Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
5
 
5
 
! Отговори
Мисля, че преди 9 години
Държавата нямаше да управлява тръбата, а някаква си фирма с регистрация в офшорка. И печалбата направо щеше да е мизерна, като в момента със златото.
335
5
 
4
 
! Отговори
Да, ама не... преди 9 години
България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"..но печели поне 10 пъти повече от това че НЯМА ДА ИМА ЮЖЕН ПОТОК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. ТАКА НЯМА ДА ИМА ДЪЛГ ПЛАЩАТ ОТ НАС,НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, НЯМА ДА ИМА КОМИСИОННИ ЗА Р. ОВЧ. ХИ СИЕ. ОТДЕЛНО Е И ПЕЧАЛБАТА НИ ЧЕ СМЕ В ЕС, А НЕ ЕВРАЗИЙСКИ ДИКТАТ; че се натри носа на тъпака Пн. Изобщо може ли да вземаме пример от държава в която най-готината жена е Курникова , а " най-готиния мъж"...Пн?
334
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Милер, Недей да заблуждаваш хората с тия лъжливи милярди дето щяха да идат в джоба на двама , трима само в България и Русия. Решихме - спряхме за добро. Не ни трябва вашият дълг. Имахте време 7 години да го построите ама искате с чужда пита помен - не става.
333
2
 
6
 
! Отговори
Цар Киро преди 9 години
Винаги ще има едни, които да казвам, губиме пари, и други, които казват, че така е по-добре. Примерно за агресията на Русия в Украйна и пращането на руска военна техника там: не всички осъждат това, има много русофили в България, които даже го поддържат. Дори целият свят да мислят обратното ...
332
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не е ли съмнително руснаците да тъжат толкова за нашите загуби.новата тактика явно е сега да се правят на недостъпни като неощипана мома.
331
9
 
10
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Какви приходи, какви транзитни такси, като минимум двадесет години таксите ще отиват за погасяване на заема за строителството, който благосклонно ще ни отпусне руска банка. От спирането на Южен поток България може да загуби само бъдещите си окови!
330
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въоб6те несе притесняваме че трасето 6те минава през Турця,за6тото Турците са 100 години след нас ,6том неса в ЕС.
329
9
 
10
 
! Отговори
Аз съм преди 9 години
Да сигурно за 100години е сметнал сумата!!!!!! Русия губи толкова на година и лакейте им в България се разцепват от към гъ.з!!!!
328
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ура! Болгары молодцы. Лихо Вы выполняете законы ЕС. Неважно, что это невыгодно Вам и Болгарии. В тоже время ЕС уже начал отменять постепенно санкции которые невыгодны французским и немецким компаниям. Например epochtimes.ru/evrosoyuz-chastichno-otmenil-sanktsii-protiv-rf-v-sfere-dobychi-nefti-98957761/ продолжайте и дальше. Только лучше уехав пока есть возможность в Германию или Францию, Италию или Великобританию.
327
9
 
11
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Ана вие какво очаквате да коментира Алексей Милер ! Да ама не истината , че Турция е готова сама да заплати остатъкът от трасето , а България не ( ние сме в холдинг 50/50).Това е като вица за Българина и Руснака на екскурзия : Изял си Руснака неговите сандвичи и на Българина му останал един , Руснака му вика " Айде да си го разделим по братски ? " , Българин отговаря " А не не по братски , 50/50 " .Та това е Русия , дава газ ама ако може ем да им го платиш , ем да си го прекараш.
326
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще правят съвецките *** сега ?
325
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито Българи ***
324
11
 
17
 
! Отговори
правда преди 9 години
България тряба да се запише е книгата за рекордите на гинес като най-пропаднала държава на планетата. Още през 2011 се е знаело че само от транзита ще печелим минимум 400млр.евро...отделно ниска цена на газ, близо 1 млр евро...тя България щеше да се изтреля като икономика в небесата. Сега не само че изгубихме това а ще изгубим и наличното което взимаме за транзита на газ до Турция...това е тотална държавна катастрофа. Скоро ще го усетят всички българи, нека.. щом мълчат на всичко...ДГД
323
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 9 години
България е единствената страна в света, коя то в историята си е записала разстрел на всички те народни представите от 25 НС , осъдени на смърт за предаване суверинитета на държавата.
322
7
 
17
 
! Отговори
За съжаление... преди 9 години
Тези три милиарда са само прекия ефект. Останалите? Вече никога с нашите ЕРП-та с високата цена на тока, сега с очакваната много висока цена на газа, няма да можем да конкурираме, която и да е икономика. Сега се очаква постепенно затихване на всички функции като държава. Но ние си избираме ***. А прекия виновен за това е: Росен Плевнелиев, Георги Близнашки, Екатерина Захариева, Васил Щонов. На тях трябва да им се търси наказателна отговорност на Плевнелиев за държавна измяна!
321
3
 
5
 
! Отговори
козак преди 9 години
Шо БРАТУШКИ ?? поставили вас АМЕРИКОСИ РАКОМ ???
320
17
 
19
 
! Отговори
време е преди 9 години
Време е вече Паметникът на съветската армия в София да се премести. Там да бъдат паметниците на основателите на българската държава. Не можем да почитаме тези, които ни забатачиха държавата. Да се прегръщат с турците.
319
9
 
13
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Милер пий една водка и се хващай за палците :)
318
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миризливия червен ботуш по далече от България ,най после да се отървем ,най после да станем свободни ,от 70 години ни тъпка миризливия червен ботуш .
317
3
 
13
 
! Отговори
11 преди 9 години
България в последните 50 сет години е все от губещата страна ,може би заради супер некадарно управление.Депутатите и министрите са много и безполезни абсолютно не адекватни в нито една свера в която са заели поста.Каквото и да стане са безучастни.Време е народа да се вдигне и да се промени конституцията на РБ с много по малко депутати от 240. да станат не повече от 50

Спонсорирани публикации