Руски печат: Путин призова за обединяване срещу екстремизма

Руският президент предвижда строги наказания за екстремистки прояви
Обновена: 21 ное 2014 12:00 | 21 ное 2014 09:07, Елка Василева
151
Руски печат: Путин призова за обединяване срещу екстремизма
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В Русия не бива да се случи "цветна революция", заяви президентът Владимир Путин на заседание на федералния Съвет за сигурност. За целта властта и обществото трябва "в единен фронт" да се захванат с превенция на екстремизма, без да забравят, че "Русия е свободна страна", цитира "Комерсант" в материал по темата държавния глава.

Путин призова срещу екстремизма да се обединят министерствата, всички нива на властта, образователната система, политическите партии, структурите на гражданското общество, правозащитните организации и духовниците от традиционните религии в Русия. Тази дейност изобщо не означава борба с инакомислието, посочи той. "Страната ни е демократична, свободна и гражданите й имат право на собствено мнение и право да го изразяват, имат право да са в опозиция спрямо властта", заяви руският лидер.

Съветът за сигурност одобри стратегия за борба с екстремизма до 2025 г. Дейността в тази сфера ще бъде следена от междуведомствена комисия начело с вътрешния министър, включваща шефовете на 15 ведомства и комитети, сред които са Генералната прокуратура, МВР, Федералната служба за сигурност. Секретарят на консултативния орган Николай Патрушев допусна, че за по-ефективни действия срещу екстремизма може да се наложат промени в нормативно-правната база, по-специално в наказателния кодекс.

Според правозащитника Александър Верховски обаче едва ли е възможно тези ведомства да обединят усилия, тъй като всяко има специфични главни задачи: "образователната система трябва да дава знания, правоохранителите - да ловят престъпници". Освен това, ако един младеж мечтае за "цветна революция", при все че е примерен студент, органите на реда нямат право да проявяват интерес към него - той просто е инакомислещ.
 
Президентът Путин предвижда впрочем строги наказания за екстремистки прояви,отбелязва "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Ако съдим по изявленията му, "ще остане неизменна днешната политика в борбата с екстремизма, схващан толкова широко, че нерядко тук спада и съвсем конструктивната критика на режима", се казва в статията.

"Наказанията за разпространение на екстремистки идеи и за действия с екстремистки характер трябва да са неизбежни", заяви руският лидер, цитиран в "Росийская газета".

"Екстремистката заплаха в Русия е силно преувеличена, а острата реч на президента - изискване на жанра", помества "Ведомости" коментар на Александър Верховски.

Големите началници се захранват със сводки от тайните служби, а те винаги преувеличават заплахите. Етническата престъпност не застрашава националната сигурност на Русия. Днес в страната "няма и следа от политическа нелегална мрежа, която да цели сваляне на властта", убеден е експертът.

Новите тезиси на Путин за борба с екстремизма не означават поредно затягане на гайките - трябва да се изчакат евентуални конкретни решения, смята политологът Михаил Виноградов.

"Пътищата за конституционно ограничаване на свободите са почти изчерпани, а новите възможности за това - минимални", казва той. В момента руската власт демонстрира култ към силата – точно това е екстремизъм и деградация на правовото съзнание, твърди аналитикът Дмитрий Орешкин. "Нарастващата истерия е пряк резултат от политиката на Путин - според нея ни представят 45-милионния народ на Украйна като чифутобандеровци и фашисти, а щом нахлуят в друга суверенна държава, ни казват, че било законно", цитира наблюдателя "Ведомости".

Пълното презрение към буквата и духа на закона в Русия показва според него, че гайките ще се затягат и занапред. "Путин отправи сигнал, че няма да допусне опити за нарушаване на политическата стабилност, че ще бъде обявено за екстремизъм всичко, насочено към смяна на режима. Де факто Путин казва: обкръжени сме и ще се отбраняваме", обобщава Дмитрий Орешкин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
2
 
! Отговори
хе хе преди 9 години
На *** взеха да му се привижда Майдан след гладните бунтове в *** му...
90
3
 
7
 
! Отговори
еон преди 9 години
така е ...русия е обкръжена и само с такива крути мерки може да спаси християнството и света отново. На Русия е отредена огромната отговорност да спаси света от ***. Нещо като Републиката в Star Wars. Безусловно САЩ напомнят много на кликата на Вейдър. Тия филми не са случайни. Има доста прилики. Дано Путин да устиска на западните напъни за разпад на Русия и да смаже триполовите ***. Да живее Русия и Путин.
89
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за това вси4ки заминаха за загнива6тят капитализъм на запад,мар6 у Москвето *** стискалити.
88
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вси4ки мозъци избягаха,останаха само пияндетата и тия които не работят сму4ите на сирома6ка кръв,дето са били цял йивот така.Наи големите *** са в росиия за това 4уйденец там не стъпва,хоръта неса балами.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се разпада,бавно но славно никои я не иска.На путин несаму дали дасе нареди на снимката по средата в Австраля както винаги го прабе6е,но сега как леки4ко поослу6асе по спря се на средата за снимката наредени световни лидери но мераклията за да превземе света се отегли към края на редицата,и стоя като на.... и се мисли за не6то.А бе един 4овек 6том е малък[нисък] махниго,тои е голямо зло.
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми та те са вси4ки екстремисти.В Сиря 150 000 убити в Украина 4000 убити. заради Русия. И мръсни лаиняри говорите дасе пазите от екстремисти.Никои не ве иска.От вас по големи екстремисти няма.
85
4
 
