Кои са били руските военни, върнати от Украйна мъртви?

Руският печат и за масовите убийства на мирни жители в Украйна
Обновена: 2 окт 2014 14:08 | 2 окт 2014 11:42, Елка Василева
80
Кои са били руските военни, върнати от Украйна мъртви?
Снимка: БТА

В журналистическо разследване руското издание "РБК дейли" се опитва да отговори на въпроса "кои са били войниците и офицерите, върнали се от Украйна живи и мъртви, колко са били, защо най-накрая трима от тях са регистрирани като изчезнали?".

"Запалих свещи за онези, които пострадаха и дадоха живота си, бранейки хората в Новорусия", цитира вестникът думи на руския президент Владимир Путин след посещение в московски храм през септември.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков уточнил, че Путин не е визирал руски военни, каквито е нямало в този украински регион, контролиран от сепаратистите.

Още по темата

Министерството на отбраната в Москва обяснява в повечето случаи, че руските военни в Украйна са доброволци, воюващи, докато са в отпуск, напомня всекидневникът.

Той помества подробности за пленени по време на силовата операция срещу отцепниците в Източна Украйна десантчици и мотострелковаци от редица руски поделения, за жертви сред личния състав, които командирите обаче отказват да коментират официално.

Отказват коментари и редица близки на военни от тези поделения. Общинарят от северния град Псков Лев Шлосберг, разследвал подобни случаи, пояснява, че по принцип роднините на загинали не споделят информация дори анонимно. Според него, останали без надежда да си върнат своите близки, те по-лесно отстъпват пред натиска на армейски началници, за да получат социални плащания.

Запитано от "РБК дейли" как са загинали над 10 военни от различни поделения по време на маневри в Ростовка област, граничеща с Украйна, и за съдбата на други военнослужещи, Министерството на отбраната не дало отговор.

Бившият боец от киевския доброволчески батальон "Днепър" Сергий Литвинов е първият реален обвиняем по образуваното в Москва наказателно дело за масови убийства на мирни жители в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

Литвинов бил леко ранен в битка със сепаратистите и дезертирал, после избягал в Русия, предрешен като бежанец, но се издал пред пациенти в болницата, където бил лекуван.

Арестуван и обвинен в убийства, той съобщил пред руското федерално следствие, че лично участвал в "прочиствания" в Луганска област, които приключвали с разстрели. По думите му бойци от неговия батальон ликвидирали десетки мирни местни жители, срещу които имало анонимни доноси, че са подкрепяли властите на т. нар. Луганска народна република. Други били убити, защото отказали да воюват в същия този батальон "Днепър".

Жертви на подобни прочиствания са станали и хората, чиито тела бяха открити наскоро в масови гробове край Донецк, заявил говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин. По последни данни там са били хвърлени към 400 души, жестоко изтезавани и бити, преди да ги убият. Има версия, според която в Донецка област са били ликвидирани и хора, пленявани тайно в други градове като Харков, добавя всекидневникът.

Според "Комерсант" Литвинов ще бъде изпратен за експертиза в московски психиатричен институт, където в момента правят изследвания на бившия украински военен пилот Надежда Савченко. Руското следствие я обвинява в помагачество при убийството на журналисти от федералната държавна телевизия по време на конфликта в Украйна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
До 68Честито бе Менделеев.Открил си нов химичен елемент-"амониций"
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как и да го въртят не ми се връзва с многохилядната призрачна армия на Путин за която страхливците от киев реват но никой никога даже снимка от GSM не показа!
56
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 8изтрепаните бяха граждани на Русия и Приднестровието. Само *** не може да разбере какво стана там. Одеса се саморазправи с завоевателите.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
общо взето съм съгласен с теб но си доста пристрастен да искараш Русия максимално отдаличена от конфликта БТР рите нямат голама воена стойнос но пробвай да прекараш нещо подобно през граница няма как да мине без разрешение одобрение от Съответните държавни органи да не говорим че най -важната подръшка е доставката на амониций Трябвати поне 1 тон за всеки ГРАД а такива неща на парче и с трофей нестават
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименabe pile shareno ot koga pochna da razbirash ot politika do vchera se nasirashe dnes govorish za politika nezabraviai idva ZZZZZZIIIIIIMMMMMAAAAAA
53
1
 
