Щурм на украинска военна част в Мариупол, трима нападатели са убити

Военен експерт: Атаката е била ръководена от руски военни
Обновена: 17 апр 2014 14:33 | 17 апр 2014 07:04, Елка Василева
155
Щурм на украинска военна част в Мариупол, трима нападатели са убити
Снимка: БТА

Неизвестни лица щурмуваха батальон на вътрешните войски в град Мариупол, след като военнослужещите отказаха да преминат на тяхна страна. Това съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на Националната гвардия на Украйна.

Щурмът срещу поделението беше отбит от украинските военни. Активистите в сиви камуфлажни униформи и скиорски маски са използвали огнестрелно оръжие и коктейли Молотов.

Още по темата

Първоначално беше съобщено, че повече от 10 души са били ранени при атаката. Двама души са в тежко състояние, като единият от тях е служител на милицията. По данни на украински медии от страната на атакуващите е загинал един човек, но информацията не е официално потвърдена. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради.

Малко по-късно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че трима проруски сепаратисти са били убити в престрелка, избухнала тази нощ в град Мариупол, предаде Ройтерс. "По предварителни данни трима нападатели бяха убити, 13 ранени и 63 задържани", съобщи Аваков във Facebook.

Щурмът на военното поделение е бил извършен не от руски военнослужещи, а от местни сепаратисти, които имат базова военна подготовка и са облечени в съответната униформа без отличителни знаци. Те са били ръководени от представители на Главно разузнавателно управление на Генщаба на Русия, съобщи военният експерт Дмитрий Тимчук.

Според информация на Националната гвардия на Украйна хората отишли към поделението около 20 ч. и поставили ултиматум на командването: „Или те преминават на страната на „народа“, или след 15 минути ще започнем щурм на частта“.

Военнослужещите припомнили, че поделението е със специален режим и външни лица не могат да влизат в него, в противен случай правоохранителите  имат право да използват физически мерки, специални средства и в краен случай – оръжие. Тези обяснения не спрели тълпата и те започнали щурм на военната част.

Около 20.30 ч. пристигнали микробуси, от които слезли хора със сиви униформи и скиорски маски на лицата, предаде УНИАН.Те започнали да хвърлят бомбички и да искат да им бъде предадено оръжието, призовали да бъде арестуван началникът на военната част. В  резултат се е запалил военен камион. В отговор военните стреляли във въздуха.

Към 22 ч. от поделението започнали да стрелят срещу хората. Започнала е престрелка.

Към 22,45 ч. все още са се чували единични изстрели. По данни на 0629.com.ua към 23 ч. над Мариупол са летели два изтребителя, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: украйнаРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Не е важно кои са ги ръководили , а на колко водки са били .
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука има един топ ***, дето постоянно пише за Кърджали. Абе ойо, това са българи мюсюлмани, в Татарстан, Башкирия и околните реСпублики има към 15 милиона българи мюсюлмани и тях ли ще ги върнеш на Турция? В самата Турция има над 8 милиона "турци" дето си знаят, че дедите им са били тракийски българи. Има една наука, нарича се генетика и с нейна помощ това ще се докаже категорично!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В 2014 году российский бюджет из-за сложной ситуации в экономике и на финансовых рынках может недополучить свыше 1 трлн рублей (27,7 млрд долларов), заявил директор департамента министерства финансов России по долгосрочному стратегическому планированию Максим Орешкин.
106
3
 
7
 
! Отговори
niki преди 10 години
До 126 - "Който иска да чете какво точно става в Украйна- да чете в ИТАР- ТАСС"Така ли? Не е ли по-добре да чете абсолютно всички медии и сам да си прави изводите??!?!?!? Що да се ограничава само до една медия?
105
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тридесет години посещавах този град - не видях един украинец - само руснаци!"То и около Кърджали и Момчилград има села само с турци. Кво правим?!Да ги подарим на Турция ли?!
104
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До румен221Това ли са днешните опорни точки ?!? Както винаги без въображение - комунистите сте големи сухари !
103
2
 
13
 
! Отговори
Лора преди 10 години
До RAD-100А ти да си видял Беровци Лукановци, Виденовци, Сергейовци и въобще политици да се изнасят от България? Не, нали! А защо? Ами много просто - защото България изнася мозъци, а не з***дници...
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Още по-лошо е когато врага ти е в дома и години наред е бил като един червей."Лошото е, че даже и в България българския враг е отвътре. И ще подарят мило и драго за да се харесат на батковците.
101
7
 
12
 
! Отговори
ббг преди 10 години
Тридесет години посещавах този град - не видях един украинец - само руснаци!
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има хора които с години са обучавани в диверсия.10 човека могат да преобърнат страна с населението и площта на България с главата наопаки. Да пази Господ!Още по-лошо е когато врага ти е в дома и години наред е бил като един червей. Държавата го е хранила, а той е гризал отвътре и си е прокарвал интересите. И е мечтал един ден Големия брат да даде едно рамо за да започне най-после да прави мръсотии.
99
4
 
12
 
! Отговори
еврейска работа преди 10 години
3-*** убити,13 ранени и 63 задържани.Съвсем по еврейски са наредили цифрите на числата,като в ритуалите на евреите.Как пък точно така ги нареди "случайността"!?
98
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който иска да чете какво точно става в Украйна- да чете в ИТАР- ТАСС
97
3
 
17
 
! Отговори
Бай Паткан преди 10 години
Поредната "партенка" на днес.бг
96
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само бой по канчето ще ги вразуми тея пиандури
95
13
 
34
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Съжалявам украинския народ. 1. Бандеровските ФАШИСТИ тренирани от ЦРУ в Полша и Литва реват и се оплакват Бият ни-и-иии!2. Лидерът на Десния сектор Диитрий Ярош е поискал терористите от Ал,Кайда в Чечения начело с Доку Умаров да започнат атентати в Русия!! И какво изплува След Афганистан, Африка и Сирия ЦРУ и Ал,Кайда пак са в един отбор3. Така става, когато оставяш няколко хиляди дрогирани *** да ти решават съдбата. Дано украинците по-бързо САМИ натирят метежниците и самозваното им фашистко правителство, за да проведат избори за нормално управление..
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
stiga ve4e s tazi propaganda ako ima ruski voinici ukrainskite voeni 6te ocapat ga6tite
93
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е пропагандна война!Вадят трупове от моргата, прострелват ги и ето ти - военни новини!И веднага тук разбирачи всякакви, коментират и се изживяват като геополитически експерти!
92
9
 
27
 
! Отговори
Пряко от Майдана преди 10 години
Стената на плача е преместен от Ерусалим в Киев, боксьора, който се тъкмеше за президент е в нокдаун, Десен сектор, благодарение на европейската културна революция вече се левизира, гейизира, а дегизирането на украинските БТР с руски знамена се приe по соломоновски от башибозушката власт на Украйна
91
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще вкарат американските наемници, там където украинските войничета не искат да стрелят срещу народа си. Продажни ***!!!
90
2
 
31
 
! Отговори
българка преди 10 години
До RADРад, аз живея в чужбина ,не защото не искам да живея в България,а защото страната ни е със статуса на колония..Фабриките и заводите зеят празни, външната конкуренция задушава вътрешното производство и пазар,престъпност, корумпирани политици, чужди фирми изнасят богатствата на страната. Като мене са и много други емигранти от Индия и Африка, не защото са много щастливи на Запад,а защото страните им са ограбени, марионетки ги управляват и условията там са лоши.

Спонсорирани публикации