8
 
! Отговори
12345 преди 9 години
АБЕ ТИКВЕНИЦИ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ В ЛЮБИМАТА ВИ АМЕРИКА Е АБСОЛЮТНО СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ, САМО ДЕТО МОЖЕ И ДА Е ДОСТА ПО-ЗЛЕ ПОД ПРЕДЛОГ ТЕРОРИИЗЪМ! СЛУШАНЕ, СНИМАНЕ, РОВЕНЕ ВЪВ ВСИЧКО ЛИЧНО, ИЗПОЛЗВАНЕ НА КОМПРОМАТИ, ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ИЗРАЗИШ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, ЗАДЪРЖАНЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ 72 ЧАСА ДО КОЛКОТО РЕШАТ КАТО ВРЕМЕ, ПОДСЛУШВАНЕ НА КЛЕТКИ, ТЕЛЕФОНИ И ВСИЧКИ ВВИДОВЕ МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ, ОПИТА НА ОТДЕЛНИ ЩАТИ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ СМАЗАНИ БЕЗКОМПРОМИСНО И АБСОЛЮТНО НЕДЕМОКРАТИЧНО, ПО ВСЯК
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми та те са вси4ки екстремисти.В Сиря 150 000 убити в Украина 4000 убити. заради Русия. И мръсни лаиняри говорите дасе пазите от екстремисти.Никои не ве иска.От вас по големи екстремисти няма.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Насилието във всяка форма е признак за безсилие(предимно в главата)
82
3
 
4
 
! Отговори
МАСКАЛСКИТЕ Г@вна преди 9 години
Путин да не се срамува вече,а да отвори отново ГУЛАГ и всички ,,руски фашисти'',бандеровци,крадци,бандюги,мафиоти,корумпирани,...... в него.Я остане някой навън,я не.Важно е да има ,,дисциплина'',свобода на мисълта и действия против екстремистите.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там не може да има цветни революции,чте са червено-бели само
80
2
 
3
 
! Отговори
до Бомбокрация преди 9 години
Ми то когато" моркова"вече не помага се вкарва в действие "тоягата".
79
2
 
4
 
! Отговори
БОМБОКРАЦИЯ преди 9 години
е модерното тълкование на думата "ДЕМОКРАЦИЯ" . По УСА тълкованието разбира се, което е най-демократичното по всички Земни кълбета
78
5
 
5
 
! Отговори
ФАШИНГТОНСКИТЕ ЛЪЖИ преди 9 години
са като КРАВЕШКИ ***. Затъват КРАВАРИТЕ в тях, но се чудя на акъла на местните дупедавци, дето се имат за "прогресивни, начетени и демократи още от люлката" - ДАЛИ НЕ НАМИРИСВАТ самите те, докато газят постоянно в тях. Е предполагам , че е срещу добро заплащане, но все пак - ВОНЯТА Е НЕТЪРПИМА
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Привличането на малоумици с умения са нужни изкусни лъжи . Качествени *** се ловят с качествени лъжи. С глупости можеш да привлечеш някой като *** на" Ислямска държава". С лъжите на комунизма видяхме кви *** се ловят и създават.
76
3
 
3
 
! Отговори
ТОВАРИЩ ПУТИН преди 9 години
Так держать!
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се поддържа достатъчно качествено лъжата наречена "демокрация" са нужни изкусни МОШЕнници. Руснаците не са съвсем наясно как се прави тая работа а и Моше-тата там работят само за себе си и другите Моше-та. На запад лъжите за демокрация ги дъфчат вече 300 години и са си създали удобни армии от безмозъчни *** (*** с умения). Ако руснаците искат да се спасят ще трябва да се постараят да задържат собствените си "*** с умения" и по възможност да привлекат чужди такива.
74
10
 
9
 
! Отговори
Щерев до 103 преди 9 години
Аз пък гледах на същото място друго:Как руски солдати изнасят трупове от руски морги и ги запалват в Одеса.Странно че от "жертвите" в Одеса никой още не е разпознат и на никой не му липсват роднини и познати.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВооруженныеСилы РФ!ОМОН, СОБТ И СПЕЦНАЗ ще се погрижат да няма "Цветна" революция! Бъдете сигурни в това!!! С.Шойгу. ВС РФ.я се скрий бе ушанко! Да не дойдат киборгите от летището
72
9
 
19
 
! Отговори
US-демоНОкрация преди 9 години
По Первии канал на руската телевизия показаха показния арест на авио експерта към пентагона Джордж Билд,същия Билд е човека който пусна по интернет уличаващите сателитни снимки направени от американси сателит на които ясно се вижда как украйнски изтребител Миг 29 поразява с ракета въздух-въздух малазийскя самолет над Донбас . С пускането от него на сателитните снимки Дж.Билд пише в соц. мрежи,че повече не може да мълчи ,защото се чуствал като съучастник на убийците в това ужасно престъплени

Спонсорирани публикации