Отчаяният гръцки ход в Русия

Ципрас отиде да се моли за пари, но Москва не му повярва
12 апр 2015 21:42,
330
Отчаяният гръцки ход в Русия
Срещата в Москва. Снимка, архив: БТА

Минаха 5 години, откакто гръцки премиер беше на визита в Москва в търсене на финансова помощ. Папандреу поиска руски пари, но получи препоръка да се обърне към МВФ от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Преди да отлети от Атина в посока Москва, настоящият гръцки премиер уверяваше, че няма да иска пари от Владимир Путин, въпреки че Гърция е в далеч по-лошо състояние в сравнение с 2010-та. Но дори и да е искал, не получи нищо повече от размяна на любезности и обещания за “подновяваване и съживяване” на взаимоотношенията между двете страни, обобщава сп. “Икономист”.

Ципрас приветства идеята руски газопровод да минава през гръцка територия и за пореден път разкритикува ЕС за налаганите срещу Русия санкции заради украинската криза. Путин пък подчерта, че не смята да използва топлата връзка с Гърция за разединяване на Обединена Европа.

За редица анализатори в Гърция визитата на Ципрас в Москва е поредният популистки ход на новото гръцкото правителство, оглавено от крайнолявата му партията. Подобни прояви са с цел задържане на високия рейтинг на одобрение, натрупан непосредствено след изборите, въпреки че безработицата отново се покачва, банките замразиха даването на кредити и Гърция пак е в рецесия.

За Путин подновяването на приятелските отношения с Гърция е с основна цел енергийна сделка. “Нищо не се е променило особено от началото на 21-ви век”, коментира бивш енергиен министър по повод желанието на руския лидер за превръщане на Гърция в една от основните точки по линията на газопровода “Южен поток”. 

“Икономист” посочва, че “Южен поток” е бил спрян след натиск от ЕС върху България. И сега Гърция може да се присъедини към друг мащабен проект на Москва за доставки на газ за Европа – газопровод, който да минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. Очевидно ролята на Атина в този проект е ключова.

Руски компании имат сериозен интерес и в придобиването на собственост върху гръцките държавни железници и пристанището в Солун в мащабна пакетна сделка. Първоначалната оферта обаче беше отхвърлена от гръцката агенция за приватизация при предишното правителство. Но опитите на Ципрас да се хареса на президента Путин може и да доведе до обрат в тази позиция на агенцията.

Интересен щрих е засиленият интерес на китайски компании към същите обекти. Дали премиерът е готов да отхвърли парите от Китай за сметка на парите от Русия в опит да получи стратегически партньор?

Визитата на Ципрас в Русия поуспокои най-крайната лява фракция в партията му. Именно представителите на тази фракция критикуват открито премиера за продължаващите преговори с ЕС и МВФ въпреки уверенията в предизборната кампания, че Гърция ще заеме твърда позиция в разговорите с кредиторите.

Популистките обещания обаче постепенно отстъпват място на реалността – топ приоритет на гръцкото правителство е отключването на нов транш от спасителния заем в размер на 7,2 милиарда евро за избягване на фалит.

Ципрас успя да договори отпускането на 458 милиона през април, но следващият пакет от 950 милиона, който трябва да пристигне през май, все още не е подсигурен.

Втори месец по ред финансовият министър се чуди как да събере достатъчно пари, за да бъдат платени пенсии и заплати в държавния сектор. На този фон мечтата на Ципрас за свежи (и много) руски пари възможно най-скоро изглежда точно това – една мечта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още по темата: РусияГърциявизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
BYZANTINE EMPIRE И какво съчувствие трябва да дадат българите на гърците? Нима,българите не са в нужда и не са хора? Нима ,гърците са ни съчувставли въобще? Нима,те са ни помогнали ? Съвсем НЕ!
80
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
До BYZANTINE EMPIREГърците мразят всички останали православни народи,смятат славяните,руснаците и българите за хора втора ръка. Смятат,че ние ,славяните сме им длъжни. Да се оправят сами гърците. Нашите български баби са хранили изгладнели и умиращи нещастни гърци- ще видим да не се повтори и това. Ще видим ,колко са горди и "най" гърците,когато ги хване гладът.
79
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
До BYZANTINE EMPIREДа ,гърците са толкова нагли,лукави и неблагодарни;че желаят руснаците да умрат ,за да придобият гърците Константинопол...Гърците са лицемерни и подмазвачи,сега оня се мазни на Владимир Путин-на този достоен руски политик. Гърците искат руснаците да си пролеят кръвта за техният град,без да пролеят гърците своята и без да си помръднат пръста. Гърците се смятат,че са нещо повече от останалите православни народи,но нека да не се заблуждават! Русия не вярва на сълзи
78
0
 
