Унгария засекрети договора за АЕЦ "Пакш"

Текстовете се засекретяват за период от 30 години
3 мар 2015 18:00, Миглена Иванова
24
Унгария засекрети договора за АЕЦ "Пакш"
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтрес, архив

Унгария одобри закон, засекретяващ за период от 30 години ключови детайли от договора с Русия за изграждане на два нови реактора на унгарската АЕЦ "Пакш", предаде АП.

Според унгарското правителство решението, което засяга някои бизнес и технически аспекти на споразумението, е необходимо заради защитата на националните интереси и съответства на подобни решения в други европейски страни, съобщава БТА.

Законодателството бе прието днес с гласовете на депутатите от управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан и близката до нея Християндемократическа народна партия. Всички опозиционни партии гласуваха "против".

Първоначално правителството предложи засекретяване на някои постановки от договора с Русия за период от 15 години. В петък обаче, когато управляващата партия обсъди законопроекта, този срок беше удвоен, припомня Bloomberg.

Виктор Орбан подписа договора с Русия за разширяване на централата по време на среща с президента на Руската федерация Владимир Путин през миналата година. С полагането на подписите отпаднаха и плановете за приемането на конкурентни оферти за най-голямата унгарска обществена поръчка от дълго време насам.

Двамата лидери потвърдиха ангажиментите по договора през февруари, когато Путин посети Будапеща. Русия се съгласи да предостави и 10 милиарда евро заем за реализацията на проекта.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: УнгарияАЕЦРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Всичко преди 9 години
с руско участие е секретно. Докато на подписалите не им светне пред очите.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха,засекрети сделката,то и при нас всички сделки са секретни, затова плащаме най-скъпо.Бутнали са му парици на човека и е направил сделка неизгодна за страната си. Дано някой ден му потърсят отговорност.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Емблематичен пример за корупционна сделка. Живо се надявам някой ден Орбан да бъде разследван и да си понесе заслуженото...
10
7
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Toва не е държавник! Това е унгарският Янукович - руски послушник, с маниери на диктатор, който, за когото демокрация и прорачност са чуждици. Комунизмът и тъмните, мракобесни времена се завръщат с източния вятър.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
националните интереси!!!Нашите политици май все още търсят значението на това в речници.
8
14
 
9
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Тия по-корумпирани и от нашите. Засекретили договорчето за да скрият "комисионните" които са получили от Вовата.
7
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клуб Политика-Национален празник ли,Освобождение ли?.....Или какво плаща България за Освобождението си....Белене ли?По-далече от ,,освободителите''.
6
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая другар наподобява ония в пулуландия,където всичко е секретно,кои са дъщерите на пулю,къде живеят.....То затова и БОРИС НЕМЦОВ каза,не аз съм ,,пета колона'',предател на Русия,моите деца са тук,а тия,на които децата им живеят луксозно на Запад,визирайки Путин и Лавров.
5
13
 
49
 
! Отговори
коци преди 9 години
ТОВА Е ДЪРЖАВНИК !!
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е има и такива държави - дето не всичко се показва на краварчетата от краваршингтонза неграмотните писачи- разровете се и ще откриете колко много неща са засекретени в суверените държави за 30 до 50 годиниа че не е уестингхаус това няма да му го простят - но отстояването на националните интереси е мъжка работа а не за женски полови органи като нашите "държавници"
3
8
 
44
 
! Отговори
Веска преди 9 години
Защо така? Вижте нашият свищовски възпитаник как публикува всичко около 16-те милиарда лева. Ние ходим в Брюксел, в УСА и искаме да ни дадат акъл дали да подписваме или не договори с Русия. Е, когато става въпрос за Уестингхаус, тогава не искаме разрешението от Брюксел, защото сме сигурни, че те няма да откажат.
2
23
 
12
 
! Отговори
спо преди 9 години
Като видя мъж сресан по средата...ясен ми е .Е сполаи Ви.
1
30
 
19
 
! Отговори
! преди 9 години
Срам го е да си признае, че е взел рушвет. То и нашите договори с руснаците все бяха много секретни, и все се оказваха неизгодни за България.

Спонсорирани публикации