2
 
! Отговори
atanas atanasov преди 9 години
До Анонименnebe wrashtasa ot amerika hodili na maimun na gosti
52
1
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ИЗЧАКАЙТЕ ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ И ТОГАВА ПИШЕТЕ, ЩЕ ВИДИМ КОЙ КУМ, КОЙ СВАТ И КОЙ НА БУЛКАТА БРАТ????
51
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, руските военни са "доброволци", разбрахме. Украинците са фашисти, те не бранят своята страна, а искат да анексират Югоизточна Украйна към Западна Украйна. Лоши хора.Обаче не мога да разбера - ракетните установки, танковете, БТР-те... те също ли са доброволци, дошли от отпуск ? Или просто руските "доброволци" си идват с тях да не се морят ?
50
5
 
16
 
! Отговори
До №40 преди 9 години
До до 36Аман от глупости! Вземи да почетеш малко история, да научиш нещо за Волжка Булгария. За Болгар, Сувар, Биляр, за нашествието на Златната орда и първото й голямо поражение, за "Овчата битка", за това кой е нарекъл булгарите "татари" и как са се развили нещата насетне. Чети, чети, прозноглавецо! Арабският халифат? Ти си формен ***, освен история, не знаеш география. Не всички, приели Исляма, са били съседи на Арабския халифат. Стоп! Кой халифат по-точно? Чети, учи, после пиши!
49
6
 
29
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Каква Хага сънуваш, ще има втори Нюрмберкски процес срещу фашистката хунта, убииците на деца, бременни жени и мирни хора в Украйна. Еврейския измислен съд в Хага няма да осъди тези военнопрестъпници, защото всички до един, са еврей ционисти и неофашисти.
48
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До majorskiКолкото и истерично да врещиш едни и същи опорни точки,истината е една:Путин яде големите шамари в Украина и сега панически се опитв да се измъкне,защото от едната страна го чака съдът в Хага,а от другата неговите ментори чугунени сталинисти.И в двата случая е обречен.Но това че е *** е за негова сметка
47
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите журналисти още от времето на диктатора живков гледат на руската преса с библейско преклонение и я цитират като нещо неоспоримо.
46
5
 
23
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Добре си тръгнал да ги редиш.. Ха сега пиши кога е премахнато робството в САЩ и кога е премахната сегрегацията на черните там.
45
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катюшите от 1944г действително имат далекобойност 20км.Grad MLRs с който стрелят от империята на злото по невинния украински народ има далекобойност 40км.Разбирам злобата на путинифилите когато се говори истината. Почти всички такива създания избадат в бяс тъй като осъзнават колко безпочвени са тяхните твърдения.
44
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде Днес БГ пак размахва тази партенка!Ами в Интерент пише, че са изобличили тези, които размахваха списъка на "убитите руски войници" в Украйна.Оказа се, че списъка тръгва от руска "правозащитничка", спонсорирана от САЩ.Имената на хората в списъците събрала от списъци на фудболисти и резерви в третодивизонни руски отбори.Партенката стана да смях, а авторите на пропагандисткия удар вероятно ще идат и под съд. Всичко мина и замина, а в Днес БГ ни все още се занимават с тази дебела лъжа?!?
43
6
 
6
 
! Отговори
ОХО БОХО преди 9 години
ДО 39 ...РОБСТВОТО В РУСИЯ НЕ Е ПРЕМАХНАТО ОТ 1861 ГОД.........................РОБСТВОТО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРЕМАХНАТО ОТ 1393 ГОД.--------ПРИМЕР ---- СЛУЧАЯТ В ГОРНИ ЛОМ.....
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинската зима ще покаже кой е завовател и кой защитава родината си.
41
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до една година русия ще е във фалит
40
21
 
7
 
! Отговори
Do drakata 35 преди 9 години
В любимата Ви Евразия, ключова роля се предвижда да имат Иран и ТУРЦИЯ !
39
32
 
13
 
! Отговори
43 преди 9 години
путин вече е бита карта и обратното му броене започна

Спонсорирани публикации