Старата песен на нов глас - Гърция пак в рецесия

Лошата новина дойде на фона на спадащото доверие на бизнеса
29 май 2015 22:36,
37
Старата песен на нов глас - Гърция пак в рецесия
Снимка: Ройтерс

Гърция е изпаднала отново в рецесия през първото тримесечие на годината, потвърдиха правителствените данни в петък, на фона на спадащото доверие на бизнеса, високата безработица, упоритата дефлация и политическа несигурност в страната.

Гръцката икономика се е свила с 0,2% в периода януари-март на тримесечна база след отстъплението с 0,4% в последното тримесечие на 2014 г., предава WBP Online. Изпадането в рецесия обикновено се определя от две последователни тримесечия на свиване на БВП.

Окончателните данни потвърдиха предварителната оценка на статистическата служба в Атина. Спадът обаче се оказа по-малък от очакванията на анкетираните от Bloomberg експерти, които прогнозираха отстъпление с 0,5%.

Лошата новина дойде, въпреки че страната се върна към растеж през миналата година, повишавайки надеждите, че най-после ще успее да излезе от кризата. Най-тежкият икономически спад в историята на Гърция след Втората световна война заличи около 25% от икономическото производство и остави един на всеки четирима души без работа.

На годишна база, затъналата в дългове Гърция оповести 0,2% растеж след разширението с 1,2% в четвъртото тримесечие на миналата година.

През 2014 г. икономиката се разшири с 0,8% след шест години на свиване. Тя дори за кратко се превърна в най-бързо развиващата се икономика в еврозоната през третото тримесечие на 2014 г. Вместо обаче да затвърди доброто представяне средиземноморската страна бе засегната от политическата несигурност, обхванала я в последните четири месеца след стъпването на власт на правителството на СИРИЗА.

В своята пролетна икономическа прогноза Европейската комисия сви очакванията си за годишния ръст на Гърция до само 0,5% тази година спрямо по-ранната прогноза за 2,5%. Тази оценка обаче все още се базира на предположението, че Атина ще успее да се разбере с кредиторите си и ще остане в еврозоната.

Още икономически новини може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дръж се гърко шоп те гази . И тази година сме в Гърция на морето. Узо , сиртаки и така нататък .
16
4
 
20
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Гърция може да е в рецесия, ама гърците не са. Който не вярва, да прескочи до там...
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешоНе си особено умничък, нали? Имаш ли идея как ще се отрази на БГ това? Едва ли... Я накарай някой твой познат, който има поне едма капка мозък повече от теб, да ти обясни колко банки и бизнеси в БГ са гръцки.
14
7
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
А кой набута Гърция с 300 милиарда бе, умник? Да не би СИРИЗА? Точно десните я набутаха. А кой в България изтегли 16 милиарда? Хайде вземи си заври опорните точки знаеш къде.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Др. Ципрас стига с узо и сиртакис требе и малко работакис.
12
2
 
27
 
! Отговори
още по луд с мотика преди 8 години
До луд с мотика- Гърците са в рецесия , а ние сме на изкуствено дишане . Техните пенсионери обедняват с 800 евро пенсии , а нашите богатеят с 100 евро пенсии . Въпрос на критерии .
11
4
 
9
 
! Отговори
юнака преди 8 години
Тия мързеливи гърци ще станат бедни когато вземат да дойдат в България да копаят царевица или гъркините да дойдат да гледат възрастни жени в България.Минималната заплата трябва да им стане цели 180 евро на месец колкото е в стабилна България.
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват левите на власт и икономиката колабира.... Ще е изненада ако е обратното
9
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мама ви византийска , да затънете дано,ядохте ,пихте,лежахте ,сега ще ядете сапана ,мързели такива
8
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И РОБСТВОТО
7
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ АКО Е В РЕЦЕСИЯ ТО БЪЛГАРИЯ В КАКВО Е ?
6
5
 
11
 
! Отговори
никога преди 8 години
Повече никога няма да чета статия в която се отнася за Гърция или нещо свързано с нея.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7: *** !
4
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5:Напомни ми кога ние сме имали дясно правителство ? през последните 25 години.... много лъжете вие комунистите значи.
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Традиционната рецепта на МВФ е затваряне на всички банки с девалвация и после ако гърците искат валутен борд с нова драхма както България беше ликвидирана през 1996 г.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Евроатлантиктази подкрепа трябва да се оказва главно от членовете и симпатизантите на бсп (бкп), понеже те са "братя" по идеология с управляващите в Гърция. Останалите не ни интересува особено добруването на гръцките другари за наша сметка.
1
16
 
32
 
! Отговори
аз преди 8 години
Ми, на теб, Кратунко, може да ти е забавно, но истината е, че всеки легнал под руския ботуш, впоследствие не е прокопсал. Нашата страна е един от най-ярките примери за това какво може да донесе РУСКОТО РОБСТВО.А иначе гърците страдат (и още повече ще страдат!) от тяхните си комунисти/социалисти. Леваците толкова страни са съсипали по света, че една Гърция ли няма да могат...

Спонсорирани публикации