Могерини призова Путин да промени отношението си към света

Срещата на върха на ЕС ще търси дългосрочен подход към Русия
44
Могерини призова Путин да промени отношението си към света
Снимка: Ройтерс

Шефът на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини прикани днес руския президент Владимир Путин да промени коренно отношението си към околния свят и да стане по-склонен към сътрудничество, предаде БТА, като цитира Ройтерс.

Преди започващата тази вечер в Брюксел среща на върха на ЕС Могерини каза пред репортери, че лидерите от блока ще обсъждат конфликта в Украйна и отношенията с Русия.

"Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви тя.

По думите й "светът никога не е бил толкова опасен и нестабилен, както е сега" и затова би било добре ако ЕС съумее да изгради "конструктивни отношения"за справянето с някои от кризите.
Федерика Могерини подчерта, че най-неотложна е задачата за намиране на изход от кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира друго нейно изявление, че в близките дни може да се очаква разреждане на апрежението в Източна Украйна. Според Могерини ключово условие за това е спазването на Минските мирни
споразумения, вкл. и от страна на Русия.

Лидерите на страните от ЕС се събраха днес в Брюксел за среща на върха, на която ще търсят дългосрочна стратегия за отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

Домакинът на форума Доналд Туск, новият председател на Европейския съвет, заяви, че за да бъде запазена стабилността по източните граници на блока, е необходима дискусия за бъдещето на тези отношения. "Ситуацията е наистина драматична и много динамична и разбира се изисква незабавни реакции", каза той пред репортери при пристигането си за срещата.

"Няма да намерим дългосрочно решение за Украйна без адекватна и принципна и същевременно твърда и отговорна стратегия към Русия", заяви Туск, който беше премиер на Полша и твърд поддръжник на Украйна в конфликта й с Русия.

"За мен е ясно, че в основата на тази стратегия трябва да е една модерна, стабилна и независима
Украйна", добави той.

Ройтерс отбелязва, че някои от бившите съветски сателити в Източна Европа, които са за твърд отпор срещу Москва, изразяват опасения, че страхът да не бъде провокиран Владимир Путин и безпокойството, че руската финансова криза може да се отрази зле на европейските икономики, може да накарат силните държави в ЕС да отслабят санкциите срещу Москва или да намалят политическата и икономическата подкрепа за властите в Киев.

Дипломати обаче твърдят, че лидерите от ЕС, които ще говорят за Русия и Украйна по време на вечерята си днес, не са на едно мнение нито за евентуалното облекчаване на санкциите, нито за тяхното засилване. Дипломати са на мнение също, че Доналд Туск може да изиграе по-активна роля за формиране на позицията на европейските ръководители по външнополитически въпроси, отколко неговият предшественик Херман ван Ромпой, склонен към търсенето на компромиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: есПутинтускМогерини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
сова преди 9 години
Крадеца вика дръжте крадеца.
27
2
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия и руския народ!Велики!Треперете триполови!
26
2
 
7
 
! Отговори
проруска преди 9 години
ТАЯ НИКАКВИЦА И ТЯ ПОЧНА ДА ДАВА АКЪЛ
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шопей ***...чуваш ли се какви ги плещиш бе. Кога влезе ФАЩ във войната бе кретеноиден израстък. Когато видяха че СССР май отива на победа. Тия американци от край време имат лигава мракобесническа политика към целия свят. За тях няма нищо свято. И когато една нация, човек или лидер се опълчи на хегемонията им се стремят да го дискредитират....но толкова жалко че само *** като тебе може да им вярва. Такава предвидима и прозрачна политика имат. Но такива като теб има много- ***
24
1
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
наистина е страхотен.За няколко дни спечели 20 000 000 000 долара.Сам каза,че кризата може и по рано да отшуми.
23
3
 
