200-те най-богати руснаци "олекнали" със $73 млрд.

"Форбс": Милиардерите в долари са намалели от 111 на 88
16 апр 2015 21:44, Елка Василева
65
200-те най-богати руснаци "олекнали" със $73 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Общото състояние на 200-те най-богати руски бизнесмени, изразено в долари, се е стопило с 15 процента миналата година. Това сочи годишната класация на руското издание на американското сп. "Форбс".

За първи път списъкът с най-заможните руснаци се оглавява от милиардера Владимир Потанин, информира Франс прес.

Западните санкции наред с украинската криза, както и сривът на котировките на петрола доведоха до спад с 40 на сто на курса на рублата спрямо долара и до свиване с 30 на сто от индекса на Московската борса РТС, засягайки пряко състоянията на олигарсите.

Общото богатство на 200-те най-заможни руснаци е намаляло със 73 милиарда долара - от 481 на 408 милиарда долара, а броят на милиардерите в долари е спаднал от 111 на 88, посочва на сайта си руското издание на американския седмичник.

Някои милиардери, близки до властта, бяха директно засегнати от санкциите и са най-потърпевши. Един от тях е Генадий Тимченко (енергетика и банки). Неговото състояние се е стопило с 4,6 милиарда долара до 10,7 милиарда долара, на олигарха Аркадий Ротенберг (строителство) - с 2,6 милиарда до 1,4 милиарда долара, на брат му Борис със 750 милиона до 950 милиона долара, на Юрий Ковалчук (банки) - със 750 милиона до 650 милиона долара.

"Далеч не всички са били засегнати от кризата", посочва "Форбс", подчертавайки, че 37 бизнесмени са увеличили състоянието си. "На фона на кризата предприемачите в металургията и собствениците на търговски недвижими имоти изглежда се справят по-добре от другите", допълва "Форбс".

Владимир Потанин, един от основните акционери на минната компания Норилск никел, е увеличил богатството си с 2,8 милиарда долара до 15,4 милиарда и оглавява класацията. Този бивш вицепремиер на Русия от края на 90-те години, на възраст 54 години, бе облагодетелстван от увеличението на борсовата капитализация на Норилск, която в момента се възстановява след години на трудности.

Потанин изпреварва Михаил Фридман (банки, телекомуникации и търговия), чието състояние се е стопило с 3 милиарда до 14,6 милиарда долара.

На трето място е бившият лидер в същата класация - Алишер Усманов (металургия, интернет, телекомуникации). Парите му са се свили с 4,2 милиарда долара до 14,4 милиарда долара.

Четвърта позиция заема Виктор Векселберг (промишленост) с 14,2 милиарда долара, останали му след загубата на 3 милиарда долара.

На пето място е Алексей Мордашов (металургия). Неговото състояние се е увеличило с 2,5 милиарда долара до 13 милиарда долара.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: милиардериРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 8 години
Русия ще пребъде! За разлика от САЩ!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34 ти луд лиси или сега 6те полудява6.Руснаците са живеели по добре от Българите.Не даи боже да отиде6 във Русиия със кола.Ако се върне6 жив това зна4и си ударил джак пода от тотото.Всички са или другирани или пияни,или абсолутни не грамотни водачи.Но 100 проц със нова кола не отиваи,или си носи каска.На полицаите не спират.Апсолутно дива6ка държава.Те за това никои не смее да отива в Русиия.Само е хвалят по пресата.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без съмнение въпросните руски богаташи са част от международната спекулантска мафия, ограбваща хора от целия свят. "Партньорите" им от други сектори, явно ги прицелиха и им изиграха "донка".
29
7
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Да ти кажа руснаците друго говорят.....ама ти знаеш явно повече от тях.....все пак си на заплата на руското посолство....
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е началото. А бе, ***, защо събаряхте статуите на Ленин и Сталин ?
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в момента рублата се върна на нива от преди санкциите. 48-49. така че платената джурналистика няма как да манипулира.
26
3
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
ти сам ли си верваш на писаното, за дременето.
25
6
 
9
 
! Отговори
ДА ама НЕ преди 9 години
Значи,тук данните са неверни--Обяснявам--Проади ниският курс на рублата,много от руските олигарси,искупиха масово акциите и ценните книжа на големите руски фирми--демек,върнаха си пълният контрол над акциите на руските фирми-гиганти.Другото е,че те оттеглиха активите си(парите си) от борсите в Лондон и Ню Йорк и ги пренасочиха основно на борсите в Китай-Хонг Конг и Сингапур и Москва.Това доведе до вакум на борсите-падане на по -слабите валути и вдигане на курса рублата.......
24
4
 
13
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Дреме им на руснаците за долара,нали си направиха свой валутен сьюз.
23
10
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 9 години
Много са ми смешни наемните работници като зареват, че заплатите им били малки, че нямали пари за ядене, а в същото време си купуват чисто нови коли. Ето, вече излезе статистика, че българите отново са започнали да си купуват чисто нови автомобили. Явно имат пари, но това не е тайна за никого.
22
3
 
6
 
! Отговори
Розенкройц преди 9 години
До Гледайте самоТака е, само *** са.
21
5
 
12
 
! Отговори
Ха де преди 9 години
Всъщност какво излиза милиардерите в Русия обедняват заедно с хората там. Какво се случи в САЩ когато беше кризата. Милиардерите станах още по-богати. Тоест в Русия кризата я лащат и богатите.........
20
9
 
11
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Ко *** интересува в долари? Това е Русия и там е в рубли, в България е лева. И милиардерите в Русия са се увеличили! Уж руската икономика беше "съсипана" а се оказа , че Декември е имала ръст от 0,4 % . ***!
19
6
 
18
 
! Отговори
Дружок преди 9 години
А българите, с колко ОЛЕКНАХТЕ, откакто клечите пред евроатлантическите си партньори? Колко заводи и фабрики затворихте? Колко българи останаха без препитание? Колко населени места обезлюдихте? Колко българи емигрираха? А?
18
0
 
13
 
! Отговори
Гледайте само преди 9 години
Ротенберг, фридман, вакселберг
17
8
 
10
 
! Отговори
зиги преди 9 години
Путин е деспот, може ли дa нaтикa олигaрсите в зaндaнa и дa пълни бюджетa с добив нa ресурси?Егaси диктaторa,,честно!
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да има БГ Путин, нема го бай Тошо лицемера и слагача,нема политик през тези 25г.който да помисли малко за БГ, няма партия,която да не е зависима ,абе нема бъдеще тая държава.При 90% песимисти .......Чакаме новия Стефан Станболов
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво бе, журналисти! От две седмици в Киев стават ужасни престъпления. Убити са вече седем депутата, журналисти а днес и един изключителен писател, редактор и журналист. Пълен фашистки терор! А вие си траете или броите парите на руските милионери! Трайте си, трайте, само може да ви съжалява човек. Бях решил въобще да не ви чета сайта, ама сега вече окончателно ще престана. Такова подлизурстване е просто неестенственно.
14
1
 
7
 
! Отговори
Я преди 9 години
пак тоя ротенберг с виетнамското име
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де да имаше един български путин !

Спонсорирани публикации