Украйна може да се разцепи на проруска и евроинтеграционна

Руски печат: Ситуацията в Донбас се превръща в замразен конфликт
Обновена: 17 сеп 2014 09:33 | 17 сеп 2014 09:32, Елка Василева
112
Украйна може да се разцепи на проруска и евроинтеграционна
Снимка: архив, Reuters

"Независимая газета" коментира събитията в Киев. Вчера Върховната Рада и Европейският парламент синхронно ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна в общността. А малко преди това стана скандал - депутатите не искаха да гласуват внесения от президента Петро Порошенко закон за специален статут на зони в Донбас, контролирани от самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Петро Порошенко лично убеди депутатите да подкрепят инициативата", твърди изданието. Според някои от тях става дума за "договорена с Русия размяна: специален статут за Донбас срещу ратификация на споразумението с ЕС".

Украинският експерт Костянтин Бондаренко посочва, че след тримесечни преговори ЕС и Русия са стигнали до "компромисно решение: да се ратифицира споразумението за асоцииране, като се отложи с година и половина влизането в сила на онази част от документа, която засяга създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС".

Решението е изгодно за Украйна, тъй като ЕС удължи действието на търговските преференции за украински производители до 2016 година. Русия също е доволна, защото бе отложен свободният достъп на европейски стоки до украинския пазар, значи за година и половина е премахнат рискът тези стоки да плъзнат и по пазарите в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан), пояснява аналитикът.

Експерти разглеждат споразумението само като политически жест. Според тях ситуацията в Донбас се превръща в "замразен конфликт", който ще спира външнополитическите инициативи и ще връзва ръцете на киевските власти в икономическата им политика, пише всекидневникът.

"Цял куп спорове" предизвиква според него приетият вчера от Върховната рада закон, въвеждащ за три години специален статут за контролираните от проруски сепаратисти зони в Донецка и Луганска област. "Киев явно е готов да се откаже от юрисдикцията си върху част" от Украйна, смята "Независимая газета".

Това е закон за Украйна, а закони за ДНР създава нашият собствен парламент. Решението на Радата обаче може да стане "допирна точка за бъдещи преговори", цитира вестникът първия вицепремиер на сепаратистката република Андрей Пургин.

Със закона на Порошенко "Украйна доброволно създава на своя територия анклав, което е първа стъпка към признаване на ДНР и ЛНР като субекти на властта", смята киевският наблюдател Виталий Бала.

Теоретично в проруската зона може отчасти да влязат осем украински области, чиято територия дава възможност да се прокара по суша път от Русия до Крим, посочва "Независимая газета".

Според Костянтин Бондаренко обаче Украйна засега не се цепи на проруска зона и зона на евроинтеграция: "Виждаме частична юрисдикция на Украйна над някои райони в Донбас. Това още не е разцепление. Но е твърде опасна ситуация".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Абе господа от третия пол-- Украйна е вече разделена, даже и официално. Хората си направиха референдуми там. Идва ред на Каталония и Баския!Visca La Barca!
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Одисейчо, Ванга е казала много отдавна, че Русия ще просъществува, а *** ще е последния президент на САЩ. И не само тя - Едгар Кейси е американец и е казал същото. Да не се получи обратното - Русия да отиде на Марс, а САЩ да го няма на картата.Така че, не плуй в кладенеца, може да се наложи да пиеш от него. Тогава ще се пребоядисаш набързо и ще викаш по-силно от всички: "Слава на Русия!"
64
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През последните месеци в града рязко се увеличи броят на говорещите руски. Всеки ден пазаруват в големите супермаркети и молове. Изглежда не са туристи, а постоянно пребиваващи. Май бягат от матушката.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега разбирам защо укрите копаят окопи като побеснели край Харков и Херсонска област. Явно тия хора съвсем са откачили. Може би това ще е новата граница? Не ми се вярва, не забравяйте Одеса...
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Окрайна не може ,окрайна ТРЯБВА да бъде разделена.Да *** от глад прститутките..
61
1
 