41
 
! Отговори
СТРАХОТЕН преди 9 години
ЕЕЕ тоя Путин е страхотен ви казвам седи и мъчи само ги наблюдава и като каже нещ после им държи влага с седмици а направили нещо влагата е с месеци . Умуват и умуват а той пак с един ход напред . Яко им го тресна с рублата не го очакваха и това. Искаха да го маниполират с ЩП спря го , само повтарят как със санкциите ще го пречупят той взе та направи валутата непосилна по джоба на руснака а от там и покупателноста намали на вносните стоки е ВЕЛИК е спор няма какъв ли че е следващия ход ??????
22
2
 
51
 
! Отговори
Мануил Охридски преди 9 години
Абе, тая много "изхитря". Така значи - "на рибар риба да продава".....пък и ако си вярва, значи яко се е заблудила! Русия не е нито Украйна, нито България, че да си "променя отношението"! Напротив - тя е Велика сила, с която другите се съобразяват, защото е РУСИЯ! А Путин я представлява ДОСТОЙНО, затова и има доверието, и подкрепата на БРАТСКИЯ НАМ руски народ!Българи и руснаци сме духовно свързани православни славянски народа! Нашата ДРУЖБА ще ПРЕБЪДЕ!
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи благодарности на Могерини!Чак сега разбрах,че останалият свят е ЕС и САЩ.Китай,Индия,Южна Америка и т.н. явно са в друга галактика,извън света са значи.Хвала на такива светли умове!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
efektat na dominoto zapochna.niskiyat kurs na rublata shte sasipe evropa.parvi sa italiya i ispaniya.vtori sa skandinavskite strani i daniya s franciya.treti germaniya s centralna evropa.chetvarti sa velikobritaniya,USA i kanada.pechelyat kitay,iujna korea i braziliya.zalozite zapochnaha.
19
24
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 22 Сталин не е бъхтил никого, Сталин едва се е справил с германците с много помощ от САЩ и Великобритания.
18
16
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Д-р Борисов както винаги направи най-силното изявление - преведено на народен език означава "Путин да си ходи, за да си оправим отношенията с русия".
17
1
 
31
 
! Отговори
Кичо преди 9 години
Маргарини да пита какво каза Кисинджър- Западът да внимава, че прави груба грешка с изолацията на Русия.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая може само да посвири на Путин на кавала.Както посвири оня ден на Ердогановия.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магарини орева света за таз пуста демокрация! Дреме му на Путин на дедовия за политическите пигмеи от Брюксел. Засега им спретва само военни ученийца, но няма да е далеч денят, когато ще заиграе сибирската дряновица!
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин отново ги разкова.Велик е!
13
3
 
40
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Тази е много хитра. Защо Путин трябва да си изменя отношението към света, като този свят той с нищо не го е предизвикал.Светът трябва да измени отношението си към Путин и Русия, защото ,,светът,, се държи като разбойник пред прага на Путин и Русия.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стоенчо намбъ файв:да са ти пълнили устенцата скоро с отпадъчни биопродукти?Може ли да си толкова боклучив!
11
2
 
33
 
! Отговори
новинари преди 9 години
ЕЕЕее значи как извъртат новините просто не е истина . Позицията на Русия не се е променила страх ги е европеиците от още санкции а ако ги отменят значи да се предадат дилемата е голяма . с падението на нефта и отслабването на рублата равносметката е че пак са на печалба в рубли вносните стоки стават непродаваеми а те не са малко. Не си мислете че в русия нищо не се произвежда. Просто пазара на европейците се блокира за Русия а Путин постоянно им го повтаряше през изминалата година . ФАКТИИИ
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не я съдете прекалено строго, все пак е блондинка...
9
2
 
43
 
! Отговори
ВЛАДИМИР ПУТИН преди 9 години
А АЗ ПРИЗОВАВАМ САЩ И ЕС ДА ПРОМЕНЯТ ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ СВЕТА! ЗАЩОТО НЕ РУСКАТА АРМИЯ И НЕ РУСИЯ ВОДИХА ВОЙНИ, БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА ООН, ПРОТИВ ЮГОСЛАВИЯ, АФГАНИСТАН, ИРАК, ЛИБИЯ И СИРИЯ!!!

Спонсорирани публикации