Киев негласно се готви за бойни действия в Крим

"Независимая газета": В Херсонска област е обявена тотална мобилизация
Обновена: 11 юли 2014 14:18 | 11 юли 2014 09:28, Елка Василева
365
Киев негласно се готви за бойни действия в Крим
Снимка: архив, Reuters

Паралелно със силовата операция срещу сепаратистите в Източна Украйна Киев негласно се готви за бойни действия в Крим, станал част от Русия, пише "Независимая газета". В тази връзка в украинската Херсонска област "е обявена тотална мобилизация на военно задължените мъже до 35-годишна възраст", твърди вестникът, цитиран от Би Би Си.

Новият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей спомена неотдавна, че скоро ще има "парад на победата в украински Севастопол", присъединен към Русия през пролетта едновременно с останалия Крим.

Някои експерти сметнаха тези думи за лекомислено перчене без никаква връзка с реалното положение. Но става ясно, че украинският президент Петро Порошенко все пак се кани в най-близко време да започне кримски блицкриг, посочва изданието.

Украински войски се събират в момента "прекомерно" край условната граница между Крим и континента - концентрира се бронирана техника, летят бойни хеликоптери. А резервистите от близката Херсонска област, извикани за 45-дневно обучение, са информирани, че след подготовката ще бъдат включени във войската и "ще тръгнат към Крим", е съобщил военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Според него тези дни лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев е заявил пред журналисти, че правителството в Киев ще слее в обща административна единица Херсонска област и Крим, който все още смята за украинска земя. "Така всички резервисти от Херсонско, включително местните кримски татари, ще освобождават един вид своя собствена територия", обяснил Неткачев.

"Убеден съм, че днешните власти в Киев виждат тъкмо в кримските татари главния фактор за евентуален въоръжен конфликт в Крим", казва друг руски експерт, полковник Едуард Родюков.

Според него е възможно "активните действия на войските в Крим да бъдат подкрепени от полупартизански батальони на (радикалната групировка, б. р.) "Десен сектор" и бойци измежду кримските татари, а украинските власти ще се мъчат да свържат към тях местни резервисти от Херсонско".

"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УкраинецДо колкото съм запознат ФАШИСТИТЕ не са в Лугаска и Донецка област а в Львов и Киев. Но скоро сами ще разберете каква грешка правите с послушанието си към САЩ. САЩ им дреме за вас, вие граничите с Русия и зависите от нея, докато Американците си харчат напечатаните долари вие се избивате помежду си.
250
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УРАТи *** ли си? Или не познаваш историята. Първо държава Украйна никога не е съществувала преди 1990 г. Та за какво говорим въобще, че крим е откъснат от Украйна. Украйна е проект на САЩ с цел буферна зона между НАТО и Русия.
249
0
 
15
 
! Отговори
Стрела преди 9 години
До УРА Невежа, припомни си, че имаше референдум и хората масово гласуваха за присъединяване, т.е връщане към Русия, защото хохолът Хрушчов по своя приумица " подари" Крим на Украина сякаш това е негова бащиния и разбира се, без да пита хората искат ли го това. Почети малко история и не пиши глупости
248
6
 
16
 
! Отговори
УРА преди 9 години
Така и трябва. Крим беше откъснат от Украина насилствено, с голям натиск и преки военни действия от страна на Русия. Слава Богу, украинците се окопитиха. Те са ДЛЪЖНИ да си върнат земите, които руснаците им откраднаха. На добър час , Украйна!!!
247
0
 
21
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Май,някои войнолюбци,много бърже забравиха грузинския сценарий от 2008г!И тогава грузинците много се пъчеха,пробваха с некъв измислен блицкриг,и като резултат,руските войски влязоха в Тбилиси!И сега ще стане така,ако бандеровците не си седнат на задниците,но с тая разлика,че ще има трибунал за техните военнопрестъпници!Макар че,каквито са "храбри",ще се изнесат презглава,още щом запукат руските ракети...Все пак, това вече няма да са опълченци!
246
2
 
19
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Да, тоя *** Гелетей, обеща парад в Севастопол. САЩ искат на всяка цена война между Русия и Украйна и най-вероятно ще я получат, щом такъв *** е мин. на отбраната.Остава да видим най-важното - дали САЩ просто ще излъжат укрите, както излъгаха грузинците през 2008г., ще ги вкарат във война и ще гледат отстрани, крякайки колко лоша е Русия. Или пък имат намерение направо да подпалят термоядрена война. Като гледам как НАТО се разщъка, опасявам се, че скоро може да има - БУМ!
245
0
 
