GasparLeblanc и PENьо и техният "Апокалипсис"

20 творби на младите автори в обща изложба
13 сеп 2017 18:30, Петя Славова
1

Снимка: Dada Cultural Gallery

Как изглежда "Апокалипсис"-ът ще ни разкрият в 20 творби двама млади артисти от 14 септември в Dada Cultural Gallery.

Експозицията включва няколко работи в традиционни графични техники: линогравюра и алграфия, рисуване с молив /хартия, платно/, както и с акрил-масло.

GasparLeblanc е романтичен мечтател, който създава вълшебни светове и композиции с любов към детайла. Счита, че да учиш изкуство е абсолютна загуба на време, тъй като чувството за естетика е вродено, а отделните техники на рисуване човек сам може да научи.

Обича да експериментира с различни техники, да ги комбинира и да се старае да не слага начина си на рисуване в рамки. Уверен в себе си, белият лист не го плаши. Там той поставя началото на творбите си, които често пъти не следват определен план, а се случват на момента с молив върху хартия и с акрил или масло на платно.

Почти винаги ще го видите заедно с брат му по душа, с когото има много повече общо, отколкото съвместната работа в студиото за татуировки и прекараното детство в родната Стара Загора. Двамата ги свързва едно вълнуващо приятелство и безкомпромисната подкрепа на другия в творческото му развитие.

Като контрапункт на самоукия автор, PENьо е завършил графика във ВТУ, като под ръководството на
д-р Христо Найденов е изучавал класическите графични техники.

Работите му често са вдъхновени от киното и музиката, като в немалко от случаите изобразяват любими личности или впечатления от нечия творба. Но всичките чудеса, които сътворява, нямаше да са факт, ако дядо му не го бе подкрепял и окуражавал още в ранните му години.

Така с течение на времето усъвършенства нюансите на традиционните графични техники и превръща линогравюрата и алграфията в предпочитани изразни средства. Повечето от работите му са в малки формати и често представляват еднофигурни композиции на хора, бохемстващи с цигара или чашка. Спокойно може да се каже, че самотният пушач е повтарящ се образ в рисунките му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На изкуство, разбира се , се учи, и още как!Ако сравним творчеството на най-именитите ни представители от 19-ти век с творби от наше време, е безспорно ясно, че всички компоненти са НЕ непринудени, а учени.