22
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Днес базовата подводна лодка "Новороссийск" бе включена в бойния състав на Черноморският флотна Русия с приписка в Севастопол. Следват още 5 - на първо време.
60
1
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Просто Украйна трябва да преживее една "демократична" зима!Снегът много охлажда страстите.
59
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80. Тамарин ,Това , което печели е сухопътен ПЪТ до Крим.Това е стратегическа защита на Крим също !Не искат в гръб да имат враг.А за това е и драпането на НАТО( САЩ)., които им се пишат за приятели ! Интересува ги Черноморската им флота , която американците искаха да изгонят от Крим !
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тамарин ти гледаи някои новопристигнал с каюка *** в италия толериран от европа да не ти олаби дупката одзад
57
2
 
17
 
! Отговори
Кръвожадно магаре преди 9 години
Тамарин, тъпотата ти придобита ли е или си *** по рождение?
56
4
 
23
 
! Отговори
морски преди 9 години
Тамарин,нещо не си добре с главния мозък,ако въобще го имаш!Слава на Русия!Велика!
55
41
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Путин е виновен. Господ-Бог-Аллах да го накаже дано! Руса ислямистка във фередже главата на Путин с ятаган да я отсече!
54
15
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Продължавам коментарът си от позиция 82. Русия трябваше да направи така, че евро-асоциацията на Украйна и членството й в Евразийският съюз да не си противоречат. Турция е асоциирана с Евросъюзът от 1965, още от времето, когато той се казваше Общ Пазар. Оттогава Турция все си чака пълноправно членство, няма скоро да дочака. А пък Украйна не можеше да изпревари Турция. Това развитие на събитията беше изгодно за България.
53
19
 
4
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Продължавам коментарът си от позиция 80.Нещата можеха да се наредят по-изгодно и за нас, и за Русия, и за Евросъюзът. Трябваше Янукович и Путин да приемат асоциирането на Украйна към Евросъюзът, още повече че това било предизборно обещание на Янукович, а пък отказът на Янукович да изпълни това си обещание даде начало на цялата патаклама в Украйна. Украйна можеше да е асоциирана към Евросъюзът и едновременно да членува в Евразийският съюз на Русия.
52
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
78 При това 98 долара е BRENT a WTI или американския лек петрол е 94 долара , мъка , мъка за *** , колко от вас си спомнят че пролетта Катар приеха бюджета за 2014-2015 при цени от 60 долара за барел , а при такива цени в Москва е избухнала нова революция Одисей 1
51
26
 
5
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Според мене, *** се провали с Украйна. Добре, получава Крим и така наречената Новорусия в източна Украйна. И ако това стане с международни съглашения, то остатъчна Украйна скоропостижно ще бъде приета за членка и на НАТО, и на Евросъюзът. Това развитие е много вредно за България, *** е виновникът, Господ да го накаже.
50
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДОЛАРЪТТака силно агонизира ,че вече струва 38 рубли......А срещу 98 долара може да се купи барел петрол, докато през юни бяха необходими 122 долара за барел.....Пада-пада......
49
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Среднита заплати в повечето населени места в Русия са около 12-15 000 рубли. Това прави около 250-300 евро. Цените на месото са се вдикнали с 40 % а на млечните произведения с над 20 % ,вече се стрелят търговците на едро на плодове и зеленчуци......
48
4
 
14
 
! Отговори
ДОЛАРЪТ преди 9 години
е в предсмъртна агония и за да остане като световна валута САЩ са готови да подпалят целия свят
47
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Путин му стана ясно, че няма боеспособни подразделения за мащабна война. Масово славяните в Руската армия отказват да убиват славяни ,затова в момента тече мобилизация на източните части на Русия и подмяна на славяните там с неславянски войници.Досега ,по данни на организацията "Войнишки майки" има над 3000 убити руски войници в Украйна. Путин не очакваше толкова силен отпор ,той беше вкарал над 15 000 войници в Украйна, но за да стигне до Киев ,му трябват над 40 000-50 000 боеспособни

Спонсорирани публикации