Русия може да легализира частните военни компании

Руският печат за ползите от тях
23 окт 2014 09:11, Елка Василева
32
Русия може да легализира частните военни компании
Снимка: архив, Reuters

В Държавната дума е внесен първият в Русия законопроект за създаване на частни военни компании (ЧВК), пише "Ведомости".

Автор на проекта е Генадий Носовко, депутат от партията "Справедлива Русия". Според него тези структури ще може да предоставят - включително на чуждестранни клиенти, услуги от военен характер: разминиране, охрана на кораби от пирати, "алтернативно уреждане на военни конфликти", пише вестникът.

Освен това ЧВК биха могли да обучават силите за сигурност, да охраняват държавни учреждения, транспортни средства, длъжностни лица и др. Предвижда се ЧВК да действат под контрола на Федералната служба за сигурност.

Носовко смята, че легализирането на ЧВК в Русия ще осигури и работа на руските военни, подали оставка или съкратени при армейската реформа, посочва "Новие известия", цитиран от Би Би Си.

Документът е разработен въз основа на световния опит и най-вече опита на САЩ, където военно-охранителните фирми "не само печелят сериозни пари", но и "дейно се изявяват на геополитическо равнище", уверили хора от "Справедлива Русия".

В днешна Русия нишата за недържавни военни структури донякъде е заета от частните охранителни предприятия (ЧОП), но ЧВК ще действат в многократно по-широки мащаби.

"Частните военни организации започнаха с охрана на петролопроводи. Сега обаче ЧВК изпълняват и функции, честно казано, недостъпни за въоръжените сили на съответната страна. Армията не бива да се принуждава към осъдителни постъпки, но
една частна структура тихомълком все ще направи нещо за благото на държавата, без обаче да излага на показ самата държава", пояснява пред "Новие известия" военният експерт Анатолий Циганок.

И добавя: освен това частните структури би могло да се включват в миротворческите операции на ООН, а участието в тях "не само е задължение на Русия като членка на Съвета за сигурност, ами е добре платено".

Русия обаче закъснява с 20 години, откогато датира появата на първите частни военни структури в Канада, после във Франция, Великобритания и САЩ. И такива частни структури вече има кажи-речи в половината европейски държави. А ние изтървахме
момента, посочва Циганок.

Новият закон ще легализира ЧВК и "ще е неуместно да се говори за каквото и да било наемничество", отбелязва авторът на проекта пред "Росийская газета". В момента наемничеството е престъпление според руския наказателен кодекс, напомня официозът.

В света има огромно търсене на руски военни специалисти, а в Русия професионалните военни изобщо не си намират приложение извън войската, допълва депутатът Носовко.

"Може да се помисли" върху създаването на ЧВК в Русия, заяви през април 2012 г. Владимир Путин - тогава още премиер на страната, в отговор на депутатски въпроси в Държавната дума, припомня "Ведомости". В Русия идеята се разглежда на високо равнище, съобщи преди две години вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран в "Росийская газета".

Фирми от този вид не бива да се създават в Русия, "за да сключва някой договори с тях" и те да воюват в чужбина "на страната на една или друга политическа сила", твърди пред вестника военният аналитик Леонид Ивашов.

В Русия всъщност вече има няколко частни военни компании, признава официозът. "Което не е забранено, е разрешено", коментира директорът на една от тях - "РСБ-груп", Олег Криницин.

"Всичкото ни оръжие се намира извън страната. Нашата ЧВК предоставя услуги само на територията на други страни според техните закони. Ние не участваме във въоръжени конфликти като наемници и не консултираме организации и групировки, които имат и най-малко отношение към терористични организации", уверява руският предприемач.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
32
 
! Отговори
Янко до Шоп преди 9 години
*** несчастная, много си производителен, като стане дума за Русия.Произвеждаш органика като цял краварник,от онези, големите при соца.Днес цял ден висиш на компа, жопата ти е станала плоска като билярдна маса!Не е здравословно, трябват ти разходки, гимнастика, плуване!Така ще се сдобиеш с маясъл, хипертония, може и инфаркт.Остави на по-умните да пишат, не е за теб тази работа. *** обосранная, не мога да разбера откъде при теб е тази русофобия. При мен е обратното, въобще не мразя никой народ
22
2
 
35
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До НФБЧАСТНИТЕ РУСКИ АРМИИ ЩЕ ВОЮВАТ С ЧАСТНИТЕ АМЕРИКАНСКИ АРМИИ В УКРАЙНА------------------Е, нали вече воюваха? От товавоюване сега Русия има да храни и да облича 2 млн. души, останали без поминък и подслон.
21
0
 
33
 
! Отговори
око преди 9 години
Никой не краде от нужда, освен жабясал пустинник бутилка с вода. Останалото краде от алчност и мързел, да си изработи. За крадци милост не трябва да има - те са животни и не заслужават да съществуват! Не му се работи, не му се сее, не му се копае, а правят по 3-и повече деца нали? Животинска му работа и това е! Никой не е длъжен да им работи и да го крадат и да им дават наготово! Като не иска да си изработи, няма да яде, и да краде! Ако открадне? - следва разстрел! Това е справедливо!
20
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хаджи ДимитърROMITE KRADAT OT NUGDA,OBISNETE MI KAK SE IZDARGAT 10-12 GARLA,VSICKI ISKA DA IADE.NIAMA RABOTA ZA ROMI,NIAMA PARI,POMOSHTITE SA NISKI,DA GI VDIGAT NE MOGE TAKA.
19
0
 
