Приближеният на Путин Юрий Ковалчук - Мърдок на Русия

Той има пари, медийна власт и Путин зачита мнението му
Обновена: 19 ное 2014 21:51 | 19 ное 2014 21:48, Елка Василева
51
Приближеният на Путин Юрий Ковалчук -  Мърдок на Русия
Юрий Ковалчук. Снимка: архив, Reuters

Той има пари, медийна власт и мнението му се зачита от президента Владимир Путин. Влиянието на Юрий Ковалчук е толкова голямо, че някои наблюдатели го определят като руския Рупърт Мърдок, пишат Стивън Грей, Брайън Гроу и Роман Анин от Ройтерс.

Ковалчук е част от близкото обкръжение на Путин, а извън Русия става известен заради санкциите, които САЩ му наложиха през март. Тогава американското финансово министерство го определи като "личния банкер на висши служители на Руската федерация, включително Путин".

След налагането на санкциите Ковалчук даде необичайно за него телевизионно интервю в Русия и омаловажи влиянието им. Той каза, че санкциите са оказали обратен ефект и са дали импулс на банковия му бизнес.

Ковалчук и Путин се познават поне от 90-те години на 20 век, когато Путин беше местен представител на властта в Санкт Петербург. И двамата имаха луксозни вили във вилния кооператив "Озеро" близо до града, а благосъстоянието им се увеличава в тандем.

През 90-те години Ковалчук и трима съдружници купиха банка "Россия", която по онова време беше малко и изпитващо затруднения местно предприятие.

Откакто Путин стана президент през 2000 г., банката се разраства и увеличава влиянието си, придобивайки активи от различни компании, включително държавния газов гигант "Газпром".

Банка "Россия" също беше санкционирана от САЩ тази пролет. Сега тя има активи на стойност 11 милиарда долара, а Ковалчук е председател и най-големият акционер с 40 процента. Той също така участва в застрахователния и телевизионния бизнес и в един мобилен оператор, а богатството му се оценява от "Форбс" на 1 милиард долара.

Но Ковалчук е повече от финансист. По образование той е физик, а влиянието му се простира до един от стратегическите интереси на Русия: космическите технологии.

До по-рано тази година банка "Россия" непряко контролираше миноритарен дял в руската космическа компания "Енергия", от която 38 процента са държавна собственост. Чрез този миноритарен дял и с мълчаливото съгласие на държавата Ковалчук упражняваше управленско влияние върху "Енергия", казват хора от компанията.

Висш служител на "Енергия" заяви, че Кремъл на практика е поставил Ковалчук да действа за Путин като "неофициален надзорник на космическата промишленост". Кремъл не отговори, когато беше потърсен за коментар на това твърдение.

Братът на Ковалчук, Михаил стана председател на "Енергия" през 2011 г. и изпълняваше тази длъжност до 2013 г.; други съдружници на Ковалчук бяха директори. По нареждане на Путин през октомври 2010 г. "Енергия" беше определена да отговаря за компанията "Енергомаш", която произвежда двигателите "РД-180".

Висшият служител на "Енергия" каза, че Ковалчук не участва пряко в договорите за двигателите. Сътрудник на Ковалчук заяви, че е неправилно да се казва, че Ковалчук има някакви "управленски функции" или контрол върху "Енергия" или "Енергомаш". "Енергия" отказа да обсъжда ролята на Ковалчук в компанията и заяви, че тя не извлича финансова изгода от участието си в "Енергомаш".

Що се отнася до другите му бизнес участия, Ковалчук също така непряко контролираше частната банка "Газпромбанк", произлязла от "Газпром" в началото на ерата на Путин. "Газпромбанк" осигурява големи заеми на "Енергомаш".

Малко преди Съединените щати и Европейският съюз да наложат санкции на Русия заради размириците в Украйна, Ковалчук се разграничи от "Газпромбанк" и "Енергия". Банка "Россия" вече не контролира непряк миноритарен дял в нито една от компаниите. Съюзници на Ковалчук обаче остават в съвета на директорите на двете компании.

Контролът върху дяловото участие на милиардера в "Енергия" беше прехвърлен към недържавния пенсионен фонд на друг основен инструмент на властта на Путин - водещия руски газов производител "Газпром". Фондът се управлява от Юрий Шамалов. Той е син на съдружника на Путин и Ковалчук Николай Шамалов, който притежава дял от 10 процента в банка "Россия". Николай Шамалов беше санкциониран от Европейския съюз през юли.

През май Ройтерс представи данни за това как Шамалов е използвал пари, спечелени от него от държавни договори за медицинско оборудване, за да помогне за финансирането на строителството на имение, известно като "двореца на Путин".

"Газфонд" - пенсионният фонд на служителите на "Газпром" – и Шамалови не отговориха, когато бяха потърсени за коментар.

Според висши служители от промишлеността в Русия другата сила зад "Енергомаш" и "Енергия" е руският заместник министър-председател Дмитрий Рогозин, на когото Съединените щати наложиха санкции заради Украйна през март.

До 2006 г. Рогозин беше лидер на националистическата партия "Родина" - съперник на "Единна Русия" на Путин. По-късно той стана посланик на Русия в НАТО, а през 2011 г. беше назначен за заместник министър-председател, отговарящ за отбранителната и космическата промишленост.

