече от носа си, не означава, че всички са като теб. Айде бегай си береш доматитУ. :)
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък шедьовър !!!В лувъра има картини в пъти по-красиви от Мона Лиза, но всички се тълпят точно при нея.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе на тия кой им плаща да се занимават с такива глупо-сти? Картината е шедьовър и няма абсолютно никакво значение кой е позирал! И да разберете, което няма как да стане, какво от това????