Киев обвини руски военни, че участвали в убийството на украински войник

Двамата били заловени на територия, контролирана от бунтовниците
18 май 2015 21:08, Елка Василева
103
Киев обвини руски военни, че участвали в убийството на украински войник
Валентин Наливайченко. Снимка: Reuters

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини двама руски военни, заловени на територия, контролирана от бунтовниците в Източна Украйна, че са участвали в убийството на украински военнослужещ. По думите му те ще бъдат съдени за "терористични действия", предаде Ройтерс.

Пред журналисти Наливайченко каза, че руските военни, за които се твърди, че са заловени в събота близо до Луганск, са част от руска военна група, действала "с терористични намерения и с оръжие в ръка срещу украински граждани".

В разпространен днес в интернет видеозапис единият от руснаците признава, че е бил част от разузнавателна мисия на руските спецчасти. Раненият, който говори от болнично легло, се представя като сержант от "спецназ" от централния руски град Толиати. Той бил част от 14-членна група, действала край Луганск.

Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, но ако той се окаже наистина действащ руски офицер, това ще подкрепи обвиненията на Киев за пряка руска военна намеса в сепаратисткия конфликт, отбелязва Ройтерс.

Украинската армия съобщи вчера, че двама руски офицери били заловени по време на сражение с бунтовниците в Шчастя, близо до Луганск, при която загинал военнослужещ от силите на Киев.

Мъжът от записа се представя като Александър Александров и посочва, че групата му била на мисия край разделителната линия между воюващите страни, "за да извърши наблюдение".

"Откриха ни. Бях ранен в крака, докато се опитвах да се измъкна. В групата имаше 14 души. Бяхме тук от четири-пет дни", казва той в записа.

Григорий Максимец, лекар в прокиевския доброволчески батальон "Айдар", каза за Асошиейтед прес, че се е грижил за двама ранени, когато ги докарали в събота вечерта в неговата болница в Шчастия, град на по-малко от 20 км северно от Луганск, където има стратегическа електростанция.

По думите на Максимец, който работи в интензивното отделение, единият бил ранен в рамото, а другият в десния крак. Според лекаря те били заловени по време на разузнавателна мисия край елетростанцията.

И двамата се представили като руски офицери и се опасявали, че лекарите от батальона искали да им вземат органите, за да бъдат продадени.

"Настояваха да не бъдат упоявани, понеже ги беше страх, че ще им вземем органите", каза Максимец, добавяйки, че руските им командири ги били предупредили за това.

Кремъл повтори днес, че няма редовни руски войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Помолен да коментира съобщенията на украинската армия за задържането на двамата руски военни, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не може да потвърди информацията и че президентската администрация не е правилното място за такива въпроси.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко съобщи, че двама украински военнослужещи са загинали, а четирима са били ранени в Източна Украйна при нарушения на споразумението за спиране на огъня.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: украйнаруски военни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
19
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Ако имаше руски редовни войски в Украйна....Киев да беше паднал много отдавна
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на страната на Ислямска държава се бият да кажем французи. Но според френската държава, това е престъпление. А в ДНР и ЛНР - които никой не признава, се бият руски военни. Ако заловените не са служещи в момента, то значи не са военопленници и с тях трябва да се отнасят като с криминални.
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия никога не е отричала ,че в Донецк и Луганск се бият и руски граждани .Но като доброволци, а не редовни армейски части.Иначе и самият главнокомандващ на украинската армия придна ,че в Украйна няма руски военни.Иначе и аз мога да отида там да се бия без значение от коя страна ,но това не означава ,че там ще има българска армия , а просто българин доброволец.Въпросния чавек се е уволнил пред декември от армията и даже нее военно служещ в момента
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на кого вярвате бе тоя същия военен дето от леглото уж признава на видео го има първо ранен в дясната ръка после в лявата, и разбира се ние не можем да не повярваме на СБУ та те цяла година ловят диверсанти с паспорти, удостоверения, документи на ДНР а един и с грамота почетен чекист
39
9
 
16
 
! Отговори
UKRAININFORM преди 8 години
До не ми е ясно------------------Няма такова нещо като Новорусия,лнр или днр-има Украина и смятам че всеки влязал на суверенната и територия с оръжие трябва да се разстрелва на място.
38
11
 