20
 
! Отговори
Баце преди 9 години
До Украинец Ти да не се опитваш да ми обясниш,че украинците не пият?!!!...Абсолютно същите *** са,като руснаците,когато се напият!!!...Присъствал съм на сцена,когато зам.генерален директор на Киевенерго повръщаше на масата по време на официален обяд,а един от украинците през цялото време обикаляше масите и контролираше техните хора да внимават с пиенето!!!...Отврат!!!
244
1
 
25
 
! Отговори
Василев преди 9 години
До УкрайнецИ Хитлер си мислеше, че като е стигнал до Москва, и е победил (пък на Наполеон дори му бе отстъпена и тя), а се оказа че не е така! Русия отстъпи една четвърт от територията си, и пак победи! Така, че не се радвай на Славянск и Краматорск ! Укро-армията изби толкова мирно население в тези градове, че те никога няма да бъдат отново украински! Ако обичаш някого, дай му свобода, ако и той те обича, ще бъде с теб, ако ли не, значи никога не те е обичал!
243
18
 
18
 
! Отговори
void преди 9 години
Много ме кефи как болшинството коментари по темата са в полза на Русия. Явно, когато става дума за Русия, българинът някак си е изгубил способността си да различава добро от лошо и правилно от неправилно. Значи е правилно Русия да анексира нечия територия обаче не е редно ощетената страна да се бори срещу това. Е да, така е, щото това е братска Русия, пък те украинците кучета ги яли, макар и те се водеха най-общо руснаци. Аа да, то имаше референдум там, само дето нелегален и организиран от Русия
242
38
 
22
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Руските нацисти са тотално смазани в Източна Украйна. Оназ Източна Украйна, чието население руснаците систематично избиваха в 30-те години на миналия век. 7 милиона украинци, 7 милиона от украинският народ бяха унищожени от руснаците и на тяхно място беше заселено пияното им племе. Днес, в тези трудни за Украйна времена, тази *** отново ни напада, граби, убива и хули. Но свърши вече! Върнахме си Славянск, Краматорск, иде Донецк и Луганск, пияната руска *** се влачи по корем и повръща кръв!
241
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям напън да се вкарат във война с Русия! Пълно малоумие. Ще се избиват братя по кръв за американските интереси и тяхното световно господство. Крим е военна база, да я атакуваш означава да обявиш третата световна и края на човечеството. Защото това е линията, която не трябва да се преминава. Янките активираха ислямистите в Ирак, в отговор се активира палестинците. Сирия гори, подпалиха Азия...Не е ли време да се активира и Големия каньон?
240
31
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SLAVA UKRAINI
239
0
 
29
 
! Отговори
тт преди 9 години
Абе ,*** ,мога ли да те попитам нещо,а ти да ми отговориш честно?Къде и какво си завършила и кои ти плаща?Чакам отговор.
238
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
видях я тая подготовка на един полуостров зобиколен с вода се разположили, към Крим мост одзат само едно шосе руснаците само с един ракетен катер и ще ги попилеят ако се наложи
237
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Украинецне знам какво да ти кажа, ама акъла ти е плитък доста !!!!!!!!
236
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЛЕКС ВЕЛИКИПИЕШ ЛИ СИ РЕДОВНО ЛЕКАРСТВАТА АНДРОКЕФАЛОС?????
235
1
 
19
 
! Отговори
до 334 преди 9 години
Бягай бързо там да късаш , ние ще се пазарим с румънците.
234
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бързо докото е време да откъснеме и ние нещо от укр. елен една територия с размерите на Добруджа ще ни дойде добре въпреки че ще трябва да се пазарим с румънците.
233
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оbama called Putin, Putin put his phone on the ***-answer mode:The ***-answer text is:Hello, you're calling the president of Russia, Putin. Unfortunately I'm not able to answer you now.If you want to surrender, click on: 1.If you want to threaten me with new sanctions, click on: 2.If you want to discuss the situation in Ukraine, click on: 3.All buttons except the button 1, activate our intercontinental rockets Topol-M, good luck!
232
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблеми с татарското население пълни глупости, дъртия козел няма да го пуснат да влезе а на младите ще дадат пари и толкоз.УКР и това съчетание от звукове вече го НЯМА, запомнете това може да има 2-3 и повече държави но УКР няма. Уроците от Югославия важат и за РФ , а Обамски ще пърди в шисти да трупа газ.

Спонсорирани публикации