30 украински войници убити при атака с ракети "Град"

По обед в Луганск е започнала минометна стрелба
Обновена: 11 юли 2014 16:14 | 11 юли 2014 16:11, Елка Василева
189
30 украински войници убити при атака с ракети "Град"
Снимка: архив, Reuters

При атака на бунтовниците с ракетна система "Град" срещу украински КПП по границата с Русия тази сутрин вероятно са загинали около 30 украински войници и граничари, предаде Ройтерс. Броят на жертвите може да се окаже още по-голям, съобщи служител от вътрешното министерство в Киев.

Ако тези данни се потвърдят, това ще се окаже най-смъртоносната атака на сепаратистите срещу правителствените сили след края на едностранното примирие на 30 юни. Атаката е била предприета около 5 ч. тази сутрин срещу ГКПП Зеленополе в Луганска област.

Съобщавайки тъжната вест, Зарян Шкиряк, говорител на вътрешния министър Арсен Аваков, каза в Киев, че отговорът на правителствените сили на този "кървав терористичен акт" няма да закъснее.

Още по темата
Интерфакс пък предаде за атака на сепаратистите с ракети "Град" по украински ГКПП с Русия в Луганска област, при която са загинали четирима украински военни. Сред жертвите е и заместник-началникът на източното регионално отделение на украинската гранична служба Игор Момот. Не е ясно обаче дали става въпрос за същия инцидент, посочен по-горе.

При друг трагичен инцидент снощи автобус, превозващ миньори от работа, попадна под артилерийски обстрел в Луганска област, при което загинаха 4 души, а 16 са ранени, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки шефа на Донбаската горивно-енергийна компания (ДТЕК).

В автобуса попаднал минометен снаряд. Ръководството на компанията изрази съболезнования на близките на жертвите и реши да прекрати работата на 4 мини в Луганска област "до момента, докато нямаме увереност, че хората са в безопасност".

В тези мини работят 4500 души, а ДТЕК - една от най-големите енергийни компании в Украйна, е част от финансово-промишлената група на олигарха Ринат Ахметов.

Интерфакс съобщи, че днес около обед в Луганск е започнала минометна стрелба. Над някои здания в града се извили стълбове от дим. Предполага се, че украинските правителствени сили обстрелват позиции на батальона на проруските опълченци "Заря".

Самите опълченци са отцепили района на обстрела и призовават цивилните лица да излязат от района и да ограничат въобще придвижването си из града. Част от хората са се укрили в съседни сгради в района на луганската автогара. На мястото на обстрела действат екипи на Бърза помощ, но засега няма данни за пострадали.

Франс прес пък съобщава за ожесточени престрелки с тежка артилерия през нощта в района на международното летище на Донецк, което е затворено след кървавите сражения там през май.

Според Ройтерс бунтовници, въоръжени с тежки картечници, са заели позиции около летището, което е разположено в индустриалната зона на града и е под контрола на правителствените сили.

Украинските сили започнаха мощна атака срещу сепаратистите, групирали се западно от града, и са се разположили и от южната му страна, затягайки своята блокада около Донецк. Президентът Петро Порошенко изключи нанасянето на въздушни удари по града заради огромното му цивилно население. Но украински военни източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че те имат изненадващ план за борба с бунтовниците, който ще ги накара да се оттеглят от бастионите си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
21
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До АлександърВикаш да целуваме ръка на "братушките", че са ни "дарили с четмо и писмо а ? Викаш Св.Кирил и Методий измислили някакви драсканици, ама добре, че руский Цар Пьотр Велики провел реформата, та да можем и ние завалиите да се облажим :)Да ви се не види наистина и на безродниците :)
108
0
 
18
 
! Отговори
bbb преди 9 години
До бодюновец1917Интересно ще бъде състоянието на твоите ***, ако се окажеш в подобна ситуация!!! Да не говорим сигурно, че и в казарма не си ходил!
107
3
 
19
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До Анонимен 138Бива *** ***, ама ти биеш всички рекорди! Руският език СЕ ИЗУЧАВА в цяла западна Европа. Особено в Германия и Австрия. Да, ние пишем с руската графика на кирилицата, въведена от Петър Велики, който е поискал графиката да се приближи до ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКАТА графика на латиницата. После правят т.нар. Реформа на Академията и премахвт разни излишни фити и проочее букви. А който си мисли, че Св.Св. Кирил и Методий са предложили това, на което сега пишем, нека не се пъне толкова
106
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само бтр-ите, танковете и камионите са повече от 25. Напълно изгорели, танковете без куполи а камионите да не говорим - явно са били натоварени с боеприпаси. Интересно е, че на снимките не се виждат снарядни ями в земята - само изгоряла техника. Вероятно е въздушен взрив с голяма мощност, барически снаряди.
105
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поклон пред украинските бойци. Всичко се връща.
104
1
 