През септември миналата година Рогозин каза, че планира да обедини разпокъсаната космическа промишленост на Русия под ръководството на единствен държавен орган. По онова време той каза, че федералното правителство би трябвало да увеличи акционерния си дял в "Енергия".

В интервю за руската информационна агенция ТАСС миналия месец Рогозин заяви, че Русия постига напредък в намаляването на своята зависимост от вноса от САЩ и Европейския съюз за отбранителната си промишленост. Той също така обърна внимание на развиващите се връзки на Русия с Китай, като каза, че двете страни "сега активно работят в космическата област, обмисляйки възможни съвместни проекти в изследването на космоса".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDO 41 ABE TI VAOBSHTE SAS VSI4KIQ LI SI KAKVO OBSHTO IMA PUTIN SAS SADMA HAHAH SMESHKO !!!!!!!!!!1 KAK SHTE STANE TOVA ?????? ZNAESH LI 4E MAKAK OBONGO SHTE E PEPEL SAMO CQLA USA
36
6
 
13
 
! Отговори
Z преди 9 години
МОЖЕ ДА СА ВСЯКАКВИ И ДА ПРИСВОЯВАТ НО ЕДНО НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТРЕЧЕ: РУСИЯ ВЪРВИ САМО НАПРЕД И НАГОРЕ ! ТЯХНИЯ ПРЕХОД ПРОДЪЛЖИ 9 ГОДИНИ, ОТ 2000 Г. НАСАМ САМО ПРОСПЕРИРАТ
35
12
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Едво ли някой може да очерни дявола. Тя Русията и без друго си е по-черна и от черна дупка.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май в българските медии има надпревара кой ще очерни Русия повече...все пак от днес.бг бледнеете в сравнение с БТВ, Нова или Дневник, които се финансират пряко от ЦРУ, а на вас подхвърлят по нещо
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кремълската банда изцяло е хазаро юдейска
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юрий Ковалчук имал влияние над Путин и Путин му зачитал мнението. Абсолютна лъжа! Путин зачита мнението единствено на Садам Хюсеин, Муамар Кадафи и Бин Ладен. Когато руския президент се срещне с тези 3-*** господа ще разберете тогава чие мнение зачита руския колос на високи токчета.
31
9
 
3
 
! Отговори
39 преди 9 години
той и путин е шушумига,1.70 с токчетата
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е държавата с най голямо социално неравенство и уродлив капитализъм. 100-те най богати притежават 30% от националното богатство. в сравнение с русия,държави като франция Холандия канада скандинавските са социалистически
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо ново не ни казват. ковалчук и ротенберг,най близките до путин са хазарски юдеи също както путин и медведев
28
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 9 години
Кремъл не отговори, когато беше потърсен за коментар на това твърдение.:ДДДДДДДЕлке, много си зле :)))
27
3
 
17
 
! Отговори
До 33ти преди 9 години
Прав си,при Бай Тошово време гласувахме само за две партии--БКП и БЗНС-ето я приликата с САЩ-демократи и републиканци.Власта се предаваше по родствена линия(е имаше и изключения)--ето я приликата със САЩ-династия Буш,Клинтън..Информационна пропаганда-пак прилика със САЩ...Само че,това което комунистите говореха за комунизма-излезе лъжа,а това което говореха за капитализма е пълна истина.....И тогава при Бай Тошо,народа живееше доста по-добре от сега....
26
12
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
С кадри на КГБ..строим капитализъм.... С одържавени компании, назначавани от един човек губернатори и олигарси.....А,бе що не ходиш на лекар....
25
4
 
26
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 9 години
Лелейй УНИКАЛНО *** коментари има тук....и доста от тях са толкова промити,че се смях от сърце..Та да им кажа на "демократите" тук-В Русия отдавна НЯМА комунизъм,а държавата работи по капиталистическият модел.Това,че НЕ се харесват на САЩ,НЕ означава че са комунисти.Старата мантра,ча американците се борят против комунизма-отдавна е на историческия ***.В момента комунизма е в САЩ-само две партии във власта,родови династии в президенството,манипулиране на обществото чрез медиите-Още примери???
24
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
Биби Натаняху си държи парите под възглавницата,никога не ходи в банка и нема връзка с банкери.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, прегрупиране ще има, но с цената вероятно на нещо много сериозно...тотална война. След което следва световно правителство и демокрация во веки веков! Да ни е честита! Кога ще прогледнем.
22
6
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Повече от половин век говорите в бъдеще време,и все глада и мизерията е във вашата градина.Спри да живееш във фантазията си и ела на земята в реалността.
21
4
 
12
 
! Отговори
rusnak do 22 преди 9 години
Ей глупендър, това че ти не се интересуваш какво правят руснаците, не значи че нищо не правят, ***!
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умно лице. Нерептилско. Човешко.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма нямаше да е възможен без съгласието на запада,Ротшилд...Ние всички сме социалисти
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
22. Ти едно си знаеш ..Не можеш да разбереш статията , за какво става въпрос и за какво развитие се прегрупират ! Амерка обаче разбира за какво става въпрос !

Спонсорирани публикации