0
 
! Отговори
ungaro преди 9 години
Тези на снимата ми приличат на мишка и змия
77
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 9 години
Гръцките комунисти в момента приличат на подивели от глад магарета.
76
2
 
18
 
! Отговори
муспи преди 9 години
"Кой защитава интересите на България?" - Че България няма българско правителство четвърт век? Ние сме колония предназначена за унищожаване. В такъв случай се прави въстание, а не се гледа към тиквата и станишката с укор!
75
1
 
11
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Евреите гласят турско гръцка война.
74
0
 
15
 
! Отговори
Ами сега преди 9 години
Великите сили си гледат интересите, лошото е че не виждам кой защитава интересите на Българите в България и на самата България на международно ниво :(
73
1
 
25
 
! Отговори
Буров - спомени преди 9 години
През 1925 година, когато гръцкият генерал Пангалос нападна България, Румъния също струпа войски на северната ни граница.Всички помислиха, че ще стане като 1913 година. Но аз единствен следях зорко какво прави Русия, какво прави Сталин през това време. Той най-неочаквано, ама най-неочаквано, прати една кавалерийска армия на южната си граница, към БесарабиятаОт Букурещ се сепнаха. Изплашиха се, защото Русия винаги е била страшна с огромните си размери и с огромните си армии.
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами например, когато през 1926 г Гръцките войски настъпват към София, България е обезоръжена и не може да изпрати войски.Сталин мобилизира дванадесет конни дивизии и ги изпраща до границата с Румъния.
71
16
 
14
 
! Отговори
До 150 и 147 преди 9 години
Ами например, когато през 1926 г Гръцките войски настъпват към София, България е обезоръжена и не може да изпрати войски, САЩ заплашват Гърция с интервенция (подобна на Пустинна буря 1991) и Гръцките войски се връщат назад. Това няма да го прочетеш в "Българските" учебници по история защото не е удобно на Руснаците.
70
19
 
24
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Не плачете на гръцкият гроб а се тревожете за гробната ни яма която ГЕРБ ни изкопа с тези 18 млрд.
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще продаде на САЩ ракетни двигатели на стойност един милиард долара. Сделката между руската ракетно-космическа корпорация Енергия и частната американска компания Orbital Sciences предвижда доставката на 60 двигателя РД-181, като първите два ще бъдат получени още през юни тази година. Договорът предвижда техническо обслужване, огневи изпитания и монтаж на двигателите, предназначени за ракетите Антарес.
68
3
 
18
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
По същата логика гледай филма от глупав по-глупав за да рабереш какви са американците
67
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не съм руски *** нито комунист. Но искам някой да ми отговори. Какво друго ни дадоха на нас Американците, освен бомбите над София. Моля ви отговорете ми. Искрено ще бъда благодарен.
66
17
 
16
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тези не си вярват, а се надлъгват - един мошеник опитва да вземе пари от един крадец :)))
65
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе много ми е странно - как си вярват един на друг, ама това друга тема.
64
12
 
18
 
! Отговори
Рашо преди 9 години
До ивоМного знаеш но като дойде Червената армия- в кой *** ще се криеш? Или под полата на ***, ако още не е умряла от глад!
63
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Особености на руския ловОсобености на руския риболовИма такава поредица от няколко филма с превод, гледайте какво са руснаците от всички нива - едни жалки пияници...И тези ни ги хвалите ?!И тези били велики ?!Само изгледайте тези филми.
62
23
 
20
 
! Отговори
иво преди 9 години
Да, това е един от многото руски сайтове у нас. Същите *** имат профили във Фейсбук, там също пишат лъжи срещу България и славят Русия.Русия води пропагандна война, а Лавров оня ден изплака, че имало негативно отношение в медиите спрямо Русия...?!Крадеца вика дръжте крадеца!Да се говорят лъжи и обиди - това е нормалното поведение на руснаци и наши комунистически ***.

Спонсорирани публикации