Подписаха меморандум за спирането на огъня в Украйна

Прекратяването на използването на оръжия се смята за всеобщо
Обновена: 20 сеп 2014 12:41 | 20 сеп 2014 07:34, Елка Василева
28
Подписаха меморандум за спирането на огъня в Украйна
Снимка: Reuters

След шестчасови преговори в Минск членовете на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня, принципна договореност за което бе постигната на 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи след преговорите бившият президент на Украйна Леонид Кучма, документът предполага, че "прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо".

Още по темата

Също така, продължи той, се предвижда "подразделенията и бойните формирования на страните да останат на позициите към 19 септември, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия в рамките на ден".

 "Меморандумът предвижда изтегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм, на разстояние не по-малко от 15км от всяка страна", каза Кучма.

Освен това в меморандума се говори и за "забрана за поставянето на нови минно-взривни заграждения, забрана за полети на бойна авиация, в това число на безпилотни комплекси с изключение на апарати на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)".

В документа също така е предвидена и "забрана за разполагането на тежко въоръжение и военна техника в района на населени места".

Задачата да следи за изпълнението на постигнатите споразумения е възложена на ОССЕ. Кучма съобщи, че в хода на днешното заседание в Минск е взето решение "за разгръщане в зоната на прекратяване на огъня на мисия на ОССЕ в рамките на ден и изтегляне на всички чуждестранни бойни формирования от всяка от страните при мониторинг от страна на ОССЕ".

В отговор на въпрос за размяната на военнопленници, Кучма подчерта, че "това бе и си остава главен въпрос". "Този процес върви, ще продължим работата по-активно, всички страни са заинтересовани от това този процес да продължи", каза бившият президента на Украйна.

По думите на руския посланик в Киев Михаил Зурабов след примирието от 5 септември вече са освободени от двете страни по 120 военнослужещи.

Министър-председателите на самопровъзгласилите се Донецка и  Луганска народна република, Александър Захарченко и Игор Плотницки, заявиха, че въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан, но страните ще се върнат към тази тема.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза от своя страна, че "ние имаме свое мнение, а Украйна свое". "Всеки от нас разбира по свой начин закона за особен статут на Донбас. Когато законът бъде приет, тогава и ще го обсъждаме", каза Захарченко.

Плотницки посочи, че след подписването на протокола от 5 септември за прекратяване на огъня "в някои случаи имаше нарушения".

Първият вицепремиер на Донецката народна република Андрей  Пургин заяви пред ИТАР-ТАСС, че приетият документ дава надежда за пълно прекратяване на огъня.

Председателят на Върховния съвет на Луганската народна република Алексей Карякин каза от своя страна, че следващата среща на Контактната група за Украйна може да се състои още след седмица.
 

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зарадвах се на заглавието ама за какво ми трябваше да чета коментарите... особено на тоя Пинджата
24
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
За Странджата става въпрос: Браво Странджа -сам срещу всички ! Какво ли си мислят твоите продуценти :" Защо бе ...защо само ти ...и то за пари ... защо всички други те плюят ... и то без пари ...защо ние да не сме правите, а всички други да грешат...пари са това бе ...пари ... и руснаците трябва да паднат пред еврейските знаци бе... защо бе... защо непадат ???
23
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До СТРАНДЖАТА"Правилно... - останалата част ще намери истинската си майка, а източната ще остане при мащехата си...'Ти си поет (като Пишурката). Вземи пиши народни приказки.
22
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анонимен 23: хахаха, е бах ти ***, посланника говори за двете страни коиото са Кивската хунта и Новорусия ( ДНР и ЛНР ) .... Ето така работи сорсоидната ***, с вадене извън контекста събитията и казаното,и изкривявайки фактите . Я кажи, *** ли си, или просто платен :))) Двете обикновенно вървят заедно в повечето случаи, алчността и егоизма в толкова големи степени са присъщи само на дребнавите прости душички , които са готови и майка си да продадат за центове .....
21
14
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
На териториите на руските си сънародници *** сътвори полигон за изпитване на новите стрелкови оръжия...
20
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Абе чета разни куковци тука, говорещи за имиграция.. В русия видите ли имигранти нямало хахахаха.. Ей ***, РФ е на четвърт омясто в света по наплив на имигранти, погледнете малко статистика международна. Да, колкото и да не ви се вярва е така, дори великобритания е след нея по количество имигранти :)) Е да, там отиват предимно от бившите съветски републики , но количеството е внушително , а самите руснаци пък имигрират на запад ....
19
0
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Това нищо не значи Знаем ги управляващите в Киев какви ку*ви са и се извъртат всичко което подпишат Затова разбират само от бой,е*ане Боя от опълченците +икономически от Русия А е*ането от Запада,те нали си падат по мъжки дупета,та ще са доволни Направо Аваков ,Ляшко ще са в пълна еуфория,случва им се double penetration ,което може да прерастне в triple penetration
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджата го оставете. Троленето му е всепризната марка. Изгонен е от 9 форума и сега се е натресъл в десети, откъдето е трудно да го изгонят. Почвам да се чудя дали не се надява някой да му плаща за това ;)
17
12
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До KU-KUПравилно... - останалата част ще намери истинската си майка, а източната ще остане при мащехата си...
16
8
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен 10То и със смесените бракове е така... - всички се консумират тук в България, а защо ли пренебрегват Империята...
15
0
 
4
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
PRIMIRIETO E GRUBA GRESHKA.NA UKRAINA I ZAPADAT NE MOGE DA SE VIARVA.IZTOCNA UKRAINA V RUSIA OSTANALATA CAST NA MAINATA IM.
14
0
 
10
 
! Отговори
дали преди 9 години
До СТРАНДЖАТА 9Като свършат украинската армия ще им достави - еднаки оръжия ползват . То за това порошенко иска примирие за да дойде американската помощ от оръжия.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10, в Русия са приютени около 1 млн. бежанци от Украйна, а в България не съм чул нито прочел и един да е помолил за убежище.
12
0
 
7
 
! Отговори
a преди 9 години
До СТРАНДЖАТА 10До развии темата - защо все сирийци , авганистанци , пакистанци и все искат да отидат в централна Европа но ги връщат обратно тун ? Врочем в Русия има достатъчно бежанци от съседите си .
11
17
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Рубладжийчетата рано са заели позиция в окопите... - и пуцат ли пуцат...
10
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Не случайно - най-големият приятел и съюзник на Русия е Хамаз... - в момента източна Украйна е ивицата Газа и сценарият е същия...
9
24
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Някой замислил ли се е, защо огромната граница на Русия е защитена от наплива на бежанците... - защото бежанецът би предпочел, дори бедна и мизерстваща България, но никога Русия...
8
22
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Мунициите на "опълченците" са на привършване... - затова пристига нова "хуманитарна" пратка от браЦка Русия...
7
19
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Примирие, примирие... - но още утре Хамас /"опълченците"/ - ще пуснат някоя и друга ракета срещу Израел /Украйна/...
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да и аз така прочетох, следващият конвой с хуманитарно помощ е на път. Явно западните *** разбраха, че ако не искат бели камиони, руснаците имат и зелени.

Спонсорирани публикации