Скандал: Българска перспектива за модернизъм се оказа авангардно менте

Сезират прокуратурата за изложбата в галерия "Структура"
Обновена: 17 юни 2019 14:03 | 17 юни 2019 13:52, Петя Славова
26
Скандал: Българска перспектива за модернизъм се оказа авангардно менте

Изключителен скандал в арт средите се разрази след открита на 30 май изложба в столичната галерия "Структура" - "Модернизъм и авангард. Българската перспектива".

Оказа се, че някои от включените творби в експозицията са със спорна автентичност, за което  забелязали дори ученици от Художествената гимназия в София. Броят на съмнителните творби непрекъснато расте.

Първоначално бе съобщено, че експозицията включва картини от колекцията на Николай Неделчев с "почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството”. В прессъобщението се отбелязва, че става въпрос за картини, рисувани от (или приписвани на) Борис Елисеев, Александър Жендов, Христо Каварналиев, Гео Милев, Иван Милев, Иван Ненов, Георги Попов-Джон, Николай Райнов, Дечко Узунов…
Каталогът към експозицията е с текстове, писани от експерти като проф. Ирина Генова, доц. Борис Данаилов, д-р Биляна Борисова и д-р Мария Василева.

Сред творбите, за които открито се заговори, че има съмнение за автентичността й бе "Сън – Еротика", с подпис  на Сирак Скитник (1883-1943). Оказа се, че става въпрос за копирана корица на изданието "Кама Сутра" на "Пенгуин Класикс".  Друго скандално копие се оказа портрет на профил на Глен Клоуз, преписано за рисунка на художника Мирчо Качулев (1901–1972). Това отбеляза и художника Антон Стайков във профила си във Facebook.

 

На страницата си в социалната мрежа Неделчев също коментира скандала с плагиатстваните творби: "С оглед на създалата се ситуация и твърдения, свързани с автентичността на някои от изложените работи, ще бъде създаден експертен съвет, който да изследва спорните творби. Резултати ще бъдат оповестени публично".

Ръководителят на галерията Мария Василева потвърди също в социалните мрежи, че независим експертен съвет ще установява автентичността на творбите в изложбата.

В официално съобщение до медиите от галерията коментират случилото се като признават, че има измама и поднасят извинение за всички, които са неволно подведени: "Ние самите станахме жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи. - коментират от галерията - Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата. В тази ситуация считаме за наше задължение нагледното обозначаване на съответните работи в изложбата".

В съобщението също така пише, че заради случая с плагиатството ще има дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България.

"Съществуването на такъв пазар е обществена тайна. Заобикалянето на този въпрос ни превръща в мълчаливи съучастници в престъпен сговор, а нашето желание е тези изключително вредни и опасни явления, уронващи авторитета на заниманията с изкуство, да бъдат изобличени. Ще бъдем удовлетворени, ако неприятният инцидент изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни престъпни практики от този вид.

Разговорът за българския модернизъм и затрудненията за неговото изследване трябва да продължи. Авторите, представени в изложбата, са важни за картината на модернизма в България, а контактите им с международни художествени среди несъмнено разширяват хоризонта на неговите проявления. Надяваме се, че умишлено създадената ситуация няма да накърни идеята за значимото присъствие на този културен феномен в българското изкуство, нито пък ще бъде използвана за спекулативни междуличностни разправи и клевети с професионален характер.

Злонамерени и криминални действия в света на изкуството винаги са съществували, но те най-често не са оставали без тежки последствия за извършителите. Мисията на галерия “Структура” да разкрива нови хоризонти и да променя статуквото преминава през едно голямо предизвикателство, което с общи усилия ще преодолеем.", пишат още от галерията.

Все още не е ясно как ще свърши всичко и дали ще се стигне до съд. Ясно е, че скандал има, а на страницата си във Facebook галерията e отбелязала, че няма да работи на 18-ти юни, а насрочената за 19-ти юни среща-разговор с проф. Ирина Генова се отменя поради "разкрилата се ситуация с умишлена измама".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: галерияСирак Скитник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко вътрешна информация 2.Според запознати - професорите просто са взели голям хонорар, за да оценят картините и биха се подписали под всеки фалшификат. Един от тях дори е "реставрирал" някои от "оригиналите" (срещу пари, естествено).Галеристката очевидно демонстрира пълна некомпетентност- една от картините е от 30-те и е подписана без "ъ" накрая.Издаденият каталог със сигурност документира "компетентността" на въпросните личности така че няма как да не се отрази на името и кариерите им.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко вътрешна информация.Появява се човек с пари, който иска да инвестира в изкуство, въпреки че нищо не разбира от това. Свързват го с тарикати, които успяват да организират изработката на фалшивите платна, като фалшификацията е изключително груба - нито материали, нито стил, нито подписи, нито бои съответстват на времето, от което са картините.Къде е скандалът - известни професори издават фалшиви сертификати на картините. Галеристката отпечатва луксозни каталози.Изобщо пълна трагедия.
17
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
А защо злополучният колекционер не каже от кой галерист мошеник и фалшификатор е купил картините :) Току-виж същият е и самозван художник хаха.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логично де.За средния българин модернизъм значи това че е с маркови дрешки последен модел телефон и новичък таблет.За изкуство и на ум не му идва.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Споко, има и раздел със златка и багата и информация за коремчето и. Въри там.
14
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Кама Сутра хахаха в основите на бг модернизъмъ. Гауерията организирала дебат по темата.... тия *** умрелиха.Сега остава да поканят и некоя порно звезда да дебатира бг модернизъма
13
1
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Чудя се, какви експертни - безхаберници са организаторитв, щом не са забелязали неща, които са очевидни за ученици? И това е на всякакви нива в държавата! За мен "експерт" в България е просто човек без специално образование или академична титла.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се сетих едни лафове на Шкумбата. Гледа изложба модернизъм.Гледам вика картина озаглавена: "Крави на паша".Яз не моем да видим ник'ви крави!Питам, бе другарю, къде са кравите?Оня ми вика, ми закъснехте! Преди малко опасаха тревата и отидоха на друга поляна...
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че думата "модернизъм" идва от модерно. Тоест не е старото, а нещо ново. Нов поглед на нещата, демек. Интересно ми е след, да кажем 70 год., когато на някой, който изобщо не може да рисува, ама му се иска да си нарече някак си цапаниците, та той как ще ги кръсти? "Нов модернизъм" няма как да бъде, защото двете думи се вазимоизключват.В същност, като гледам колко е неграмотен народът, няма да се изненадам и таква комбинация от думи да има.
10
1
 
4
 
! Отговори
Мда до 11 преди 4 години
Не знам какъв тарикат е Рашидов, но знам, че ти просто си неграмотен.
9
10
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Нормално е при демокрацията, важното е пари да се изкарат, печалба да има. Щом арт студиото прави печалба дава заплати на хората, какъв е проблемът, хората взимат запалти и ходят в мола да си купуват яки неща, смартфони и маркови дрехи, това е добре.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що занимавате хората с глупости?
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че ученици са разкрили че една от картините копира корица на Кама сутра ахахах
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът има тази склонност да търси вината другаде. Като изявлението на галерията за "умишлена измама". Всъщност едва ли имат смелост да признаят собственото си невежество и непрофесионализъм.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менте-държава, менте-народ, какво повече!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко тук е менте, само мафията е истинска.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"скандал в арт средите"Арт среди не останаха ... Масово се изнасят.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубава работа, *** българска