ООН обвини армията и бунтовниците в Украйна в използване на изтезания

Осъжда се влошаването условията на живот на 5,2 млн. души в зоната на конфликта
15 дек 2014 18:00, Елка Василева
13
ООН обвини армията и бунтовниците в Украйна в използване на изтезания
Снимка: архив, Reuters

ООН обвини както украинските войски, така и проруските бунтовници, че изтезават мирни граждани в източната част на Украйна, разкъсвана от конфликт от осем месеца, предаде Франс прес.

В публикуван днес нов доклад за правата на човека ООН осъжда и влошаването на условията на живот на 5,2 милиона души, намиращи се в зоната на конфликта, които живеят в домове без вода и отопление през зимата, тъй като боевете са повредили инсталациите.

"Ситуацията става изключително сложна за населението и особено за възрастните, децата и лицата, които са на държавна издръжка, много от които са на границата на оцеляването", се казва в доклада. През ноември украинското правителство спря да изплаща каквито и да са социални помощи на териториите под контрола на бунтовниците.

"Усилията на правителството да защити териториалната цялост на Украйна и да възстанови реда в района на конфликта бяха придружени от произволни задържания, използване на изтезания и изчезването на лица, заподозрени в "сепаратизъм и тероризъм", се казва в доклада. "Повечето от тези нарушения на правата на човека изглежда са извършени от някои доброволчески батальони или от украинската Служба за сигурност (СБУ)", добавят авторите.

ООН обвини и бунтовниците, че с подкрепата на чуждестранни бойци са създали "престъпна държава" в контролираните от тях райони на индустриализираните Донецка и Луганска област.

Изразът "чуждестранни бойци" предполага, че става дума за елитните руски части, чието присъствие в Украйна Москва отрича.

"Редът и законът се зачитат все по-малко и злоупотреби като убийства, изтезания, отвличания за откуп и принудителен труд се извършват от членове на въоръжените групировки, подкрепяни от чуждестранни бойци", пише в доклада.

Правозащитни организации често обвиняват в нарушаване на правата на човека ултранационалистите, които се бият на страната на украинската армия, след като участваха активно в протестите в Киев, довели до кървава баня и падането на проруския режим през февруари. От средата на април досега конфликтът в Източна Украйна е взел над 4600 жертви по данни на ООН.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: УкрайнаООНизтезания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До АнонименP.P.Своята рече той започна със загадка: "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" И веднага даде отговора: "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ".
9
1
 
3
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До Анонимен Все едно , но не е все едно едното се е едно . Янукович не е избран с обещание към евроинтеграция на всяка цена и долкокото ми е известно е избран като лидер на партията на регионите , която е силно свързана с Русия . По-точно Руско гоорящите са му гласоподаватели и тези гласователи видяха как е свален. А за издухването е ясно не играеш ли по свирката на големия барат те издухват.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Иван СотировЯнукович не спази договореностите с ЕС и затова го издухаха, това е все едно Първанов като стана президент изведнъж да каже аз отменям нашия курс към ЕС и завивам към Турция и в следващия момент бг турците да хванат оръжието и да отцепят половин България. Кой е по важен малцинството или мнозинството? Кой командва парада?
7
1
 
2
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До Закарпатия Да виновни са затова , че се извърши държавен преврат срещу законно избрания президент с помоща на сащ и ес . Виновни са за това че не са съгласни с мнението на хунтата и да не забравим че Янукович не направи това което направиха сегашните "лидери" на украйна . Изпрати армията срещу народа си , а най-лошото е че изпрати и паравоенни формирования за който сега ООН се възмущава .
6
3
 
3
 
! Отговори
Закарпатия преди 9 години
Жалко за хората, които са пострадали или са убити, но за всичко според мен са отговорни ''опълченците'', които вдигнаха оръжие срещу суверенна държава, която преди това нито ги е тормозила, нито убивала или експлоатирала. Късането на жива плът от една страна никога не минава без кръв или съпротива. Какво трябваше да направи Украйна? Да каже ок, взимайте територията която мислите че е ваша, само и само да няма кръв и война? Такъв филм не съществува! Русия защо не остави Чечня и др.да се отцепят?
5
1
 
8
 
! Отговори
e преди 9 години
Човечеството не познава по-зловеща,бесовска,животинска идеология,която всъщност е носител на Сатана-ционизма.Идеология за "висша раса".Прословутата еврейска хитрост.
4
1
 
12
 
! Отговори
$$& преди 9 години
И какво направи ООН по този случай.. Ми, нищо просто констатира.
3
1
 
16
 
! Отговори
Без име. преди 9 години
Изтезания!? Като ЦРУ или това си е украински метод?
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откритите масови гробове след изтеглянето на украинската армия и фашистките военни формирования не са просто нарушение на човешките права .Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО и когато се използват такива дипломатични думи е меко казано цинизъм от страна на ООН.
1
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BEZ TOVA NE MOGE .NA VOINA KATO NA VOINA.

Спонсорирани публикации