Руски актьор стреля на летището в Донецк с каска "Преса"

Украйна започна наказателно дело срещу Михаил Пореченков
31 окт 2014 16:12, Елка Василева
60
Руски актьор стреля на летището в Донецк с каска "Преса"
Снимка: YouTube

Службата за сигурност на Украйна е възбудила наказателно производство срещу руския актьор Михаил Пореченков по подозрение в участие в терористична дейност, съобщи началникът на службата Мариан Лубкивский, цитиран от ТАСС.

Преди това вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков написа във Фейсбук, че неговото ведомство също е започнало наказателно дело срещу руснака.

Поводът за тези действия е видеофилм, в която се вижда Пореченков в редиците на сепаратистите на летището в Донецк да стреля с картечница срещу правителствените сили. "Тези кадри преминаха по телевизионните екрани и напълно уличиха този гражданин на Русия в извършването на престъпление на територията на Украйна", заявява Аваков. По думите му руският актьор ще бъде обявен за международно издирване, към което ще се включи и Интерпол, съобщи ТАСС.

АФП допълва, че във видеоматериала, излъчен по телевизията на украинските сепаратисти NovorossiaTV.com, докато стреля с усмивка на уста, Михаил Пореченков е с бронирана жилетка и каска, на които има надпис "ПРЕСА". Кадрите с актьора от обиколката му по фронтовете в Източна Украйна предизвика гнева на руски и чужди журналисти, които дадоха жертви във въоръжения конфликт. От началото му през април в Източна Украйна загинаха седмина журналисти, от които петима руски.

Председателят на Съюза на московските журналисти Павел Гусев заяви, че Пореченков е извършил "подлост спрямо всички журналисти" и че ако в следващите дни загинат журналисти в Източна Украйна, "по ръцете на Пореченков ще има кръв". Гусев каза още, че досега са полагани големи усилия за опазването на живота на журналистите в Украйна, а сега "един момък с две нервни клетки, но с хубаво лице, върши такива провокации".

Актьорът каза в своя защита, че само позирал и не стрелял по някого конкретно и че не бил забелязал надписите "ПРЕСА" по себе си, посочва АФП.

"Естествено, това бяха постановъчни кадри и даже патроните бяха халосни. Защо раздуват тази история?", заяви Пороченков пред ТАСС. Актьорът отбелязал, че на летището постоянно се стреля. "Затова каската си сложих за собствена сигурност. Друга каска, освен тази с надпис "ПРЕСА", не беше под ръка", пояснил Пороченков.

АФП отбелязва, че Михаил Пореченков е сред най-популярните актьори в Русия с участие в много филми, включително и възхваляващи мощта на руската армия, например "Грозовые ворота", който показва героизма на руски войници, нападани от стотици чеченци.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така терористите за нас могат да МЕНЕ да загуби. Или за вас не искаше да извратя?
41
0
 
1
 
! Отговори
я стига, преди 9 години
колко руски журналисти бяха убити в Украйна.Да бяха се задействали тогава властите в украйна,да спасят журналистите.
40
0
 
5
 
! Отговори
Янко до Шоп преди 9 години
До ШопЖопа, они тебе жопу надерут. Винаги си бил *** и злобен, сигурно имаш причини. Сподели!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До двоумящ сене може да се разбере със истински патрони ли стреля Пороченков с/у украинцитеили със халосни?------------------ Мислиш ли, че тоя *** изобщо си задава въпроса с какво и срещу кого стреля? На виждаш ли, че едва изгрухтя две думи накръст, на един пузир водка е.
38
2
 
1
 
! Отговори
DUDAEV--7 преди 9 години
RASPUTIN GO MORI RAKA....skoro shte svirshi! Neshtata shte se upravyat v UKRAYNA sled negovata smirt! 6 meseca ne poveche!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na huya do huyaril blyad ...ya tebe 20 Danetskih ayraportav predlazju ....200 transportav blyad!varg
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казват ,че американосите си пазели картите на София от бомбардировките през войната. А такива като "Берлин" ще се качат на най-високата сграда в София и ще им махат за добре дошли.
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво стана с онези изверги, които изгориха живи близо 40 души в Одеса? А с онези бандити, които нападнаха и подпалиха руското посолство? Водят ли се дела срещу тях?
34
11
 
15
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Укрите нямат право да ***, пичът е в Донецката Народна Република и може да си прави каквото иска с окупаторите от киев. Когато банда ултраси нападна Киев и запали гумите, Янукович им пусна "Беркут" с палки и щитове. Сега хунтата праща танкове, авиация и РСЗО срещу Новороссия. Е, ами много ясно, че ще стрелят! Украинският сайт "112.ua" съобщава, че според СБУ Пороченков е бил на сафари за мирни украинци, 1000$ за убит цивилен. Пак според СБУ заплатената сума е 50000$. Без коментар...
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargтоз и той
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво стана със зверствата, в които беше уличен Ляшко? Че и документирани бяха. Започна ли дело срещу него за углавно престъпление? Или всичко се покри, че и депутат стана....
31
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още по-противни ми станаха тия хора. Вместо да зове за мир, този *** позира с картечница. *** !
30
9
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ivailo1403 Не участват в битка, а тъпо стрелят срещу украинските позиции, въпреки че има примирие.
29
15
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Руснаците са най-долните *** на света, честно. Еб*ати *** племе!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тайгатаСтава дума за отразяване на посещението на известен руски екшън герой от множество руски военни филми на позициите на сепаратистите. В репортажа се казва ,че човека поискал да постреля наистина, а не като на филм и те му дали . Това е ! Като ония руски журналисти, които поискаха да заснемат как гърми гранатомет за емисията си. Та тогава терористите изстреляха няколко залпа към едно мирно село....
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е кадър от филм, това е от официалното му посещение за повдигане на духа на терористите . Той е известен техен екшън герой. Кадрите са от позиция на теротистите и картечницата си е била заредена с бойни патлони. На кадрите ясно се виждат маркировките върху куршумите- бронебойни ! А това ,че стреля с каска с надпис ПРЕСА е кощунство. Това означава ,че видиш ли такава каска ,то може да я носи някой с картечница. Журналистите са възмутени !Но къде мозък в главата на *** !
26
7
 
10
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Утре, като ви дойдат в София, да пострелят малко, да ви спасяват, ще ревнете до небето. Ама като са в чуждия двор - братушки. :))))
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova akter4e e edno "gamno" , bez gram mozuk , edin ot malkoto liza4i na putinovite zadni 4asti.
24
8
 
23
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Уж така и така Русия била окупирала Донбас, вкарала армия, артилерия и бронетехника, а изведнъж някакъв си актьор на средна възраст, видян на демонстрационен клип като доброволец с опълченците стана световна новина, а Украйна го удостои със специалната чест да заведе дело срещу него.Ку-ку...?Автомивката за мозъци работи на пълен капацитет.
23
5
 
20
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Не сме забравили, че това лято укропски въртолети с обозначение на ООН участваха в бойни действия в Новорусия. Това не е ли по-тежко престъпление от надписа "Преса" на каската на Михаил.

Спонсорирани публикации