Над 1100 души са загинали в конфликта в Украйна

Сблъсъците и обстрелът в Луганск и Донецк продължават
Обновена: 28 юли 2014 23:14 | 28 юли 2014 22:41, Елка Василева
33
Над 1100 души са загинали в конфликта в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН.

Докладът беше представен в Женева от върховния комисар за правата на човека на ООН Нави Пилай. Той е изготвен от мониторинговата мисия на ООН за Украйна, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Това е четвъртият подобен доклад за кризата в Украйна. В него се посочва, че причината за смъртта на повечето от хората в Украйна са били интензивните артилерийски обстрели на населени пунктове, посочва ИТАР-ТАСС.

В доклада се предупреждава, че конфликтът в Източна Украйна оказва негативно влияние върху икономиката на цялата страна. Той води до увеличаване на броя на вътрешно разселените лица, увеличава антируските настроения и задълбочава икономическите проблеми, допълва агенцията.

"Съобщенията за интензифициране на сраженията в Донецка и Луганска области са изключително обезпокояващи, а двете страни в конфликта използват в обитаеми зони тежки оръжия като например артилерия, танкове, снаряди и ракети", подчерта Пилай, цитирана от Франс прес.

При представянето на документа Нави Пилай заяви, че свалянето на малайзийския самолет от ракета в зона, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, може да бъде оприличено на военно престъпление, предаде Франс прес.

"Това нарушаване на международното право предвид обстоятелствата може да бъде оприличено на военно престъпление", заяви Нави Пилай.

"Всичко ще бъде направено, за да може отговорните за тази драма, които и да са те, да бъдат изправени пред правосъдието", подчерта тя.

"Наложително е да се извърши бързо, щателно, ефикасно и независимо разследване на случилото се", добави Нави Пилай.

Междувременно най-малко 8 цивилни са били убити при сблъсъци и обстрел в Луганск и Донецк през нощта, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Луганск обявиха, че в града, който е под контрола на проруски сепаратисти, са били убити петима души, а 15 са били ранени. В Донецк в резултат на сблъсъци с правителствените сили през нощта има три жертви.

В територията между двата града се водят засилени престрелки заради опитите на правителствените войски да установят контрол над района, в който преди 10 дни се разби самолетът на малайзийските авиолинии с 298 души на борда. Бунтовниците обвиняват правителствените части в насочване на артилерийски огън срещу жилищни райони, а властите в Киев твърдят, че бунтовниците установяват стрелковите си позиции в жилищни блокове.

В Луганск много жилищни сгради са разрушени в резултат на попадения на снаряди, твърди ИТАР-ТАСС. Над 30 000 абонати във всички райони на града нямат ток заради повреди в електроснабдителната мрежа. Над 8000 домакинства са без вода, над 4000 - без газ, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
проруска преди 9 години
***, пиши истината, стига с тия поръчкови и прозападни настроения. Какво ги преписваш по два пъти. Има толкова материал за писане. Например зверствата и безчинствата на украинската армия и мн.други. Какво се правите на ощипани. Народа знае истината и няма да Ви прости.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до реалистaVjarno e, tova, koeto kazvash, i az se vazmushtavam ot sastojanieto na bulgarskata "armija" v perioda na demokratsijata (dano svarshi po-skoro tazi psevdodemokratsja sas second hand tsennostite si) no ti NJAMASH PRAVO da govorish sreshtu bulgarskata armija po edna mnogo prosta prichina - NE SI SE NAUCHIL(a) da govorish i pishesh pravilno na bulgarski. Mnogo ti lichi, i tova e otbluskvashto, vapreki simpatiite mi kum rodnija ti ezik i negogovoreshtite go, kakto i kam Rodinata ti
25
2
 
12
 
! Отговори
Надпис преди 9 години
Надпис на украински танк: Драги украинци, драги сънародници, вие и вашите деца ще бъдете убити с финансирането и с любезното съдействие на Европейския Съвет, на Нато, на Цру и на Държавния департамент на Сащ!
24
2
 
7
 
! Отговори
световен рекорд преди 9 години
Порошенко е решил да бие световния рекорд по избиване на мирни жители. Предишният рекорд принадлежи на идолите на Порошенко, Адолф Хитлер и Йозеф Сталин.
23
2
 
