Защо руснаците харесват Путин

В Русия предпочитат да са световна сила пред по-висок жизнен стандарт
Обновена: 24 апр 2014 10:15 | 23 апр 2014 21:40, Елка Василева
412
Защо руснаците харесват Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руснаците са по-предани на своя президент, откогато и да било. В социологически проучвания мнозина казват, че предпочитат Русия да бъде световна сила, отколкото да имат високо жизнено равнище. В дългосрочен план обаче това няма да е достатъчно, пише вестник "Тагесцайтунг".

Одобрение от далеч над 80 процента - демократично избраните държавни глави на Запад могат само да си мечтаят за такива показатели. Подобни високи проценти обикновено са запазена марка на диктатори като "любимия водач" в Северна Корея и се съобщават от близки до властта статистически служби.

Но след присъединяването на Крим към Русия одобрението за ръководителя на Кремъл Владимир Путин достигна предизвикващите гордост 82 процента, дори според критично настроени социолози.

Още по темата

Вярната на официалната линия конкуренция му даде 85 процента. Това е повече в сравнение с март 2000 г., когато Путин бе избран за пръв път, и когато и у дома, и в чужбина все още го възприемаха като някакво безупречно същество.

След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии в началото на третия си мандат през 2012 г. Путин имаше доверието на по-малко от половината руснаци.

Протестното движение след протеклите не съвсем безупречно парламентарни избори в края на 2011 г. го притисна само дотолкова, че да направи козметични, вътрешнополитически корекции. Западът прибързано започна да сипе прекалени хвалебствия за "снежната революция".

Но това вече не е актуално. Присъединяването на Крим съживи рейтинга му. Никога преди това - нито при акциите на Москва в Чечения, нито по време на войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. - руската нация не е била толкова вярна на лидера си, както при украинската криза. Дори и най-върлите врагове на Путин от лагера на демократичната опозиция вече сдържано нападат, за ужас на симптатизантите си на Запад, обекта на своята омраза. Реставрацията на империята очевидно дяволски изкушава дори либералните умове.

Но преди всичко - с критика срещу политиката на Путин по отношение на Украйна в обозримо бъдеще няма да може да се печелят избиратели. Все пак според социологически проучвания в разгара на кримската криза в началото на март почти 70 процента отговориха, че за тях е по-важно Русия да има статут на световна сила, отколкото по-висок жизнен стандарт. Заедно с мандата от Сената (Съвета на федерацията - бел. прев.) за военна намеса в Украйна Путин получава и мандат от гражданите за нещо, което руските политолози наричат "активно управление на кризи".


Русия отново действа като равнопоставен партньор на Запада

След искането за присъединяване на молдовската отцепническа област Приднестровието някои наблюдатели вече виждат как руски войници нахлуват в Южна Украйна и отварят коридор. Защото Приднестровието няма обща граница с Русия. При една подобна акция Украйна би загубила достъпа си до Черно море и тогава в Одеса няма да е НАТО, а руският военноморски флот.

Може да се стигне дотам, но не бива. Световните сили действат по-добре при "активно управление на кризи" с помощта на политически и дипломатически натиск - при условие че имат дълбоки познания за дадения регион. Правителството в Москва е наясно с това, поне след катастрофата в Ирак, където САЩ действаха като в руския израз "Имаш ли сила, не ти трябва разум". Русия, отново достатъчно силна, за да преговаря със Запада на равна нога, както видяхме в сирийската криза и ядрения спор с Иран, ще настоява за федерализация на Украйна. И после ще стои и спокойно ще наблюдава как нещата се развиват в нейна полза: имаш ли ум, не ти трябва сила.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
6
 
3
 
! Отговори
до славянофил преди 9 години
Руснаците идват на нашето море понеже е евтино, а те са мизиерници, но после вкъщи се фукат, че са били в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, да им завиждат съседите...
244
1
 
6
 
! Отговори
славянофил преди 9 години
До Hells BellsДа фактите са неоспорими, само се чудя кога на братушките ще им писне от нас, лицемерно племе без принципи!!!
243
2
 
3
 
! Отговори
славянофил преди 9 години
До WillyБедният Willy, кух си та дрънкаш. Руснаците понеже са толкова бедни, затова основния поток туристи по Българското черноморски са те. Българските черноморски курорти са най-скъпи. Добре, че хората обичат Б-я и продължават да идват, докато като теб ги изгонят и те тръгнат по Гърция.
242
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво става ве маймуни редакторски...като пиша защо ме цензурирате??? Това ли ви е демократичната преса?!? Маймуни!!!
241
3
 
