Киев обвини Москва в пряко нахлуване

Украйна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой
22 авг 2014 15:07, Елка Василева
287
Киев обвини Москва в пряко нахлуване
Снимка: БТА

Началникът на украинските служби за сигурност обвини Русия в "пряко нахлуване" след решението на Москва да вкара автоколоната си с хуманитарна помощ в Украйна, без да изчака тя да бъде проверена, предаде Франс прес.

"Казваме, че това е пряко нахлуване. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред агенция Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на хуманитарната автоколона носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия", каза той на брифинг.

Руската колона с хуманитарна помощ се движи на територията на Украйна "без съпровождането и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и в нарушение с постигнатите споразумения за инспектирането и регистрирането на руската хуманитарна помощ", допълни Лисенко.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи за руската хуманитарна помощ в пълно взаимодействие с МКЧК".

Украинското външно министерство нарече "още едно очевидно нарушаване на ключовите принципи на международното право" решението на Русия да нареди преминаването на автоколоната с хуманитарна помощ през украинската граница.

Министерството съобщи, че "с цел да се предотвратят провокации, са предоставени всички необходими препоръки за безопасното преминаване на конвоя".

"Руската федерация, игнорирайки установените международни правила, процедури и постигнатите договорености, без съгласие и без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), започна незаконно внасяне на хуманитарни продукти на украинска територия. Освен това нито украинската страна, нито МКЧК са наясно какво има в упоменатите товарни камиони, което предизвиква особени опасения", се казва в изявлението.

"Фактът, че руските автомобили влязоха на територията на Украйна без съответните гранични и митнически процедури и товарът не бе проверен в установения от МКЧК ред, свидетелстват за преднамерения и агресивен характер на действията на руската страна", допълва украинското МВнР.

Украйна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой, който влезе на нейна територия, и иска да избегне всякакви провокации, заяви Валентин Наливайченко, цитиран от Ройтерс.

Украйна ще поддържа контакт с Международния комитет на Червения кръст, така че да не бъде обвинявана в "провокации, че задържа или използва сила срещу камионите с т.нар. помощ", каза той пред журналисти в Киев.

Запитан дали Украйна ще използва въздушни удари срещу колоната от камиони, която се движи в контролирана от бунтовниците територия, Наливайченко заяви: "Срещу тях, не", пише БТА.

По-рано днес Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака. Това обяви руското министерство на външните работи в изявление.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМного правописни грешки в коментарите-срамота!!!Иначе добре,че я има Русия!Едва ли си даваме сметка,какъв щеше да е света ако я нямаше.Нужно е западнните псевдодемократи по-скоро проумеят безсмислието да се съпротивляват срещу историческата тенденцияза обединение на света и нуждата от по голяма справедливост в разпределението на ресурсите и благата!
181
0
 
