Наръчник за оцеляване при нападение раздават в литовските училища

Брошурата е на министерство на отбраната заради войната в Украйна
Обновена: 28 яну 2015 23:04 | 28 яну 2015 20:56, Анисия Иванова
7
Наръчник за оцеляване при нападение раздават в литовските училища
Жители на Вилнюс почитат жертвите в Украйна. Снимка БТА

Литовското министерство на отбраната раздаде днес в училищата наръчник за оцеляване в случай на чуждестранна инвазия, след като военните действия на Русия в Украйна предизвикаха сериозно безпокойство в Литва, предаде Франс прес.

"Откакто Русия нападна Украйна, литовците започнаха да се питат какво би трябвало да правят при подобна ситуация в тяхната страна", обясни за АФП министърът на отбраната Юозас Олекас.

В наръчника не се споменава Русия като агресор, но министърът каза, че той е написан заради руската военна интервенция в Украйна.

Наръчникът съдържа практическа информация как да се реагира при спешност или при война, как да се криеш в подземие или да избягаш от зона на военни действия. "Ако не успеете да се евакуирате, трябва да се снабдите с оръжие, за да се защитите от бандити", се посочва в него.

В наръчника за оцеляване, качен и на уебсайта на министерството, се изтъква специалния статут на цивилните при война. "Ако ясно покажете, че сте цивилен, е малко вероятно да искат да ви убият", гласи текстът.

В случай на окупация наръчникът препоръчва на литовците да стачкуват или умишлено да работят зле.

Досега в средните училища са раздадени 2000 екземпляра от наръчника, съдържащ 98 страници. Подготвя се второ издание, което скоро ще бъде доставено в университетите и обществените библиотеки в страната с 3 милиона души население. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: украйнаЛитванаръчник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
хехе преди 9 години
Ами някой напечатал тази брошура е делнал парите с министъра на отбраната. Използвали са всеобщото европейско зомбиране.
3
1
 
0
 
! Отговори
Испанец No Pasaran ! преди 9 години
напомня на създадената преди няколко години "Армия" в Естония очаквали 2500 да сдържът конкретно "Руската армия" докато нато им дойде на помощ . и това не е новина по руските ТВ канали мина преди 1 седмица ! Ясно пак се опитват да вдигат градуса на напрежение трябва им за нещо някакво *** със формичка на бисквитки пак ще се опитат да пробутат !
2
1
 
2
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
Аман от *** статий . тия вече за *** ни имат
1
1
 
3
 
! Отговори
Бай Стамат преди 9 години
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ,ОЛЕЕЕЕЕ

Спонсорирани публикации