13
 
! Отговори
българка преди 9 години
И ние го харесвамеееееееееееееееееееееееееееее!
240
9
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 345:Разбирам, че може руснаците да се чувстват по-свободни в Русия, отколкото в Америка. Но са отишли в Америка, не са останали в Русия. Защо? Явно, защото пълният търбух им е по-мил от свободата. Ако е така, значи са ***. Не е чак толкова сложно за разбиране. И нашите комунисти са същите *** - и тук, и в Америка. А в Русия не съм чул да бягат - нито за свобода, нито за плюскане.
239
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що то е гном....кой не обича джуджетата от приказките
238
10
 
41
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
ХАРЕСВАТ ГО, ЗАЩОТО ПУТИН Е ПИЧ !!! А не жалки крадливи мижитурка като нашите управници от 1989 година до момента
237
4
 
40
 
! Отговори
... преди 9 години
Рейтингът и на унгареца Орбан е висок. Защо ли? Вероятно не защото прави метани, докато носът му заоре о земята пред ЕС и НАТО. Затова и той не е долюбван от европските "демократи".
236
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 342. ИванРуснаци в Америка казват , че в Русия са се чувствали по-свободни. Руснака си е свободен по природа в страната си , никой не може да му я отнеме , затова се бият до последно. Не ги разбираш ... , трудно е май за разбиране !
235
8
 
37
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
Защото е велик държавник, политик, нобелов лауреат за мир, съживител на руската икономика и прогрес, възродил руската армия, върнал е Русия сред най-силните и уважавани страни в света и т.н.Относно тоя *** под мен - ИВАН: Иване, *** долен, да те е*е коит'те фане. Като си ***, ***, неграмотен, неудачник по-добре не пиши нищо!!!!!!
234
3
 
10
 
! Отговори
Армия ? преди 9 години
Знаете ли че има Американски Влйници в Полша ( 6,000 ) ,С едни червени барети и като му удрят една мързелива маршировка Заедно с Полячетата . На границата с Украйна , да " защитават Полша ".
233
43
 
21
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Защото Путин е господар, а руснаците са роби. Робите не могат без господар. Аз не мога да го дишам, бих го разкъсал на малки парченца чудовището, защото за мен няма нищо по-важно от свободата.
232
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рейтинга на Путин е по-висок в светс ,от този на Обама !
231
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо харесват Путин.Та въпросът е от *** ,по-***.Защото никой не ги пита.
230
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
335. Само че Люксенбург не е незначителен !А България се е поставила да бъде ,незначителна ,защото няма кой да и защитава интересите ! Стандарта ще ти се вдигне .... ?
229
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предпочитам да сме малка незначителна държавица с висок жизнен стандарт,като Люксембург.
228
2
 
23
 
! Отговори
До 328 преди 9 години
Докато тези хора живеят само в България , ей така ще си говорят , колко другите са зле. Не могат да си представят ,какво значи да асвалтираш такива дълги пътища като в Русия или САЩ. Струвати се невъзможно . Ами Трансибирската железница ? Докато Борисов беше някъде в Толбухинско ли , и за 3 км, - реже лента .а цената беше над 1 милион ! Да беше отрязъл ленти на няколко завода - български ?! Но кай ти мисли за народа да има работа !
227
10
 
10
 
! Отговори
Сибиряк преди 9 години
Зашото са жалки азиатски комплексари.
226
15
 
13
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ХАРЕСВАТ ГО ЩОТО ГОЛЯМА ЧАСТ СА КОМУНИСТИ А И ЗАРАДИ СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ!!!НО ПРИНЦИПНО ТАМ РЕЙТИНГА МУ Е НАПЪЛНО ФАЛШИФИЦИРАН ТЪЙ, ЧЕ Е МНОГО ТРУДНО ДА СЕ КАЖЕ КОЛКО Е РЕАЛНО ТОЧНО!АКО ЕДНА МЕДИЯ НАПИШЕ НЕЩО НЕГАТИВНО ЗА ВЛАСТТА И СЕ ВЗИМА ЛИЦЕНЗА ЦЯЛ СВЯТ ГО ВИДЯ ТОВА Е В РУСИЯ МАЙКАТА НА КОМУНИЗМА В МОМЕНТА МЯСТО КЪДЕТО НЕ БИХ СТЪПИЛ!