Постановка на опера на Вагнер разгневи руската църква

Спектакълът бил богохулен, смениха директора
Обновена: 31 мар 2015 14:03 | 31 мар 2015 10:16, Елка Василева
70
Постановка на опера на Вагнер разгневи руската църква
Протест срещу постановката на "Танхойзер" в Новосибирск. Снимка: БТА

Руското министерство на културата съобщи, че е уволнило директора на новосибирския театър за опера и балет Борис Мездрич заради скандал с постановка на операта "Танхойзер" на Рихард Вагнер. Руската православна църква от няколко седмици води кампания срещу спектакъла, предаде ДПА.

Директорът на операта не пожела да промени някои сцени, възприемани като "нечестиви", и да се извини на онези, чиито религиозни чувства са били засегнати, се казва в съобщението на министерството.

Руската православна църква е на мнение, че спектакълът е "богохулен" и че би трябвало да се разследва дали съдържа порнографско съдържание или пропаганда на хомосексуализма сред непълнолетни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече отстраняването на Мездрич стандартна процедура и заяви, че културните институции, които са финансирани от държавата, не бива да предизвикват такава остра реакция на общественото мнение като постановката на "Танхойзер".

Спектакълът в Новосибирск, който се играе от декември, е модерна адаптация на операта на Вагнер от 1848 г. Във версията на младия режисьор Тимофей Кулябин, който е пренесъл действието в наши дни, Исус Христос е герой на еротичен филм, който снима Танхойзер. В постановката има сцени с актриси, голи до кръста, които се целуват и отдават на любовни ласки.

Срещу режисьора бе заведено и административно дело, но на 10 март местен съд го прекрати, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: руска църкваТанхойзер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнгелЗаради нашата Православна вяра и ние просъществувахме 500 години в мрака на турското робство.-------------------Я кажи в последните две седмици колко пъти яде блажно?Русия се превръща в православен Иран.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската църква е като българската!Лицемерна,създадена от комунистите да заблуждава глупаците и да обслужва облечените във власт.
47
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходи им завиждай там, по-отблизо,Та да може да се оттървем от такива гъ.олизци като теб веднаж завинаги! Платени червени драскачи!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам защо хора, които нищо не разбират от опера коментират. Аман от модернизирана класика .И аз съм против !
45
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 56Просто имам мнение. Ако някой в спор с мен докаже че не съм прав и/или съм сгрешил(което се случва от време на време) веднага се извинявам. Все пак съм обикновен човек. Само този дето нищо не прави то той и не греши.
44
2
 
1
 
! Отговори
до 45, 49 преди 9 години
Леле, колко сте умен. Разбирате от всичко, с еднаква лекота говорите за опера, икономика, социални проблеми, народоплихология, ракети, *** и влиянието на цената на лютите чушлета в Русия върху плановете на световния империализъм. Вие сте явление, вероятно доктор по всичкология ?
43
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 54Кама Сутра и други подобни книги не са писани от Рускини. Но Рускините са ревносни читателки на подобни книги. Евала (от мъжка гледна точка де)
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската православна църква да забрани рускините. Защото такива неща съм виждал от рускини, че ....
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нашите да поставят постановката ,така ще върнат и хората в театъра Нека бъдем новатори!
40
0
 
1
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До до БобиНа Потрошенко !:),,,,,,и Турченко!:)))))))))))
39
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 47Ще те раочаровам Всички модерни ядрени оръжия (като ги извадиш от аеродинамичната опаковка формата на която се подчинява на физични закони) са сферични с диаметър около метър, метър и нещо. ПВО системите са цилиндричниПротивотанковите са конусиПротивопехотните са цилиндрие има и екзотики като Клеймор мината която е дъгообразна.Във форма на Фалос няма, Сори няма как да се задоволиш.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хе хе, на каторга в Сибир трябва да ги пращат такива! Ама то това Новосибирск май е в Сибир, а? Докъде е стигнала еврогейската, ционистката и фашистката зараза! Кримнаш!
37
6
 
5
 
! Отговори
до Боби преди 9 години
Боби нали си военен експерт, кажи коя руска бойна глава най много прилича на вибратор ?
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARITE GIVEYAT V MIZERIA,A SE ZAGRIGILI ZA OPERA I BALET.ZABRAVIHTE LI SI ZARVULITE,S KOITO BIAGATE NA ZAPAD.VSEKI BALGARIN,KOGATO PRISTIGNE V ZAPADNA DARGAVA POLUCAVA STO BILETA ZA OPERA I TEATAR,KOITO E DLAGEN DA POSETI ZA EDNA GODINA.
35
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 42Леле колко си задръстен. В Русия ценят талантите и артистите. Всички които са ходили на турове по Русия казват техните мениджъри и т.н. са на супер ниво. Дори и в най-затънтените градчета има идеални зали за пртедствления. Отностно порно индустрията в самата Русия не е развита толкова - Мечтата на западняците е да ххххх рускини. И западна порно индустрия с рускини процъвтява.Отностн модерните интерпретации понякога и на мен не ми харесват. Особенно ако се свири на ГЕЙ стуната.
34
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия съвсем затъпяха като нация.Жалко.
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Раздали от колхоза билети за опера и Кузмич отвел Дуся. Почнало представлението, обаче ме се приходило по голяма нужда, а преди това преди това бил нажулил 2-3 одеколона Тройной. Излязъл от залата, зор голям - намерил едно по-закътано място с пердета отвсякъде и свършил работа. Върнал се и питал Дуся дали е имало нещо интересно.- Пълна скука - рекла Дуся - добре, че някакъв излезе за разнообразие и се изтакова на сцената.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено няма да се хареса при положение,че порно индустрията в русия е на ниво, операта проато губи позиции
31
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Исус Христос е герой на еротичен филм, който снима Танхойзер. В постановката има сцени с актриси, голи до кръста, които се целуват и отдават на любовни ласки."Ами и аз бих го уволнил след такъв гаф. Това е опера, а не концерт на Пайнер.
30
9
 
5
 
! Отговори
до ЧК7 преди 9 години
С моралав в русията всички сме наясно, прав си, отдавна копаят дъното. Давай за икономиката да говорим, т.е. за дебита на тръбите, другото съществено е цената на елдата ,там също не се лавира

Спонсорирани публикации