Украйна – една година след войната

Страната трябва да се справи едновременно с три икономически кризи
25 май 2015 20:29, Бойчо Попов
57
Украйна – една година след войната
Петро Порошенко. Снимка: БТА

Наскоро демонстранти издигнаха една гигантска бесилка в Киевския правителствен квартал. Те протестират срещу нарастването на разходите за газ и отопление. Правителството увеличи таксата за отопление с цели 66%. За газ обаче се искат с цели 280% повече пари. Посланието на демонстрантите е ясно – това вече е прекалено, пише в свой анализ германският Der Spiegel.

Точно преди година Петро Порошенко бе избран за президент. Той бе известен с това, че разбира от икономиката. Като производител на сладкарски изделия той натрупа цяло състояние. Но засега и той не може да спре катастрофата на икономиката.

Икономическият продукт се срина със 17,6% през първото тримесечие. През последното тримесечие на 2014 г. вече имаше спад от 14,8%. За 2015 г. се очаква икономиката да се свие с 8,5%. Последният растеж страната реализира през далечната вече 2011 година.

В действителност страната трябва да се справи не с една икономическа криза, а с цели три наведнъж. Става дума за преките последици от войната, която докара производството в Източна Украйна до застой. В допълнение към това идва и прекратяването на отношенията с досега най-важния търговски партньор – Русия. И това не е всичко – следва да се добави и тежката от години структурна криза на украинската икономика.

Да се овладее всеки един от тези проблеми ще бъде истинско предизвикателство. Кризисните огнища обаче се подсилват взаимно - с драматични последици за населението и правителството. То ще трябва да се справи и с наследството, оставено от неговите предшественици.

Например покера с дълга: Киев заплашва да наложи мораториум за външния си дълг.  Парламентът вече одобри съответния закон. Посланието е ясно - или вие доброволно ще се откажете от част от вземанията си, или ние просто няма да платим нищо.

Това е доста дързък и според президента на Русия Владимир Путин нагъл подход, или може би е акт на самозащита? Голяма част от дълга е натрупал падналия от власт клептократ Виктор Янукович. Руснаците предоставиха 3 млрд. долара, като те са дадени с лихва, наполовина по-ниска от обичайната ставка. Около 7 млрд. долара са предоставени от Franklin Templeton. Американският инвеститор залагаше на това, че Янукович ще се осмели да стартира реформи в страната, но сбърка в предположението си.

Предишните правителства умишлено задържаха разходите за отопление и за газ изкуствено на ниски равнища, защото искаха да спечелят благоразположението на избирателите. Украинците плащаха далеч по-малко, отколкото плащаше Киев на Москва за вноса на природен газ. Разликата се покриваше от държавната хазна: през 2012 г. ставаше дума за 10 милиарда долара, или иначе казано - невероятните шест процента от икономическия продукт.

През следващата година с помощта на нови увеличения на цената правителството иска да постигне пълен баланс и да не субсидира потребителската цена. Но именно в областта на газа е много показателно как многобройните проблеми на Киев се мултиплицират и се засилват един друг, превръщайки се в перфектната буря.

Защото Украйна плаща за своя внос на газ в долари. Войната и кризата обаче доведоха до това, че местната валута – гривната, загуби две трети от своята стойност за година и половина. Ето защо междувременно Киев трябва да плаща почти три пъти повече гривни за същото количество газ.

А това се отразява тежко на населението, което и без това страда от обезценяването на парите. Според различни прогнози инфлацията ще стигне 42% до края на годината.

Обикновено когато някоя страна девалвира валутата си драматично, като например Украйна, това има също и положителни ефекти. Така например износът скача, тъй като стоките стават по-евтини и изгодни за чуждите страни. За инвеститорите страната ще стане по-привлекателна, защото наемите и заплатите падат в относително изражение.

В Украйна обаче няма и помен от това. Директните чуждестранни инвестиции през 2014 г. възлизат на 300 млн. долара. За сравнение - през първите два месеца на 2015 г. България е привлякла 128,2 млн. евро.

„Това е индиректна последица от военния конфликт“, казва Роберт Кирхнер от Deutsche Beratergruppe, неправителствена организация, базирана в Украйна. „Нестабилното положение на страната подплаши много чужди фирми“.

И износът не отчита нарастване. Напротив – той се срива. Причината за това са разрушените отношения с Русия – стокообменът с някога най-важния търговски партньор се е сринал с 35%. Износът към ЕС пък остава на по-ранното ниво.

Към това трябва да се добави, че индустриалното производство също пострада силно. В областта на Донецк производството се е сринало с 50%, в Луганск – с 87%.