3
 
! Отговори
Нахлуването ?? преди 9 години
Милион пъти се разнесе - Русия нахлува !, това обикаля света с месеци.Хората по света ще си рекат , тия Руснаци ще нахлуят ли най-после , че ни писна да стоят на границата и да получават санкции , за дето не нахлуват май !
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхът е - голямото нахлуване !Ще поддържат страха .. И същевременно заемат морските пристанища !
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Отговорността за конвоя "- носи Русия!Сдруги думи , само се опитайте да ни нападнете ?! Затова се изнасят от Азовското ..
178
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сегашните русофоби са едновремешните комунистически отвратителни най-крайни русофили. Познават се по отвратния език. :-) и тогава и сега - все една и съща папляч
177
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да дигнем залога ако Русия вкара танкови колони колкото по големи толкова по добре ЗРИВЯВАШ няколко ядрени фугаси заровени по пътя им Украйна има ядрени реактори идиални за целта Буквално лишаваш западният военен окраг от настъпателна сила и даваш началото на събития който като нищо ще УНИЩОЖАТ Руската Федерация можеш да го приемеш като точка 9
176
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що бе хохоли ,що не нападнахте конвоя ??Следващия конвой със сигурност щеше да е дълга колонатанкове от Русия . Тогава и другаря Обамов нямаше да можеда ви спаси .
175
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е какво е написано не как другарко класна
174
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 9 години
248 много си зле с правописа пише се манипулация и усеща. Кой клас си завършил???
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Край на дезертьорите 5 Плячката от конвоя се дава на твойте наемници)доброволци проблема с парите е разрешен 6 Зима иде като ще гладуват по лесно ще клекнат 7 воюваш с Русия такаче там няма ЛЕСНО Всички ще ползват гадусти поне тези вършат работа чисто воено 8 Бъди готов да умреш защото Руснаците също ги знаят тези номера
172
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво би направил един истински Генерал с конвоя 1 ПРОПУСКАШГО 400 камиона няма как да се скрият 2 Нападашго на подходяшто място 400 камиона с товара е добра плячка повече от колкото сепаратистите)опълченците взеха до сега 3 опълченците)сепаратистите ще го защитят Удобен начин да ги избиеш на голо поле а и беспорно ще докажеш че конвоя е воена цел носеш оръжие 4 Пленените шофьори и хуманитарни работници а и някой друг шпионин обменяш за ДЕЗЕРТИРАЛИ украйнци ПРОДАЛИ бойна техника После ги бесиш
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гьобелс е казал още че ПРЕКАЛЕНАТА пропаганда вреди Всичконие велико всичко е ок няма как да бъде защитено с реални факти а народа осеща нещата за това препоръчва да се говори основно истината само от време на време да се оформя кактоние изгодна така тези към които я отправяме ще ни вярват дори и когато лъжем а на противниковата пропаганда няма да хващат вяра понеже ТЕ лъжат повече от нас Такаче най добрата пропаганда е 80 процента истина и 20 процента частична маниполация
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка държава си има пропагандата при Великите сили е по Велика Гьобелс с прости думи е описал как се прави Малкият разум лесно се запълва с вяра Колкото до тези дето ревът за Лепа Брена и тем подобни като им ударят една пътна глоба в сърбия само шото колата е с Бг номер бая лесно почват да псуват Шумадийците
169
0
 
8
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Вчера някъде постнах думите на един човек, който е съумял да тролне цяла една нация - Йозеф Гьобелс : "Една лъжа сто пъти повторена става истина" - определян за господар на пропагандата. И Големият Брат бе своего рода пропаганда, сериозна или не, личното ми мнение е, че трябва да се прави такава по всеки един възможен начин. Щото аз още срещам хора дето са рожба на сръбската такава и се умиляват при спомена за Лепа Брена, Мирослав Илич и т.н.
168
2
 
16
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Москва да вкара автоколоната си с хуманитарна помощ в Украйна, без да изчака тя да бъде проверена Е, колко време ще я проверявате, цяла седмица мина, година ли трябва? Да чакат, да се развалят храните, лято е, това ли? Съвсем умишлено, хунтата бави, за да, колкото се може, повече бежанци да тръгнат за Русия, да се обезкръвят източните територии!А като са такива мъжаги, що не стрелят срещу конвоя,та да могат руснаците да им начупят тиквите,съвсем законно?*** наглите хунтаджии!
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да издигнеш Българско знаме в БЮРМ е се едно да се развява Турско в Кържали властите се попикават но на месните им харесва а жорналисти оформят Общественото мнение за тоз който плаща такаче само *** може да вярва на писания по форуми тук малколи платени русофили и русофоби имаме
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Български Знамена в БЮРМ ще пишеш обеснения в Полицията комунистите там се *** само като ги видят НО те са 1 процент Другите 99 точно с това ги тролят и то яко Колкото до Бай брадара е това наистина ли го вземаш на сериозно
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя охраната може да се избие ама трябват топки те тези в Киев ако ги имаха да са смазали опълченците до сега През 1923 България е в много по лошо положение народа мрази правителството повечето войници са за БЗНС няма танкове самолети артилерията е 100 броя 75мм оръдия чернисме прет света никоя велика сила не е за нас убиствени репараций КОМИНТЕРНА и Югославия поткрепят бунта с пари и уръжие ама го прегазихме за две седмици
164
0
 
9
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Аз съм виждал македонското знаме да се вее в София от македонци в не един телевизионен формат, спомням си как един македонец спечели друг такъв формат и те питам, видял ли си някой бълтарин от БЮРМ, някъде в БЮРМ да развее родния трибагреник?
163
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Напротив, движи се под охрана на опълченците, които изградиха постове по цялото трасе за да осигурят защитата. То бива ги мотаха, над една седмица че проверки че незнам какво си, айде да си еват ***..ката накрая тия ***. Бах си и скапаните ЕС и укрофашаги, дето иначе реват правата на човека, прават на човека а стане ли въпрос за помощ на същите тези хора, аа не, тия понеже не са от нашите, гадни лицемери ....

Спонсорирани публикации