Западът да спре да строи нова Берлинска стена!

С позицията си по Украйна Русия дава сигнал, заяви Путин
Обновена: 18 дек 2014 14:15 | 18 дек 2014 12:42, Елка Василева
314
Западът да спре да строи нова Берлинска стена!
Владимир Путин. Снимка: БТА

Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена. Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж, заяви руският президент Владимир Путин на голямата си годишна пресконференция.

Путин обвини западните страни, че се държат като империя, която раздава команди на васалите си и очаква от тях да ги следват, предаде Франс прес.

"Става дума за една виртуална стена, която вече се изгражда", каза Путин. "Противоракетният щит близо до нашите граници не е ли една стена?", запита той. "Нашите партньори решиха, че са победители, че вече са империя и че останалите са васали, които те трябва да командват".

Путин изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Русия по кризисни ситуации, трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност, предаде ТАСС.

Украинската криза трябва да бъде разрешена възможно най-скоро с политически средства, призова Путин.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми към намиране на изход от кризата. В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блока на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция и предупреди, че това е вредно.

Украйна трябва да остане единна политическа единица, заяви още Путин.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там. Но Путин избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес. Вместо това той започна да говори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Но обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Руският президент увери журналистите, че в Русия няма украински военнопленници, а има заподозрени за участие в терористична дейност, предаде ТАСС. Те се намират в арести и по случаите им се води следствие, поясни Путин в отговор на въпрос на журналист кога Русия ще пусне на свобода държани на руска територия украински военнопленници.

Сегашната тежка икономическа ситуация в Русия не е наказание за анексирането от нея на украинския полуостров Крим, това е цената, която страната плаща за своето "естествено желание да се самосъхрани като нация, като цивилизация, като държава", каза руският държавен глава.

Настоящата ситуация е провокирана преди всичко от външни фактори, но ние самите не сме направили много, посочи Путин.

По думите му Руската централна банка (РЦБ) не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли. Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията.

Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката, допълни още руският президент.

Той заяви, че въпреки неспокойния финансов пазар приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите, съобщи Ройтерс. Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е приходите ще надвишават разходите с 1,2 трилиона рубли - това е около от 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), изтъкна президентът.

Според Путин сегашната неблагоприятна ситуация в икономиката може да продължи максимум две години. Изходът от сегашната ситуация и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години, посочи Путин.

Той допуска, че ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста фактори на неопределеност, отбелязва ТАСС.

Държавният глава призова правителството да се заеме бързо с цените на храните и на бензина.


Путин каза, че действията му като цяло целят да консолидират руското общество. Той увери журналистите, че никой не тормози онези в Русия, които се противопоставят на политиката на Москва по украинския въпрос. Путин добави, че чувства подкрепата на руския народ.

Журналисти попитаха дали ще е възможно бившият олигарх Михаил Ходорковски да има политическа кариера, ако поиска, а Путин им отговори, че Ходорковски ще може да продължи да се занимава с политика като всеки друг руски гражданин. Президентът припомни, че е взел решение да помилва Ходорковски по хуманни съображения и смята, че е постъпил правилно.

Това е десета годишна пресконференция за Путин като руски президент. Тя се предава пряко от редица руски телевизии и радиостанции. За пресконференцията са акредитирани 1259 журналисти, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова анти-руски настроени българите никога не сме били. Как ли и да сме след като пропъдиха на запад милиони млади Българи а на тяхно място вече се заселват руснаци, в България за 5-6 години вече има 400 000 постоянно пребиваващи братушки, да са ни честити новите българи!
180
2
 
6
 
! Отговори
rasate преди 9 години
В Украйна цензурата в пълно действие:Главният секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов настоя пред Националния съвет за радио и телевизия, да бъде разгледан въпросът за отнемане на лиценза на телеканала Интер, защото в новогодишната нощ е излъчвал музикална програма с руски изпълнители.Украинският министър на културата Вячеслав Кириленко каза, че ще предложи на правителството да спре излъчването на телевизионните канали, излъчващи такива изпълнения. По думите на Олга Герасимюк, член на медийния съвет, на заседанието ще бъдат поканени ръководств
179
15
 
4
 
! Отговори
Europe преди 9 години
Никой вече не ти вярва. А скоро рублата ще удари 100 за 1$
178
17
 
11
 
! Отговори
епилог преди 9 години
Путин доказа нагледно, че проста милиционерска пръчка е в състояние да фалира най-богата страна в света...
177
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е минало! Просто още не го осъзнава!И най-успешния диктатор си отива, когато влоши благосъстоянието на народа си! Руснаците вкусиха от благоденствието и няма в мирно време да се съгласят да мизерстват за водача си, пък бил той и Путин!
176
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тайгата зове !
175
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкции до дупка !
174
3
 
10
 
! Отговори
Red Indian преди 9 години
Репликата за Тексас е неприятна напомняне за чичосамовите традиции в държавното строителство. Неслучайно офшорнелиевци, раданкъневци и красьокъневци имат алергия дори от споменаването на 19-ти век.
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пее6лими пенкеле кои лите слу6а.
172
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
берлинската стена беше построена от СССР и Хрущов.
171
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Русия ще се оправи бързо, ние няма да се оправим скоро!
170
3
 
23
 
! Отговори
Заро преди 9 години
До БобиПИБ раздадоха 1милярд да... след като го взеха от БНБ.Аз мога и трилион да раздам за ден , само някой да ми го даде 1-во.
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобими и 16 % да е с всичките такси, това е най-гадния вариант, без превод без поръчител и т.н., ай ся го сравни с най-хубавия префеенциален вариант на руската Сбербанк, ипотечен кредит за ново жилище за военни служители 17,4 %
168
3
 
8
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 9 години
До Анонимен 223 Да, и аз искам такава криза, не като 97 да не мога сирене да си купя!
167
3
 
13
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Владимир Путин вярва, че настоящата икономическа ситуация - това не е внасянето на разстояние за Крим, това е такса за нашето естествено желание самосохраниться."Ние защитаваме правото си на суверенитет и съществуване. Това е нашият избор, и Крим нищо" - каза руският президент.
166
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците тоя филм с цената на петрола, май 2-3 пъти са го гледали. Путин някак подканваше, че стрес теста е на 60$, а днес обяви готовност за цена под 40$! Като си припомним за последните две г. Колко злато бе изкупено на азиятските борси, като си припомним в края на 2013 и началото на 2014, че неизвестен инвеститор купи близо 200 млр.$ американски облигации и към това прибавим състоянието на американската енергетика и ликвидност на банките - ще бъде мн. Интересно ако не стане трагично!
165
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е зле руският народ под управлението на Путин? За няколко дни руснаците изкупиха всички скъпи коли, елитни апартаменти, златни накити и по 5 плазми всеки.
164
3
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
РИА Новости @rianru 39 минути 39 минутиРусия в петък ще проведе разширено заседание на борда на Отбраната на Русия
163
3
 
7
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Korrespondent.net @Korrespondent 5 минути и 5 минутиРъководи Националната банка на Украйна може да известният американски милиардер Джордж Сорос. И кой ще каже,че САЩ никъде не изкачване?
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, това го знаем вече, даже и Калашников е изкопиран от немските Фаул 1 и Фаул 2. С "л".

Спонсорирани публикации