Дългата игра на Путин заради рускоговорящите в Украйна

Ройтерс: Целта му е обединяване на говорещите руски в един общ дом
Обновена: 22 апр 2014 20:43 | 22 апр 2014 18:30, Елка Василева
320
Дългата игра на Путин заради рускоговорящите в Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решението на Русия да подпише миналата седмица мирно споразумение за Украйна не означава, че Кремъл прави отстъпки, а по-скоро, че президентът Владимир Путин е готов да прояви търпение в преследването на крайната си цел. Тази цел, както личи от неговите разсъждения и от разсъжденията на хора с близко до неговото мислене, е един ден да бъдат обединени в един общ дом говорещите руски език, включително тези, които живеят в границите на Украйна, пише Кришчън Лоу от Ройтерс.

Тъй като е умел тактик, Путин знае, че прекаленото бързане при осъществяването на тези намерения може да бъде вредно за Русия - както бе показано от заплахата на Запада за строги санкции и от устрема на Европа да се откъсне от руските газови доставки. Подписването на четиристранното споразумение за Украйна в Женева миналата седмица, с което Русия демонстрира пред Запада, че желае компромис, е тактически обосновано за нея.

Още по темата

Понеже остават още четири години, преди да му се наложи да се стреми към преизбиране, а и има големи шансове да спечели нов 6-годишен мандат след това, Путин ще се възползва от това време, което му дава предимство пред западните му съперници, чиято политика се ръководи от много по-краткосрочни императиви.

"Сега е най-важно да оставим сух барута и да бъдем готови за възможността кризата в Украйна да продължи дълго", казва Фьодор Лукянов, главен редактор на списание "Russia in Global Affairs", в чиято редакционна колегия е руският външен министър.

"Споразуменията ще бъдат нарушени и ще бъдат постигнати наново. Този път Русия не е в защита, а в нападение. Това означава, че не й се налага да се тревожи, а може да продължи да оре своята бразда", казва той.

Дългата игра на Путин означава, че той едва ли активно ще се стреми в близко бъдеще да замеси Русия във въоръжен конфликт заради Украйна. Но същевременно тя означава, че европейските страни ще трябва да се приспособят към далечното бъдеще, когато твърдите санкции усложнят техните търговски отношения и към заплахата от прекратяване на руските газови доставки, която постоянно виси над тях.

Тактиката на Путин

Официално заявените цели на Русия в Украйна са ограничени: защита на сигурността на Русия, противопоставяне на разширяването на НАТО и защита на рускоезичните граждани на Украйна, ако бъдат подложени на преследвания. Русия отрича, че прави каквото и да е планове да нападне. Миналата седмица в женевския хотел "Интерконтинентал" водещите дипломати на Русия, Европейския съюз, Съединените щати и Украйна подписаха документ, който призова незаконните въоръжени групи в Украйна - включително проруските сепаратисти, окупирали над десет правителствени сгради - да се разоръжат и да се приберат по домовете си. До неделя договорът вече започна да се разпада, след като няколко души бяха убити в престрелка на контролен пункт на сепаратисти. Русия обвини Киев, че не прилага женевското споразумение.

Все пак източници, близки до преговорите, казват, че те са били забележителни, защото това е бил първият случай, след многократни опити, когато руският външен министър Сергей Лавров е седнал да преговаря за Украйна с мандат за сключване на споразумение.

Но един европейски дипломат изразява скептицизъм и казва, че споразумението е преструвка от страна на Москва. Показвайки, че е готов да преговаря, казва дипломатът, Кремъл разчита на своя засилващ се дипломатически натиск и си спечелва време, преди да бъдат наложени по-нататъшни санкции.

"Разговорите и компромисите са само част от неговата [на Путин] тактика", твърди пожелалият анонимност дипломат, като подчертава, че изразява лично мнение. "Той иска да има Украйна", казва дипломатът по адрес на руския президент.