17
 
! Отговори
Трол преди 8 години
Свършиха ли се силните хора в тази Русия, че се оставят на едно джудже с мозъчни проблеми да си играе с съдбите на хиляди хора, кой му дава право да изпраща своите сънародници на гибел и да обрича цялата руска нация на глад. Жал ми е за всички страдащи хора заради болния мозък на това джудже. Един ден той ще си понесе наказанието но никой няма да може да върне болката и страданията които ПУТИН им причини !
37
2
 
26
 
! Отговори
не ми е ясно преди 8 години
Ако са заловени на територията на ЛНР,значи киевските военни са в нарушение.Ако са наблюдавали даден граничен обект,какво е нарушението. Спътници и дронове постоянно разузнават,все пак страните трябва да знаят,дали се спазват споразуменията. Ако офицерите са били да речем в Киев,да залагат бомба на автоспирка,разбирам тогава даже ако ги разстрелят на място. Но те явно са били в територия,която не е на Украйна.Изобщо какво правят неканени киевски военни в Новорусия?
36
2
 
31
 
! Отговори
Аз преди 8 години
КОГА "...обвиненията на Киев за пряка руска военна намеса..." са били верни??? Явно Наливайченко (да му имам фамилията :) си пее песента "Водно колело" на група Джендема: "...не били русалките; най-били руснаците - водно колелоооо".
35
10
 
18
 
! Отговори
Палестина преди 8 години
В Русия има еврейско-фашистки преврат организиран от Сорос. Целта е руснаците да измрат от глад и страната да се подели между Китай и Хазарския хаганат. Елцин-Путин-Лавров-Ротенберг....
34
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
До77:Да, действително.. Обаче не били руски военни, ами милиционери от ЛНР.. Или то това си е равнозначно?
33
2
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
До77:Да, действително.. Обаче не били руски военни, ами милиционери от ЛНР.. Или то това си е равнозначно?
32
1
 
27
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Леле колко тъпотии се изписаха ...1. Ако Рашките ще пращат разузнавач ще му създадат ЛЕГЕНДА. Легендата ще е трудна за проверка но в повечето случаи ще издържи проверката а) Има предателство и разузнавача е хванат - но тогава няма да излезне нищо в медиите защо е ясно на всеки здравомислещб) Хванат е случайно - тогава е поредния "Сеператист" "Колорад" или "Терорист" - В МЕДИТЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НИЩО ЗА РУСКИ ВОЕННИ А ЗА СЕПАРАТИСТИ.в) Това е една голяма измислица - поредната, пак и отново
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 74В Украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!
30
2
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Хванали двама.. Единия без име, другия 'Иван Иванов' (техния вариант). Дали ако беше истина това нямаше да гръмне по всички телевизии, а не разни полу-анонимни юруб записи да се лансират? Доста съмнително..
29
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кинули, а?Докато се натуткат украинците да ги пленят и *** вече ги уволнил. Така де, в хаганатската армия пленени няма, само предателите ги пленяват. Сега и семействата им ще интернират на майната си да не говорят много-много и работата е опечена. Русия няма войски в Украйна.
28
11
 
17
 
! Отговори
Шишман преди 8 години
До наблюдаващРядко тъпо парче си май, а? Не били задържани, нито пленени. На гости са ги поканили явно.Я да си налягате памперсите, че ще се хвърчи пенсионерска перушина!
27
19
 
20
 
! Отговори
Шишман преди 8 години
Мдаа, тия двамцата сега трябва да ги докарат в Киев на майдана и да ги одерат живи. Бавно, без да се бърза. След това да ги пуснат си ходят в Рашка говняшка. И телевизията да предава директно. Да знаят другите "военни пенсионери" какво ги чака. И колко могат да се надяват на *** да ги измъкне.А с нашите чебурашки тук ние си знаем как да се оправим.
26
4
 
28
 
! Отговори
наблюдаващ преди 8 години
Има инфо за случая,не са задържани нито пленени!Диверсанти са навлезли на територията в Луганската НР,при завързалата се пристрелка са ранени двама бойци от милицията.Украинските диверсанти са ги отвлекли.И двамата са бивши,ветерани и затова руски генерал призовава съюзът на ветераните да вземе отношение.Също генерал-майор Конашенков,настоял пред СБУ отвлечените да бъдат освободени незабавно!След споразумението от Минск,укрите отново се провалиха тотално! За провокацията ще има отговор!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 63Мечтател..........
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2ХАХАХАХАХАХААА......СУПЕР!

Спонсорирани публикации