Преходът и нестабилността му в "Ние сме част от колекция"

Изложба, описваща емоционалността на тинейджърството
13 сеп 2017 13:50, Петя Славова
1
Преходът и нестабилността му в "Ние сме част от колекция"
Снимка: Арт фондация ДОМА

Емоционалната нестабилност на тинейджърството на поне две поколения, израснали през 80-те и 90-те години на миналия век ще бъдат подредени в новата галерия +359. Тя ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България.

Експозицията е  "Ние сме част от колекция“ и е своеобразна равносметка на Боряна Венциславова, а  куратор на проекта в София  е Вера Млечевска. Събитието може да посетим от 14-ти септември до 22-ри октомври. Откриването е на 13 септември от 18.30 часа.

Художничката живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия.Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула. Творбите й са личен разказ за последните две десетилетия от миналия век.

Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.
 
Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”. 90-те оформиха и символична топография, начератана от многобройните обувки изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или “Калното”.

Личният прочит на Боряна Венциславова е поетичен и фрагментарен като самата епоха. Той се разтваря в колективните спомени на мнозина; редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици - образи вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето.

Експозицията прави плавно завръщане назад в годините, а името й е умишлено заимствано от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група Нова Генерация – "Част от колекция“.

За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - Виолетов Генерал – Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker.

Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12.

А на 30-ти септември от 18.30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари