Ципрас може да се отметне от обещанията си

Планът за реформи им противоречи, но може да се хареса на Европа
24 фев 2015 16:23, Бойчо Попов
38
Ципрас може да се отметне от обещанията си
снимка: Ройтерс

Почти в последната минута Гърция представи своя дългоочакван списък с реформи в Брюксел, след приемането на който се очаква партньорите да продължат да отпускат помощи за страната.

Както може да се види от състоящото се от седем страници писмо, с което Ройтерс разполага, правителството в Атина възнамерява да се бори с избягването на плащането на данъци. Също така се обещава засилена борба срещу корупцията. Но като цяло предложенията противоречат в голяма част на предизборните обещания на СИРИЗА.

Ето и какво се предвижда от основните точки в списъка, който кабинетът на Алексис Ципрас представи в Брюксел. 

Данъчна политика

Правителството на премиера Алексис Ципрас възнамерява да осъществи промяна на ДДС. В допълнение се предвижда данъците да бъдат събирани по-ефективно. Кабинетът иска да затрудни гръцките граждани при опитите им за избягване на данъчните облагания. Централно място в тази стратегия е допълнителното юридическо поясняване на термина „данъчни измами“. Целта като цяло е  създаване на „нова култура на спазване на данъчното законодателство". Hidden Field

Публична администрация и правосъдие

„Гърция иска да има модерна публична администрация", се казва в предложенията за реформи. При това борбата с корупцията придобива ранга на "национален приоритет", като се обявява и план за действие. Също така се предвиждат засилени действия срещу контрабандисти и борбата срещу прането на пари.

Има и конкретни предложения за намаляване на бюрокрацията. Броят на министерствата ще бъде намален от 16 на 10. В същото време правителството възнамерява да намали броя на "специалните съветници" в държавния апарат. А освен това ще се орежат привилегиите на министри, депутати и висши държавни служители. Конкретно споменати са намаляване на броя на лимузините, пътните разходи и надбавките.

Тарифната структура в публичния сектор също следва да бъде реформирана. Правителството обаче същевременно обещава да не вдига значително съществуващото равнище на заплатите.

В допълнение се предвижда и модернизация на съдебната система. Изрично споменати са нов Граждански процесуален кодекс и цифровизацията на юридическата информация. Също така се предвижда и реформа на кадастъра.

Финансова стабилност

Като приоритетни са заложени още различни мерки за уреждане на просрочените задължения, лошите кредити, както и за прекратяване на търговете на конфискувани от банките основни жилища на граждани заради просрочени ипотечни заеми.

Освен това Гърция обещава да не спира вече започнати приватизационни сделки, нито да преразглежда сключените приватизационни сделки, каквито бяха предварителните намерения на кабинета. На преден план обаче ще излязат „дългосрочните ползи“ за страната.

Същевременно правителството ще се ангажира с борбата срещу социалната криза в страната и може да издава купони за храна за най-нуждаещите се. Но също така се посочва, че държавните разходи за справяне с "хуманитарната криза" в страната (с които Ципрас искаше да осъществи част от социалните си намерения) няма да навредят на изпълнението на бюджетните показатели.

Планът включва компромисни решения по отношение на реформите на пазара на труда и социалните плащания, които би трябвало да отговорят както на изискванията на европейските партньори, които осигуряват финансирането, така и на очакванията на гръцките гласоподаватели.

В изпратения план за реформи се предвижда и сключването на колективни договори с цел постепенно увеличаване на минималната заплата, като всички промени ще бъдат съобразени с партньорите на страната. Освен това Гърция се ангажира да реформира системата на заплащане в публичния сектор, така че заплатите да не бъдат намалявани повече, но и общите бюджетни разходи за това заплащане да не бъдат увеличавани.

Атина обещава още консолидация на пенсионните фондове, която да позволи спестяване на средства, премахване на "вратичките", които позволяват ранно пенсиониране, като целта на тези мерки е да се избегнат по-нататъшните намаления на пенсиите, изисквани от ЕС и МВФ.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Do 32 преди 9 години
До УйоПодобен коментар може да направи само някой с основно образование, прекарващ цял ден във фитнеса, вместо да се образова малко.И от къде мислиш, че "великия" Путин ще изкара едни 500млрд.??Че и да ги даде на Гърция.И какво като ги даде? Нали Гърция трябва да ги върне на Германия и Холандия.И мислиш ли, че гърците така лесно ще се целунат с Путин?Да не мислиш, че ще го търпят тоя без вратовръзката.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Austin Powers 31Тия момчета и момичета от СИРИЗА са по на 35- 38-48,тук таме 50 и нещо.Само Манолис Глезос е дърт комунист, и точно той направи гръцки номер на правителството.На всички правителства им дават по 100 дни примирие за да се огледат и ослушат,а за Ципрас и Варуфакис - "От вратата за краката" ....
25
4
 
1
 
! Отговори
Уйо преди 9 години
Така като чета тоя борисов сайт знае повече отколкото гръцкото правителство. Съвсем скоро ще видите как Ципрас ще вземе заем от Русия и за 500 милярда заем съставен главно от лихви ще почакат 300-400 години. След тях испанците ще направят същото и тогава шефа на Европа Меркел заедно с помиярчетата си като плевела и тиквата ще избягат за ФАЩ за да избегнат затвора.
24
0
 
3
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Елините се опитват да печелят време - след 4 месеца не се знае я камилата я камиларя. А иначе много от посочените мерки могат да отнемат 5-10 години дори и да са сериозни за прилагането им. Как може да се изгради данъчна култура в общество където укриването на доходи е национален спорт?
23
2
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
....и пак Ройтерс.....
22
0
 
8
 
! Отговори
GR преди 9 години
До Анонимен 4:Ааа, вулгаракис! Работакис бре, не само дрога и ракия смукакис, Азис-чалга танцакис,кадъна оруспакис-бебета продавакис и банкасъ аутомат-пара цапцаракис. Сига в Еди Куле занданакис, с***ки правакис.Прочети още на: dnes.bg/world/2015/02/24/udari-chasyt-na-goliamata-agoniia-s-reformite-v-gyrciia.255484
21
0
 
10
 
! Отговори
до Бат Йорго преди 9 години
Виждаме бе, баце. Дори и днес реалните доходи на гърците са около 2.5 по високи от нашите. И няма лошо - ама щом ние можем да си плащаме заемите, можете и вие.
20
1
 
12
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Неслучайно е измислен израза "византийски номер"...
19
5
 
8
 
! Отговори
Секси Алекси !!! преди 9 години
Напротив-има БЕЗПЛАТЕН обяд и вечеря даже!Секси Алекси ще ги преметне и ще осигури трети спасителен пояс от поне 50-78 млрд евраки!Ясууу секси Алекси!Тея паре ще стигнат тамън докато се разпадне ЕС-а през 2018 година-след референдюма в Юнайтед К-то!!!Ясуууу секси Алекси!!!Само тъпациту бачка и само глупациту пари връшта!Като се спихне ЕС-а и се обезцени еурото само ясууу!!!Секси Алекси не е калеко Алеко бре вулгари!!!Ха ха ха!!!Ясуууу-секси Алекси!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
интерпатриот преди 9 години
Бях малък,10-ина годишен, но помня когато социалистът Салвадор Алиенде обеща,Държавата да дава на всички чилийски деца по литър мляко на ден,това фашистите на Ген.Пиночет го преглътнаха,но когато Алиенде тръгна да национализира Американските медни мини,не само че го убиха,но му вдигнаха във въздуха целия президентски дворец.Имаше и един певец Виктор Хара,преди да бъде разстрелян са му натрошили ръцете с прикладите и са го карали да свири,а той е пял до последно.
17
9
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Ципрас предаде СИРИЗА и гръцкия народ !Ха ходи вярвай на някого в този свят ,едно говорят а като захапат кокала забравят какво са обещавали политиците .Единственото спасение на Гърция е напускане на еврозоната ,никой не казва че ще е лесно ,но сега с условията на тройката ще са на изкуствено дишане ,това се отнася и за България с валутния борд -той котва на "парахода" България и 18 години стои на кея и се ремонтира от "хиперинфлацията" и плашат народа ,А ИСКАТЕ ли да се върне онова време ..!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ще прогонят измамника Ципрас. Предлагам срок - до 6 месеца и черпя бира!"Е ти пък си голям оптимист! Не могат да го търпят 6 месец таза рубладжийска марионетка.Ще го изритат до МАЙ и през юни ще избират следващия.Гърците поне си гонят интереса, не са като нас дупедавци.
15
4
 
18
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ТомаСпоред мен по-важното не е дали ще падне Ципрас, а дали такива като Волгин няма най-накрая да разберат, че техните революционни блянове и съветски социализъм е всъщност кражба и терор под всякаква форма. И преди да ме нарекат *** ще кажа, че не подкрепям всички либерални икономически постановки, но тези, отнасящи се до обществото - със сигурност
14
0
 
3
 
! Отговори
Тома преди 9 години
Хайде- коментирайте , наддавайте или сложете минус.
13
3
 
14
 
! Отговори
Тома преди 9 години
До ПешкоСъгласен. Да "баннем" Волгин и да наддаваме кога гръцките граждани (впрочем също не глупави! - Йоргос , похвали ме!) ще прогонят измамника Ципрас. Предлагам срок - до 6 месеца и черпя бира!
12
2
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Томанапълно съм съгласен - не е глупав, но промитостта му съперничи с тази на Симов, който е *** като гъдулка
11
3
 
11
 
! Отговори
Тома преди 9 години
До ПешкоДр. Волгин - що го коментираме въобще?Това,че не е глупав - е факт. Ама по нагло и изкривено русофилно и комунистически псевдодемократче не съм срещал. Пък чуя ли обедното му рпедаване- затварям радиото или местя канала. Казах.
10
0
 
11
 
! Отговори
Коста преди 9 години
Не, Йоргос. Така мислят и немците. А българите даже ви надценяват. Но.... поздравления за перфектния български.
9
5
 
4
 
! Отговори
интерпатриот преди 9 години
Забавяне поради запознаване с реалната обстановка не е отмятане!
8
1
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До ЙоргосАми, не си го мислим само ние българите. Питай фрау Меркел, ако не вярваш ! :)

Спонсорирани публикации