38
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
Става въпрос за легални военни формирования,които ще се наемат според нуждите на клиентите.Изрично се подчертава,че няма да участват в наказателни акции,преврати и др.,престъпни операции(като Блякуотър на пример,контролирани от ЦРУ).Също и колумбийските картели имат частни армии.Така мнозина млади американци и канадци ще си сбъднат мечтите да служат заедно с руски военни!Сега ще се нададе вой отново от западните конкуренти...
18
0
 
40
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Очаквайте скоро такива "частни" отряди в Украйна, може и в други страни...
17
2
 
49
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ШопЧАСТНИТЕ РУСКИ АРМИИ ЩЕ ВОЮВАТ С ЧАСТНИТЕ АМЕРИКАНСКИ АРМИИ В УКРАЙНА И В ТЕКСАС...ЩЕ ПОДПОМАГАТ ДВИЖЕНИЯТА ЗА СВОБОДА НА АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ И ЛАТИНО АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ ТЪПИТЕ КРАВАРИ ОТ ВАШИНГТОН...
16
14
 
36
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какъв социализъм и СССР ще строят руснаците като даже и частни армии ще имат, не ми е ясно. Частните им армии ще могат ли да воюват помежду си на руска територия и руската армия ще може ли да ги разтърве ако решат да го правят? Взех да си представям "Великолепната седморка" в руски вариант - чеченска частна армия ограбва руски колхоз, а няколко спецназовци в отпуска ги спасяват.
15
0
 
40
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Първа частна армия...
14
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, тези *** ще внасят бензин от чужбина. Е гати държавата.
13
19
 
37
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Няма такова нещо като частни американски армии, има частни фирми за охрана, които охраняват логистиката на американците, но това не е армия с тежко въоръжение и бронетехника, а обикновени гавази с автомати.
12
3
 
47
 
! Отговори
Хаджи Димитър преди 9 години
......... А ЧАСТНИ ВОЕННИ КОМПАНИИ В БЪЛГАРИЯ - КОГА?.............. ЗА БОРБА С РОМСКАТА И ПОЛИТИЧЕСКА АДСКИ СИЛНА ПРЕСТЪПНОСТ ?!?! Особено в последните години!.........
11
19
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До о.з. редникаСега никой няма да може да обвинява Русия в намеса в Украйна.----------------- Е, нали ще влизат в Украйна през руската граница бе, умнико? Според тебе руснаците ще кажат, че не са ги забелязали и Западът ще им вдигне санкциите ли? Не стига, че сте прости и нагли, а и си вервате...
10
24
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Набирането на наемници за Украйна в Русия буксува. Затова тази дейност ще бъде прехвърлена на частни армии, което е изгодно за Путин от всякъде. Първо набирането на алкаши и престъпници за мародерстване в Украйна няма да бъде държавна дейност и второ Путин навсякъде ще твърди че Русия няма нищо общо с убийствата на украинци.
9
16
 
40
 
! Отговори
ме преди 9 години
Много тъпо ако го направят. Тия частни военни компании са избили толкова хора, че изобщо някой работещ за такава трябва се счита за престъпник. Ще е жалко, ако Русия предаде принципите си и се включи в лапането. Няма да е изненадващо, но определено ще е жалко. Обосновката в момента е лесна - заради конфликта в Украйна им трябват независими частни военни. Но уловката е, че те си мислят че ще ги контролират, а всъщност няма да бъде точно така. Защото практиката е показала друго.
8
6
 
50
 
! Отговори
Румба-Трумба преди 9 години
Паравоенните отряди са силни формирования, руснаците се подготвят :) Милата ни страна, стратегическото ни място на глобуса, ще ни изиграе лоша шега, особено както нямаме армия. Майка ни жална ако не си знаем интересите. Да се готвим за поредната национална катастрофа.
7
4
 
77
 
! Отговори
наемник преди 9 години
Ами че то САЩ отдавна са си ги легализирали и ги използват яко вече повече от половин век :)) !Що срещу тях нищо не пишете :)) !
6
2
 
76
 
! Отговори
о.з. редника преди 9 години
Не "може", а ще ги легализира. Както се казва, руснаците са добри ученици и бързо се учат от опита на американците. Сега никой няма да може да обвинява Русия в намеса в Украйна. В края на краищата, източните области на Украйна ще сключат договор с частна компания за охрана и отбрана на границата с остатъците от Украйна. И това ще е по примера на самата Украйна, която нае американската BLACKWATER за военните действия.Найс, а!?!
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не ви е ясно зелените човечета какви са ето потговора тва е добре че мислите че са назад 20 години да не се окаже друго тва че сега пишете не значи хоп и се появява.
4
2
 
42
 
! Отговори
bobi преди 9 години
tova rusnacite trjbva6e da go napravjt predi amerikanskite mirotvorci da bombardirat sarbite a imeno celta na bombardirovkite e bila da otcepjt kosovo i da napravjt goljma voena baza

Спонсорирани публикации