Порошенко иска партията му да подкрепи Яценюк за премиер

Започват консултации за съставяне на управляваща коалиция в Украйна
Обновена: 31 окт 2014 17:25 | 31 окт 2014 17:21, Елка Василева
15
Порошенко иска партията му да подкрепи Яценюк за премиер
Арсений Яценюк. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че е предложил на своя "Блок на Петро Порошенко" (БПП) да подкрепи кандидатурата на досегашния премиер Арсений Яценюк за поста министър-председател в следващото правителство на страната, предаде Ройтерс.

"Предложих на парламентарната група на Блока на Порошенко да издигне Арсений Яценюк за кандидат за премиер", написа в Туитър държавният глава.

Още по темата

Четиридесетгодишният Яценюк, който е бил министър на икономиката и на външните работи в предишни правителства, обяви тази седмица, че желае да остане премиер, след като неговата партия "Народен фронт" победи на парламентарните избори в неделя. С минимална разлика след нея се класира БПП, припомня Ройтерс.

"Получих много предложения да внеса кандидатурата на Володимир Гройсман (досегашен вицепремиер и министър на регионалното развитие), но заради единството на страната моля да подкрепите Арсений Яценюк", каза държавният глава на среща на депутатите от своя блок, предаде ТАСС. Той отбеляза, че преди съставянето на правителството трябва да има "подробно разработено коалиционно споразумение с конкретни времеви рамки за осъществяването на съдържащите се в него постановки".

Порошенко отбеляза, че победител в изборите е БПП, защото към 132-амата депутати, избрани по пропорционалната система и в едномандатните райони, са се присъединили още 18 независими избраници във Върховната рада.

Очаква се днес да се състои първата среща от консултациите за съставяне на коалиция във Върховната рада в Киев. В срещата ще участват представители на класиралите се на първите три места на изборите в неделя - БПП, "Народен фронт" и "Самопомощ". Вчера първите две партии дадоха заявка за съюз.

Първоначално от президентския блок казваха, че виждат като свой партньор не само "Народния фронт" и "Самопомощ", но и "Баткившчина" (Отечество) на Юлия Тимошенко. А Яценюк каза, че БПП е негов стратегически партньор, а желателни участници в коалицията са "Баткившчина", "Самопомощ" и Радикалната партия на Олех Ляшко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦццццццЧетеш ли новините - рублата спекулантите вече не могат я задържат. Ако почнат продажбите на горива срещу рубли ще стане още по - интересно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е крайно време да прогони тази самозвана хунта от олигарси и крадци на газ, дето заграби властта след преврат, вкара страната в гражданска война, свали граждански самолет с 300 пътници на борда и продължава да се мъчи да предизвика война с Русия, слугувайки на интересите на Фашингтон и Обама бен Ладен.
6
4
 
1
 
! Отговори
Ццццццц преди 9 години
,,Русия отчаяно се опитва да спаси рублата'',добра статия.Мужика още ли подкрепя пу?Ха,дано.Роба си е роб.Хахаххахах.
5
0
 
13
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Цру иска Порошенко да подкрепи Яценюк за премиер.
4
1
 
7
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
Премиер.. на какво? Украйна просто не съумява да формира стабилна държава.. поне така е в последните 100 години, а и много преди това.. причината е в това, че народа е една съвкупност от други народи. Просто няма такова животно като украинец! Едни са руснаци, други поляци, та даже и българи... Всичко това дава възможност на разни, вече отдавна остановили се по-големи народи да си играят с тях.. а те глупаците се избиват сами:(
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е несравнимо по-силна държава от Украйна, така че всяка загуба може да бъде само почетна.
2
0
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Яценюк клекна пред Русия и пусна заповед да се плати на Русия полагащите и 1.45 милиарда сега както е по договора от вчера ,а другите към Нова Година .
1
2
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Как няма да го подкрепи - хем евреин , хем гей както и всички останали лидери на партиите от изборите - жалко за православните християни неусетили се какво им готвят - Нова Палестина !

Спонсорирани публикации