24
 
! Отговори
тъпчо топчо преди 9 години
До ТопчоХа колко са ви смотани нациските блянове! (И на изток ползваме обращения като 'другаря ' и 'председателя' а не вашето 'фюрера'! )
103
2
 
39
 
! Отговори
СОРОСОИДЕН ТРОЛ преди 9 години
ИМАШЕ ЕДНА УКРАИНСКА ИГРА КОЯТО ИГРАЕХ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ. НЕЩО ЗА ЧЕРНОБИЛ БЕШЕ. СЕГА УКРАЙНА МИ ПРИЛИЧА МНОГО НА КАДРИТЕ ОТ ИГРАТА. ДО ТОВА ВОДИ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЯНКИТЕ
102
3
 
39
 
! Отговори
НЕ НА ФАШИЗМА преди 9 години
ФАШИСТИТЕ ОТ КИЕВ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ ЕЖЕДНЕВНО И ЕЖЕЧАСТНО. НЕ НА ФАШИСТИТЕ МАЙДАНОВЦИ. ЕВРОГЕЙЦИТЕ И ЯНКИТЕ ДОКАРАХА ФАШИСТИТЕ СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ В *** СИ ПОКРОВИТЕЛИ. ТОВА ЩЕ СА НОВИТЕ ТАЛИБАНИ НА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ ЛИТВА
101
0
 
27
 
! Отговори
иванов преди 9 години
всяка свобода се отвоюва с оръжие
100
29
 
19
 
! Отговори
Топчо преди 9 години
Фюрер Путин се събуди в лошо настроение. Сякаш някой го беше ритнал в яйцата ... "Но аз нямам яйца!", мислеше си Фюрер Путин докато лежеше в леглото и се огледаше в голямото огледало на тавана. Всъщност Фюрер Путин беше кофти защото украинската армия минаваше като валяк през редиците на неговите руски нацисти. Падането на Славянск ясно показа на къде отиват нещата. "Парите от руския пенсионен фонд, с които плащаме на наемниците в Украйна, ще отидат по дяволите", мислеше си Фюрер Путин. :)
99
0
 
25
 
! Отговори
Философът преди 9 години
"30 украински войници убити при атака с ракети "Град" "Тука имаме ракети протиов градушка там имат ракети "Град". Кво да правиш всеки се бори по някакъв начин с доброто или злото.
98
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт за фашистките войски на Киев. Те стрелят по мирни жители. Пожелавам и най мъчитилна смърт на метежниците от Киев. Те са истинските сепаратисти дошли на власт с благословията на мръсните янки.
97
3
 
18
 
! Отговори
ALOV преди 9 години
Myrdat li oshte voinichetata
96
2
 
51
 
! Отговори
Превес на Опълченцит преди 9 години
Защо не казвате истината? Разбита е бригада от Правиелствените войски. Обградена е втора военна част на Правителствените войски. Опълчензите се опитват да обкръжат голяма Украинска воинска част. Порошенко е освирепял, след като заявява че ще убива многократно повече Опълченци за всеки убит Украински войник.Така действуваха есесовците по време на Втората световна война.
95
2
 
18
 
! Отговори
Суарес преди 9 години
Заминавам за Барса и съм много гладен *
94
1
 
17
 
! Отговори
Суарес преди 9 години
Заминавам за Барса и съм много гладен *
93
3
 
22
 
! Отговори
БУРГАС преди 9 години
До Варненец 155 БУРГАС Е МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ !!!!! ))))
92
4
 
21
 
! Отговори
Варненец преди 9 години
До моряче от НАТО* Морската столица на България е Варна.
91
11
 
17
 
! Отговори
Моряче от НАТО преди 9 години
В Черно море правим учения и плуваме покрай морската столица на България.
90
3
 
18
 
! Отговори
Кирил брат на Методи преди 9 години
..така наречения руски стандарт на кирилицата,така наречения македонски,доста има така наречени,но кой ги нарича така:само източни корифеи на науката.другарая Сталин също е бил велик езиковед и учен ,вероятно използваш кратката история на шрифтовете издание на СССР.

Спонсорирани публикации