15
 
! Отговори
ответна реакция преди 9 години
Появата на опълченците е ответна реакция на проведения от украинските фашисти въоръжен метеж в Куев. Ако нямаше фашистки преврат, нямаше да има и опълченци! Ако нямаше фашистки преврат, нямаше да има и свален Боинг!
22
1
 
5
 
! Отговори
Доника 50 преди 9 години
Въпроса не е да защитаваме САЩ или РУСИЯ.ОБАМА или ПУТИН.Някога ЗАПАДА,САЩ и Русия са били ИМПЕРИИ,завладявали и поделяли по малки и бедни страни.После някой качва чичко ЛЕНИН в запечатен влак от Германия и...другото го знаем.При Студената война са очертани двата лагера.А днес Русия поиска всеки да си плаща заработенето.Това не се хареса на ЗАПАДА и направиха преврата в Киев,но Яйценюк не успя да накара РАДАТА да гласува 49% от газопреносната с-*** да се дадат на САЩ.Затова ще има още санкции.
21
0
 
4
 
! Отговори
иво преди 9 години
До Анонимен 18,,А дали е така кой ще ми каже ?..." . Като чета просоттията която си написал се чудя - сега ли си разбра , че в Украйна се води граждаска война ?. Впрочем до къде стигна раследването за стрелбата на Майдана ?
20
1
 
3
 
! Отговори
ivo преди 9 години
До реалист 21На нашия генерал и 30 години не му стигат - за това иска и пенсия и заплата + 20 заплати на куп .
19
7
 
3
 
! Отговори
реалист преди 9 години
За какви бунтовници става дума......та това са руски военни части, .....Кой има такива оръжия, кой може да стреля с тях? миньора от Донбас ? Бълг. генерал заяви ,че за да се стреля с зенитната установка свалила самолета трябва обучение поне 3-4 години.............
18
5
 
3
 
! Отговори
Гларус преди 9 години
Хубавото на цялата работа е че ще има много рускини вдовички.
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия разпали и раздуха тази братоубийствена война. Защото даваше кураж на руските си *** в състава на чужда държава. Направи фалшив референдум и откъсна една територия. После искаше да откъсне и друга.И още една друга. Ама не става така! Не се намираме в 14-ти век, че да завоюваме територии с кръв, огън и меч! И то за да показваме мускули и да се перчим пред Европа и САЩ. И за да си чешем наглото самочувствие, понеже друго не ни е останало.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важно е да се повтори, че... "двете страни в конфликта използват в обитаеми зони тежки оръжия като например артилерия"... И ДВЕТЕ СТРАНИ използват!Само да ги питаш терористите защо се крият зад живи цивилни хора?!?! Да ходят на полето! Нали са много отворени!?
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
край на евразийския съюз.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От текста: В него се посочва, че причината за смъртта на повечето от хората в Украйна са били интензивните артилерийски обстрели на населени пунктове.Укропитеките воюват с мирните граждани. Убиват и унищожават мирните граждани.
13
5
 
21
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Правителството на САЩ разпали и раздуха тази братоубийсвена война.Повтори се сценарии познат в бивша югославия.Те са готови да се пролее кръвта на милиони, но чрез война САЩ да се справи с финансовата си криза. Така е ставало и по времето на втората световна война.
12
0
 
6
 
! Отговори
hfusbchsjshzbcbfhdfu преди 9 години
Tujnoto e che tezi jivoti sa plateni ot bedni hora siromasi koito fashistkata evreiska hunta kravojadno prashta na sigurna smurt ............
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжното е, че в България умират дори повече всяка година заради безхаберието на полицията да въведе ред на пътя!
10
2
 
12
 
! Отговори
Рус.Десантник преди 9 години
До Укр.АртелчикНяма артелчици вече, ***! Има американски пакети. И змии за храна на укропитеците...
9
2
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Пълни глупости!Жертвите са много повече!Само украински войници са над 2000!
8
5
 
25
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Реалните цифри са съвсем други.. Жалко за цивилните, които упорито са разтрелвани от европейските укри..

Спонсорирани публикации