В Русия въведоха наказателна отговорност за богохулство

Обида на религиозните чувства може да коства до три години затвор
Обновена: 23 май 2013 12:10 | 22 май 2013 09:07, Елка Василева
19
В Русия въведоха наказателна отговорност за богохулство
Pussy Riot в катедралата "Христо Спасител". Снимка: архив, Reuters

Държавната дума - долната камара на руския парламент – прие вчера на основното второ четене законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за обида на религиозните чувства на вярващите, включително до три години лишаване от свобода, предаде ИТАР-ТАСС.

ДПА уточнява, че прокарването на законопроекта е в отговор на протестната акция на пънк-групата Pussy Riot в московската катедрала "Христос Спасител" миналата година, по време на която младите жени помолиха Бог да избави Русия от Путин. Две от членките на бандата бяха осъдени на две години затвор в наказателна колония. Обвиненията срещу тях в "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза", бяха разкритикувани от САЩ, ЕС и правозащитни организации.

Законопроектът предлага нова редакция на член 148 от Наказателния кодекс на РФ, като въвежда отговорност "за публични действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършвани с цел обида на религиозните чувства на вярващите" във вид на глоба в размер до 300 хиляди рубли или задължителен труд до 240 часа, или принудителен труд за 1 година, както и възможно лишаване от свобода за срок от една година.

Ако подобно деяние се извърши в места, специално предназначени за богослужение, размерът на глобата нараства до 500 хиляди рубли, на задължителния труд - до 480 часа, на принудителния труд - до три години, на затвора - също до три години.

Засилват се и санкциите за незаконно възпрепятстване на дейността на религиозните организации от сегашните 80 хиляди рубли глоба до 300 хиляди рубли.

Критиците на законопроекта посочват, че той ще даде на одобрените от властите религиозни организации защита, каквато други нямат и ще размие границата между църквата и държавата при управлението на президента Владимир Путин, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко много платена, руска пропаганда в този форум. Да не би защото е на ***? :) Иначе, кой нормален човек би се радвал на де-секуларност на дръжавата и връщане поне 2 века назад? Ако Путин обяви, че черното е бяло, същите форумни *** ще обявите, че досега цветовете са били категоризирани погрешно?
15
3
 
4
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Няма божества. Няма ад и няма рай. Всичко това е една измислица.
14
13
 
12
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Колко мракобесни фанатици имало в тоя форум...Сатанисти?! Ти сериозно ли? Бог и сатана са измислени понятия за да държат хората в подчинение и да е ясно кое е добро и кое зло,за да се управлява по-лесно населението,особено в онези времена във пустинята.
13
14
 
7
 
! Отговори
LethianDream преди 10 години
Марио, колкото и да им пишеш какво са казали умните хора, няма да промениш робското мислене на вярващите в бог. Повечето от тях са ти набухали минуси без да осъзнават дори кои са Стендал и Хелвеций. Винаги ми е било интересно какво значи богохулство- как може да хулиш, нещо което не съществува. Сега братушките ще те тикват в зандана. Очаквам да премахнат скоро автомобилите, да се затворят в автономно стопанство с талиги и да гонят вещици по улиците.
12
1
 
11
 
! Отговори
до юрдек 6: преди 10 години
турак кармазъ байрак ама *** тескере. Сус бре, ченгене!
11
17
 
8
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че вероятно няма небе и няма отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен. Стивън Хокинг
10
18
 
7
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Единственото оправдание на Бог е, че той не съществува. СтендалДали Бог иска да предотварти злото, но не може? Тогава не е всемогъщ. Дали може, но не иска? Тогава е зъл. Дали и иска, и може? Тогава откъде идва злото? Дали нито иска, нито може? Тогава защо го наричаме бог? ЕпикурАко Бог съществува, надявам се, че той има добро извинение за това. Уди Алън
9
19
 
5
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Това, което съм направил, е да покажа начина, по който Вселената е започнала да се оформя - според законите на науката. В такъв случай не е необходимо да се обръщаме към Бога, за да установим как е започнала Вселената. Това не доказва, че няма Бог, а само че Бог не е необходим. Стивън Хокинг
8
22
 
6
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Ами Русия става досущ като Саудитска Арабия или Иран. Само да кажеш нещо против религията или "бог" и те тикват в затвора. Това е нарушение на свободата на словото. Теокрация! "Ако хората не вярват в приказките за феи и за духове, то съвсем не се дължи на нелепостта на тези приказки, а защото не им е било наредено да вярват в тях." - Хелвеций.
7
25
 
8
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Ами то се очакваше. Русия върви към средновековието. Остава да забранят атеизма. И кво - сега не можеш да се изкажеш или да разсъждаваш върху нелепостта и ирационалността на религията и вярата в съществото Бог? И кво - ако кажа "религията е опиум за народа" сигурно ще ме арестуват. Русийо ,Русийо, и на теб не ти е лесно!
6
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пази БОЖЕ от комунист приел православието наужким!!!
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само в ***, дори и на националния празник 3-ти март-освобождението от турско робство, потурнаците вместо трибагреника безнаказано развяват кармазъ байрака на поробителя.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, айде... Опитай в Бавария да празнуваш рождения си ден на Разпети петък - ще видиш колко е толерантна демокрацията...
2
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък, целия свят напред върви, само те назад. Ама от комунист - КГБ-ар кво да очакваш.
1
43
 
13
 
! Отговори
Йехова преди 10 години
Аллах да го поживи Путин! И още 100 мракобесни години на власт да изкара! Върнете ни в Средновековието и профанизирайте народа!

Спонсорирани публикации