Катя Паскалева за живота, ролите и "Жените в мен"

Триптих за актрисата във Варна
13 май 2016 15:00, Петя Славова
1
 Катя Паскалева за живота, ролите и "Жените в мен"
Снимка: Българска национална филмотека

"Триптих за Катя Паскалева" при вход свободен ще представят личността и творческия път на актрисата във Фестивален и конгресен център във Варна.

На 19 май във фоайето на  Фестивален и конгресен център -  в 17.00 ч. ще бъде открита изложбата "Аз, Катя".

Експозицията включва 12 портретни фотографии, някои от които се показват за първи път. Те са предоставени от Българската национална филмотека и Държавния архив.

От тях ще може да видим незабравими кадри от филмите "Памет", "Аз, графинята", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Краят на песента", "Козият рог", "Катина", "Вилна зона", "Иван Кондарев", в които Катя Паскалева се откроява с талантливата си игра и сетивност.

Георги Тошев, автор на книгата ""Катя Паскалева. Жените в мен”, която ще бъде представена на същия ден от 17.30 часа в книжарница „Сиела" споделя следното за актрисата: "Тя не получи Оскар, а има в биографията си на актриса роли за Оскар.

Не можа лично да си вземе и европейския Оскар за ролята на Мария от филма "Козият рог" в средата на 70-те години. Наградата "Фемина" взе жената на българския посланник в Белгия, защото държавата не командирова Актрисата.... Но Катя Паскалева изигра блестящо последната си роля. Без думи."

Третото събитие, свързано с актрисата ще се състои на 20 май, когато в зала „Европа” от 18.00 часа ще се прожектира документален филм за Катя Паскалева „Последната роля”. В 60 минути режисьорът Ема Константинова и продуцентът Георги Тошев разказват историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в "Козият рог".

До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Катя е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна - Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност - личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла "красиво и безотговорно" във времената на "предписания" и ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С един скапан филм промихте мозъците на хората, че още не могат да се отърват от сънищата за велика нация.