Като цяло конфликтът върна Украйна няколко години назад в развитието. Икономическото производство на глава от населението и пресметнато в долари се е сринало наполовина. Сега възлиза на около 2000 долара на година, докато в съседна Беларус е около 8000 долара.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Това, което става с дълговете на Украйна ние сме го изпитали на гърба си. Сега ще започнат споразуменията с МВФ, а те ще им казват какви трябва да са им заплатите, пенсиите, парите за образование и здравеопазване, и каквото още се сетите. Ще ги яхат докато ги има като държава.
29
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Украйна-един час преди Извънредното Еврейско-Нацистко Военно Положение.
28
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
За една година Порошенко е станал 7 пъти по-богат, но не благодарение на шоколада, а на оръжие, което произвеждат неговите военни заводи. А сега кажете, на кой му е изгодна война в Донбас?
27
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
"В областта на Донецк производството се е сринало с 50%, в Луганск с 87%."А в небомбардираните и финансово неблокирани области какви са процентите...?Между другото Украйна е купила 650 000 тона въглища от Донбас само през април.
26
0
 
8
 
! Отговори
пишман-натовец преди 8 години
Украйна след войнатае до шия в г.вната.Беше лесно да се прогнозира. С техните нови управленци и приятели врагове не им трябват.
25
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Охх пак плямпане плямпане. Икономическата ситуация в Украйна е много проста и УЖАСЯВАЩА.01.01.2014г. Украйна е реално икономическа колония *** Москва - директиня стокооборот е 35% от всичко а като включиш и индиректния през останалите бивши СССР страни стига до 50%.22.02.2014г. идва на власт Военна хунта. В течение на времето за около 6 месеца прекратява всякакъв стокооборот с РФ - Това е пагубно за икономиката. Печели от това политиката на САЩ дори не печели икономиката им.И Ще се влошава
24
24
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Нищо чудно няма, страната е във война, беше нападната от руснаците.
23
0
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Така и не разбрах... Порошенко, по-беден или по-богат е станал... :))
22
0
 
37
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Русофили, русофоби, каквото и да спорите тази измислена държава Украйна свърши. Не е сигурно дали ще изкара и до зимата. Нито САЩ, още по-малко ЕС имат излишни милиарди да дават на украинските националисти само за да дразнят Русия и да водят някакви престрелки с руснаците. Войната беше Запада начело със САЩ срещу Русия и в тази война Запада загуби. Украйна просто беше бойното поле, а на бойното поле след битката остават само трупове и разруха.
21
0
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До Анонимен"Тия демокради тотално съсипаха украйна."Не само Украина... :-(
20
0
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
А-ха-ха... Укрите трябва най-напред да изринат предателите от политиката, а след това да вдигнат фингър на ЕС ин НАТО!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На някой въобще не му се иска Европа да е спокойна и Мирна! А нашите Пишман политици не спират да пригласят!
18
3
 
4
 
! Отговори
ДААА НЕ СИ В РЕД преди 8 години
ФОНДА НЕ Е СЪЗДАДЕН ОТ ЛЮБЯНКА,ЗАЩОТО В НЕГО АКЦИОНЕРИТЕ СА ВСЕ ГРАЖДАНИ НА ДАЛЕЧНИ ДЪРЖАВИ,НО ЧЕ ТОВ.ПОРОШЕНКО МИН.ОТ 20Г РАБОТИ ЗА РУСКИТЕ СЛУЖБИ-ТОВА КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ЧАТНЕШ...ИЗЛИШНО Е ИЗОБЩО ДА СЕ КОМУНИКИРА С ***....
17
0
 
29
 
! Отговори
НЕ СИ В РЕД БЕ преди 8 години
ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ,ЧЕ ГАЗОПРЕНОСАНТА МРЕЖА НА УКРАЙНА Е ВЕЧЕ ЗАКУПЕНА ОТ ФОНД,чийто основен собственик е сина ан вицепрезидента джо байдън...вземи се ограмоти малко преди да дрънкаш простотии...
16
21
 
2
 
! Отговори
за 32 преди 8 години
До eй пичМислиш си че като повтаряш опашатите руски лъжи за Байдън и те ще станат истина. Няма луд който да влага пари в нещо което още утре може да хвръкне във въздуха, затова ти гарантирам че това е лъжа. Капитала търси спокойни, тихи и сигурни места, там където говорят оръжията капитала бяга. Само за справка откакто Русия започна войната в Украйна от Русия в посока Запад избягаха над 200 милиарда долара.
15
2
 
22
 
! Отговори
eй пич преди 8 години
До Анонимен - до кой клас си ходил на училище...защото аз разбрах друго-че тов кери е отишъл на крака в крим,защото има зор...сина на неговия колега и вице,бай джо байдон е купил укро газовата мрежа и иска да печели-ама там русанците не искат да пускат газ-искат през турция-и оня пич губи,вложил е милиони,няма възвращаемост-затова е отишъл тов.кери на крака... смотан..
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна ще се разпадне
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25:Сорос лично ли ти каза да напишеш тази глупости?Ти милиардите за нищо ги нямаш, можеш ли да отделишпоне 10 лева да си купиш лекарства за главата?
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците са най-тъпите хора на света. Имат плодородна земя, руда, заводи за производство на метали, завода и технологията за най-големия самолет в света; бяха най-добротомясто за живеене от бившия СССР. Ако бяха модернизирали производството си, сега щяха да бъдат плътнодо Германия и Франция като индустриален лидер на Европа.Вместо това се вързаха на ЦРУ и се включиха в игрите по дестабилизиранена Русия.Резултат - пълен фалит, който ще бъде обявен до дни.
11
9
 
2
 
! Отговори
Пентагонов преди 8 години
Започваме в Северна Европа най големите военновъздушно учение с участието на над 100 самолета,след това ще започне и военноморско учение в същия район с над 50 кораба и военновъздушни сили ,дори и Б-52 ще пуснем там.Ние не правим мини учения като Руско-Китайските в Средиземно море с 3-5 корабчета.

Спонсорирани публикации