Предложеният от Русия компромис може да задълбочи разногласията в западната коалиция срещу Кремъл, а това е нещо, което би било само от полза за руснаците. Вече има различия между САЩ, които са "ястреби" относно санкциите, и по-предпазливата Европа, където много държави са решили да избягват скъпо струващо противопоставяне.

Общо бъдеще

Извън стандартната и официална линия на Кремъл за целите в Украйна, когато Путин или негови сътрудници предоставят от време на време възможност човек да хвърли бърз поглед какво мисли руският президент, се показват доказателства за наличието на по-широк набор от цели.

В четвъртък, по време на излъчвана на живо по телевизията сесия с въпроси и отговори, в един момент Путин започна да разсъждава за това как по време на царския режим голяма част от Източна и Южна Украйна е принадлежала на Русия и е била известна под името Новорусия, тоест Нова Русия. "Всички тези територии бяха дадени на Украйна през 20-те години на миналия век от съветското правителство. Защо са направили това, един Господ знае", каза той.

Този коментар бе малък елемент от програма, продължила почти четири часа и обхванала десетки теми, но той беше отбелязан като много значим от анализатори на Кремъл. "Сега целта е Новорусия", пише в своя блог Андрей Иларионов – бивш икономически съветник на Путин, а понастоящем негов критик - очертавайки какво е според него мисленето в Кремъл. "Това е историческата мисия на руския човек", посочва Иларионов.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отказа да отговори на въпроса какво е имал предвид Путин с коментара си за "Новорусия" и границите от царско време. Тезата за руския народ, разделен от изкуствени държавни граници, се разработва от хора с начин на мислене, близък до този на Путин. Сред тях има високопоставени фигури от Руската православна църква (РПЦ).

Путин показа своята близост с църквата в събота вечерта, когато се появи на великденската служба в московския храм "Христос Спасител" и получи лична благословия от патриарх Кирил.

"Милиони руски хора живеят и продължават да живеят в Украйна, няколко милиона украинци продължават да живеят в Русия", заявява митрополит Иларион, ръководител на синодалния Съвет за външни църковни връзки с чужбина и един от най-близките сътрудници на патриарха. "Ние имаме общ език, обща култура, имаме общо минало и дълбоко се надявам, че ще имаме общо бъдеще", казва той в изявление, поместено на уебсайта на Църквата.

"Политическата конюнктура, която подменя простия здрав смисъл, се намесва в съдбите на хората, разрушава ги и подобно на нож прерязва човешките отношения, като къса връзките между хората, но все пак тя има само временен характер", заявява митрополит Иларион.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее Русия!!!!!!!!
212
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително примитивна идея. Хитлер започна да обединява немско говорящите преди 70 години. В центр. Европа отдавна няма граници и на никой не му пука кой какъв език говори
211
1
 
14
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 9 години
Браво ***, можела си и да мислиш! Сериозно го казвам! Може да има спор по темите в статията но е умно написана! Колко е важно за всяка държава да има ресурси и умни политици! Да си помечтаем, защото в България липсват и двете!
210
5
 
8
 
! Отговори
ХАН ТЕРВЕЛ преди 9 години
Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим (не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно п любим я ния.Браво на Иван Вазов!!!Това го казва най-големият български Русофил, т.е той обича Русия,но БЪЛГАРИЯ И СВОБОДАТА му са по-мили.
209
0
 
7
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
Добруджанска конницаНе конница - морскивълни побеснели,сонм зверове горскиот гняв пощръклели; не конница - буряот бесни демони,що всичко катуряил тъпче, ил гони; не конница - халаот саблен звек, блясък,от цвил, ура - цялаот топот и трясък, блян вихрен понесеннад степ ековита,ужасната песенна конски копита! Не конница - лавав димящи талази,в прах, гръмот и славалетящи витязи! 1916г Иван Вазов
208
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
Люлката на първото ни царство,първо падало на Аспарухав бляна мъ към силно господарство,чий меч бляскал над степта ти глуха - Добруджа! Земя на жито, пашипрешироки, на полета плодни,днес и лаври раждаш благородни,лаври за борците горди наши! Де им меча спомен не остави?Де не им ечаха тям урата?Де се знамето им не прослави,водяйки след себе свободата? 29 октомври 1916 Иван Вазов
207
3
 
8
 
! Отговори
Друг Българофил преди 9 години
До Българофил. Това стихотворение на Вазов от 1916г. не се учи в българските училища. Стихотворението се казва "На руските войни" Защо не се учи?????????????????????През 1916г руските войни нападат България в Добруджа-О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?- казва поета.Но русите/заедно с румънците/ са ПОБЕДЕНИ- благодарение на храбростта на българския войник и Добруджа е спасена от руско-румънското нашествие през 1916г.
206
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стратегът на отминалото време.Путин няма да свети с ореола на Александър Македонски.Времената са други и те го превръщат в изостанал в мисленето си диктатор.
205
3
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До до 281 и другиПроблемът с мюсулманите е световен,а най-вече на Европа,която няма нито идея,нито воля да го реши.Докато в Русия са възможни всякакви решения,вкл. и окончателното.(Не че одобрявам,но може и до там да се стигне)"Европа измира,нима не забелязвате?"-тоя път май Путин е прав,за съжаление.
204
1
 
6
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
ПродължениеВий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно п любим я ния. За тоз кумир ние се биеми с чужд, и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея!О, как би желал, братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***!Иван Вазов 1916г
203
2
 
7
 
! Отговори
независим преди 9 години
Че защо му е на Путин да бърза,време има бол-4 и още 6 години.През това време ще се сменят сума ти президенти и премиери,а и градината Крим ще е положителния пример.
202
6
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До Иван ВазовО, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости? Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно, горещо.Но взорът ви свети зловещо...Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славяхза подвиг велик и чудесен,високо ви лкът поставяхвъв мойта душа, в мойта песен! 1916
201
18
 
6
 
! Отговори
до 280 и други преди 9 години
Истинският проблем на Русия е, че само след 30-40 г. мюсюлманите ще бъдат мнозинство......и за това не е виновен Запада....
200
7
 
39
 
! Отговори
КАМЕЛИЯ преди 9 години
НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ТОЛКОВА ЧУДНО ИМА В ТОВА ЧЕ ЕВЕНТУАЛНО ЩЕЛИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ?!ТА ТЕ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ ЗАЕДНО А ДОСКОРО И БЯХА ЕДНА ДЪРЖАВА.РАЗБИРА СЕ ТОВА МОЖЕ И ДА ПЛАШИ АМЕРИКА И ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ОТТАМ СА ВСИЧКИТЕ БЕДИ КРЪВОПРОЛИТИЯ И ГРЕХОВЕ.
199
2
 
30
 
! Отговори
Иван Вазов преди 9 години
Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда в нашите злини! То спомня ни, че ний кога смезабравени от целий свет,любов, що никога не гасне,за нази бди с най-сладък свет. Русия! Таз земя великапо шир, по брой, по сила! Тяс небето има си приликаи само с руската душа! Там, там молбите ни се чувати в днешния печален чассърца все братски се вълнуватосемдесет милйона с нас!
198
0
 
7
 
! Отговори
мо6е преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ бива бива *** да започнем от улиците на бг то
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а черна ръка не виждаш лимоме платено
196
0
 
7
 
! Отговори
каганович преди 9 години
До Анонимен.За цветелина съм сигурен За бехар барух не знам
195
0
 
16
 
! Отговори
мо6е преди 9 години
Тодоре ,предлагам да проверим колко улици в бг носят името Таджер,Якова,Мико Пако,Леви ,Коен,за к.раковски знам две в софия и пловдив.лев Главинчев,паси,агайн, биджерано,велчеви ако се сетиш нещо повече пиши.
194
0
 
14
 
! Отговори
мо6е преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ.Тодоре, знанието иска жертви и дупе,но и половината пишещи тук са богоизбрани ,платени,богоборци.

Спонсорирани публикации